Skocz do zawartości
IGNORED

Samsung UE 48 H 6400 Ak.Ktoś posiada?

dulon184

Rekomendowane odpowiedzi

U sasiada był macher od satelity.

Okazało się że wejścia HDMI - nawet te nie podświetlone działają po otrzymaniu sygnału z SaT..

U Niego była wada kabla HDMI Wymieniony i wejścia działają .

Moja 32 też działa na HDMI -wejścia były nie podświetlone..

w 48 gniazda wejściwe HDMI są widoczne . Tylko myślałem że jak inne powinny być podświetlone ..

Natomiast sygnał audio z wejścia A/V nie idzie..

Zaraz zadzwonię do Samsuga i popytam .

Na maila od kilku tygodni nie odpisują

A tośmy się nie zrozumieli....sprawdziłem gniazda (HDMI) niepodłączone u mnie są też niepodświetlone, dopiero po podpięciu kabla (lub opisaniu gniazda np. HDMI 1 Dekoder cyfra +) pojawia się podświetlenie.

Gniazd AV nie sprawdzałem....muszę poszukać takiego kabelka i czegoś z takim wyjściem audio.

Tak jak piszesz jest tam wejście AV audio, wyjście (dość dobrej jakości i regulowane z pilota) jest możliwe jedynie przez gniazdo słuchawkowe.

Jest też oczywiście osobne wyjście audio cyfrowe.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Sprawdziłem i obraz i dźwięk działają normalnie.

Sprzedający dostał info od dystrybutora że ten model - zapewne chodzi o literki AK przy modelu TV-nie obsługuje piota Smart Control. Niby dlatego że nie ma włączonej opcji 3 D.

.Dostałem rekompensatę finansową ża ową niedogodność.

Nurtuje mnie inny problem ..

Kolejne kłamstwa sprzedawcy bądź dystrybutora....te literki oznaczają rodzaj tunera DVB-T, nie mają nic wspólnego z funkcją Smart Control!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można przeboleć brak tego pilota, bo sprawdza się najlepiej do obsługi internetu gdzie lepsze są myszka bądź klawiatura bezprzewodowa....o ile znowu nie natrafisz na niespodziankę i te urządzenia w Twoim egzemplarzu działać nie będą, tak jak funkcja 3D i wejście audio. :)))

Mnie nurtuje inny problem....nie wiem czy sprawdziłeś jaką masz matrycę, bo gdyby się okazało że jest 50/60 Hz to wyjaśnił by się powód dla którego nie ma w tym egzemplarzu funkcji 3D.

Nie sprawdziłeś jak się okazuje wielu innych funkcji które powinny działać w tym telewizorze i nie podałeś ile zapłaciłeś. Może się okazać że ta rekompensata o której piszesz może okazać się za niska by pokryła to z czego ten TV "wykastrowano".

Napiszę tylko że "normalny" H6400 (50 cali) można było okazyjnie kupić za niewiele więcej jak 2400 zł a taki jak Twój z tymi okrojeniami (gdyby okazało się że ma matrycę 50Hz a wszystko na to wskazuje) porównać można do TV niższej klasy np. z serii 5000 co drastycznie obniża jego wartość. Dodać należy że seria H wyszła z rynku dość dawno, ok dwa lata temu pisano że wysprzedawane są, określano to że "polowano" na ostatnie egzemplarze, dlatego dziwnym wydaje się że teraz pojawia się w dystrybucji taki telewizor.

Podsumuję w ten sposób - coś w tej sprawie mocno śmierdzi.

Pozdrawiam życząc by wszystko to co opisałem (zwłaszcza to o matrycy) się nie sprawdziło.

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Napiszę tylko że "normalny" H6400 (50 cali) można było okazyjnie kupić za niewiele więcej jak 2400 zł a taki jak Twój z tymi okrojeniami (gdyby okazało się że ma matrycę 50Hz a wszystko na to wskazuje) porównać można do TV niższej klasy np. z serii 5000 co drastycznie obniża jego wartość. Dodać należy że seria H wyszła z rynku dość dawno, ok dwa lata temu pisano że wysprzedawane są, określano to że "polowano" na ostatnie egzemplarze, dlatego dziwnym wydaje się że teraz pojawia się w dystrybucji taki telewizor.

H6400 nie występował, z tego co pamiętam, w wersji 50 cali, a w wersji 48. Zgodzę się co do lat produkcji. Szukałem wówczas 48 calowego odbiornika, ale na tego Samsunga (po 3 sztukach) nie zdecydowałem się, a wybrałem Panasonica. To było ze 2 lata temu.

zgadza sie nie bylo 50 cali

ja eraz chce kupic monitor z tunerem tvi smartem, ale nie ma nic dobrego na rynku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę odświeżyć Ci (edycja Wam) pamięć;

"Model ue32h6400 nabędziemy za 1600 zł. Wersja o 8 cali większa, czyli ue40h6400 to wydatek 1800 zł, różnica w cenie jest więc niewielka. Kolejne wersje również są dość rozsądnie wycenione. Za ue48h6400 zapłacimy 2500 zł, ue50h6400 kosztuje 3000 zł, ue55h6400 3400 zł. Więcej przyjdzie nam zapłacić za większe gabaryty, ale wciąż są to konkurencyjne ceny – ue65h6400 w sieci dostępna jest od 7500 zł, a ue75h6400 niecałe 12000 zł."

Ukryta Zawartość

To ceny sprzed ponad trzech lat, gdy seria H6400 zadomowiała się na rynku, później pojawiły się nowe modele i ceny zaczęły spadać.

Nie musiałem podawać tego linka gdybyście przeczytali cały temat, tam już pisałem że mam taki 50 calowy....teraz tylko żałuję że nie nabyłem większego. ;)

Ps. Patrząc na te ceny przypomniałem sobie że jeszcze nie tak dawno widziałem w MM telewizor 75 cali za niespełna 8500 zł. Niezła okazja, no chyba że byłby dostarczycielem takich niespodzianek jakie opisuje dulon184.

Ukryta Zawartość

Już to ponad miesiąc temu w tym temacie podawałem, szukaj sekwencji liczb, cytuję raz jeszcze;

"Jak sprawdzić matryce w menu serwisowym

Na Przykładzie 40A1AF1V

40 - Matryca

40 -Cale

A - Producent

A - Samsung

D - Chimei Innolux /Chilin/

L/R - AU Optronics

I - Chunghwa Picture Tube

P - Chimei Innolux

H - Sharp

1 - Częstotliwość

6 - 50/60Hz

1 - 100/120Hz

2 - 200/240Hz"

U Ciebie ten kod zaczynać się będzie od cyfry 48 a dalej pewnie będzie A. Kolejną cyfrą powinno być 1, jak będzie 6 to niedobrze....

Kiedyś też nie zwróciłeś uwagi na ten tekst z tego samego posta a to ważne by bez wchodzenia w menu serwisowe stwierdzić, mieć niemal pewność co do rodzaju matrycy;

...nie opisałeś czy masz aktywne funkcje związane z 3D w ustawieniach "system" "diagnostyka" i czy tam pojawia się "test programu 3D" nie opisałeś jak wygląda u Ciebie funkcja "Motion Plus" więc domniemanie że masz taką matrycę nadal jest prawdopodobne, bo w menu serwisowym masz 3D włączone a jedyną (jak wpada mi do głowy) przyczyną nieobsługiwania tego przez telewizor wydaje się być matryca, która w wypadku 50 Hz nie może pozwolić na odwzorowanie 3D.

Jest dobrze....matryca Samsunga 100/120 Hz. Co oznacza reszta cyfr i liter możesz znaleźć w którymś z linków jakie podawałem wcześniej.

Jeżeli obniżył ci cenę o wartość rynkową brakującego wyposażenia (pilot i okulary 3D) to nic nie tracisz, bo wydaje mi się że te funkcje powinny działać po włączeniu ich w menu serwisowym....nic nadal nie piszesz o tym jak wygląda u Ciebie funkcja "Motion Plus" nie pamiętam też czy pytałem o to czy działa PiP....czasem jak ktoś korzysta z dekodera się przydaje., .

Piszę o tym, bo pamiętam że jakieś funkcje masz wyłączone, innych nie miałeś w podstawowym menu (test 3D, choć zdaje się że podawałeś że było w pozycji "on"), możesz mieć je powyłączane w tym menu serwisowym w innych miejscach stąd te niespodzianki. Niestety nie znam go, nie miałem potrzeby tam wchodzić. Jeżeli będziesz chciał te funkcje aktywować musisz sam sobie z tym poradzić szukając tych informacji (co, gdzie jest i czego nie ruszać by nie narazić się na jakieś uszkodzenie tv) w internecie. Gdzieś to widziałem, ale nie pamiętam teraz jak do tego dotrzeć. ;(

Nie znalazłem Motion plus..

O Ile mnie pamięć ne myli to serwisowym meny PiP był wyłączony ..

Nie mam pojęcia czy w menu serwisowym można sobie tak coś włączać -wyłączać.

Nie ma tej funkcji w menu podstawowym i w serwisowym??

Powinno być tak - wchodzisz w menu "obraz" szukasz "opcje obrazu" i ma być funkcja Motion Plus włączasz ustawienia użytkownika i masz dostęp do dwóch płynnych regulacji - redukcja drgań i rozmycia których rozsądne użycie poprawia odbiór obrazów w ruchu i pozwala w pełni cieszyć się odświeżaniem (100Hz).

Może tak jak PiP masz tą funkcję wyłączoną w menu serwisowym.

Już pisałem w pierwszych postach że samo poruszanie się po menu serwisowym może być przyczyną nieuznania reklamacji w razie jakiejś awarii, dlatego należało wziąć to pod uwagę i sprawdzić wszystko co możliwe bez tego. Teraz musisz sam zdecydować lub zapytać tego który ci sprzedał ten telewizor co masz zrobić.

Masz tak jak pisałem "wykastrowany" tv który powinien posiadać szereg funkcji do których nie masz dostępu, niestety dopiero teraz to sobie uświadomiłeś.....możesz kolejny raz "szantażować" sprzedawcę. Te funkcje są nieodłącznym "wyposażeniem" tego odbiornika, mają działać i basta....piłka jest po twojej stronie! Musisz sprawdzić wszystko co powinno być a czego nie ma i mu to wyliczyć żądając przedstawienia rozwiązania jak wyjść z tej sytuacji.

Masz mieć sprawny telewizor, brak wymienionych funkcji oznacza że sprzedano ci bubla!

To że nie ma pilota czy okularów nie znaczy że nie masz mieć w tym tv sprawnych tych funkcji (Smart Control, 3D).....o innych o których wyżej pisałeś i przedwczoraj jak i tych których być może nie dotarłeś nie wspomnę. ;(

Odszyfrowałem jaki masz panel; 48 A1AFVJ

48 -cale

A - Samsung

1 - 100/120 Hz

A - AntiGlare (rodzaj panela)

F - Full HD

V - Vertical Edge LED (above and below)

To J może oznaczać rok produkcji albo jakieś doprecyzowanie rodzaju panelu....nie było tego symbolu w opisie wcześniejszych (sprzed 2010 roku) paneli dlatego to należy traktować jak moje dywagacje.

Ps. Możesz też zaryzykować i włączyć te funkcje w menu serwisowym sam tak jak to zrobił człowiek piszący tekst z linka niżej gdzie jest też szereg wskazówek jak w pełni korzystać z tego tv.

Czytałem też że jakaś osoba włączyła sobie funkcję Smart Control w telewizorze (następcy h6400, seria J) gdzie on nie był w nią fabrycznie wyposażony i był oczywiście w związku z tym sprzedawany bez tego pilota. Dokupił go sobie i działa....inny (co potwierdza link niżej dotyczący poprzedniej serii F) uruchomił bajery (sterowanie gestem) też w tym modelu a funkcje te dostępne są w seriach wyższych (7000 lub być może dopiero w 8000, tego na 100% nie wiem).

Ukryta Zawartość

Tu jeszcze wskazówki jak bezpiecznie poruszać się po menu serwisowym;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Temat umarł jednak podam info że nabyłem pilota Smart Control.

Firma Samsung nie potrafiła mi go uruchomić .Nie chciał się sparować.

Kazali resetować Tv , wyłączać na 10 min . .

Pilot pokazywał - niedostępny na ekranie .

Infolinia zjadła mi 8 zł i tak nic nie pomogli..

Przypomniałem sobie o menu serwisowym .

Smart Control był -wyłączone - Włączyłem i pilot zapitala ..

Zaden z kosultantów nie wpadł na myśl że ta funkcja może być wyłączona w menu serwisowym.

Tyle w temacie .

Nie wiń konsultantów za to co z tym tv zrobił ten który sprzedał ci "wykastrowany" z funkcji odbiornik.

Nikomu z nich nie przyszło to do głowy że gmerał ktoś tam gdzie użytkownikom nie wolno. Możliwe że niektórzy z nich o menu serwisowym i jego możliwościach regulacji pojęcia nie mają, bo nie muszą.

Zapomniałeś co radziłem zrobić (na tamtej stronie tematu ) gdy dokupisz pilota, to rozumiem.

O tym co pisałem nad Twoim postem również zapomniałeś?

Obstawiam że raczej dobre rady zignorowałeś.

PiP włączyłeś bez pomocy konsultantów? :))

• 1 rok później...

Witam .

minęło trochę czasu .

Dziś omawiany TV stracił obraz .

jest głos , reaguje na pilota .

Ekran nie jest totalnie czarny . Po właczniu widać że cos sie pod nim świeci .. Podłaczone video daje taki sam objawy ..Jako że stracił już gwarancj zdjąłęm tylną obudowę .

Było sporo kurzu .

na moje oko nie widać nic spalonego , uszkodzonego.

Jakiś pomysły ,, czy konieczna naprawa?

Jst wieczór wic ciemnawo .

Zauważyłem że wyświetlacz ni jest całkiem czarny .

Po zdjęciu obudowy widać że cały wyśświtlacz jst podświetlony - bz podłączonj anteny .

Po włożeniu anteny sporo się rozjaśnia . Jest jakby lekko niebieskawy . Sprawdziłem wszelkie wtyczki i taśmy . Wygląda to dobrze ., ale obrazu nadal nie ma .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.