Skocz do zawartości
IGNORED

Remont Sansui Au3900 i Dali 104

lucyferium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam leciwe stereo, które chcialbym "wyremontować".

Jestem laikiem, ale lutownice i zdolnosci manualne posiadam :)

Sprzęt to Dali 104, Sansui Au3900 oraz Dacmagic 100.

Czy poza wymiana kondensatorów w wzmacniaczu i zwrotnicach coś jeszcze można wymienić, aby poprawić brzmienie?

Kupić kondensatory o takich samych parametrach? Jakiej firmy?

Co się poprawi po wymianie kondensatorów na nowe?

Z gory dziękuje za rady i cierpliwość.

https://www.audiostereo.pl/topic/134417-remont-sansui-au3900-i-dali-104/

Są uszkodzone, czy tylko wymiana z nudów?

Czy poza wymiana kondensatorów w wzmacniaczu i zwrotnicach coś jeszcze można wymienić, aby poprawić brzmienie?

Tak, jeśli stare elementy trzymają parametry, to SPRZĘT.

Co się poprawi po wymianie kondensatorów na nowe?

Jeśli stare elementy trzymają parametry, to samopoczucie właściciela- wymieniacza.

Możesz jednak poprawić co nieco, np zadbać o poprawny styk przewodów na gniazdach- u mnie np odrobinę poprawy wniosły końcówki widełkowe przewodów głośnikowych i porządne (nie znaczy drogie) interkonekty.

U mnie poprawiło brzmienie wywalenie linek w okablowaniu kolumn i zastąpienie ich kablem solid,

ale cienkim - 0,5 mm. Podobny zabieg wykonałem z kablami głośnikowymi; IC też.

Pełna barwa, otwarty dźwięk i naturalna agresywność z lepszą kontrolą basu - to w skrócie.

Z drugiej strony jednak to, co dla mnie znaczy lepiej, dla innego oznacza pogorszenie.

Trzeba o tym zawsze pamiętać, określając - najlepiej we wstępie, o jaką poprawę naprawdę chodzi.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Reson zaczął robić teraz również ze średnicy 0,5 mm. Nordost "Red Dawn" to też 0,5.

Stary Reson 0,7 albo 0,8 mm jednak wygładzał, a nie każdy to lubi.

Średnica 0,5 daje po prostu wszystko.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.