Skocz do zawartości
IGNORED

jeszcze o jakości plyt CD ......

Rekomendowane odpowiedzi

Często spotykam się z opiniami, że jakośc techniczna (jakosc dzwieku) płyty CD zależy od ... miejsca jej tłoczenia.

Mało tego - ponoć ten sam tytuł, nagrywany np w USA i w EU (czyli w Europie) brzmi róznie.

część osób twierdzi, że płyty tłoczone w USA sa lepsze. Z kolei ponoć audiofile w USA szukają płyt "bitych" w Europie

co o tym sadzicie ???

przecież "master" jest wszędzie (?) chyba (?) ten sam ... (?)

Sam nie miałem okazji porównać jednego, tego samego tytułu tłoczonego w róznych miejscach. Z odsłuchu moich plyt nie odważyłbym się wskazać jednoznacznie, że plyty made in USA sa lepsze od płyt made in EU albo na odwrót. I tu, i tu są realizacke lepsze i gorsze, swietne i totalnie spieprzone. Mogłoby się wydawać, że to tylko kwestia akustyki studia czy pomieszczenia gdzie nagrywano muzykę, plus oczywiście umiejętności realizatora dzwieku w studio i stopnia "preparacji" dzwieku na konsoli - czyli tego wszystkiego co składa się finalnie na jakosc mastera. Czy tylko ??

ktoś mial/ma w tym temacie jakieś konkretne doswiadczenia/spostrzezenia ??

https://www.audiostereo.pl/topic/1345-jeszcze-o-jako%C5%9Bci-plyt-cd/

Mieszkam za miedza US i musze Ci powiedziec ze Ameryka zawsze miala kompleks Europy -czy to dziala obecnie vice versa nie wiem. Sam pamietam kiedy wujek z USA przyslal mi kiedys do Polski 3 winyle - brzmialy dla mnie jakos lepiej niz te z Anglii... Swiat jest w tej chwili tak przemieszany ze nie wiadomo gdzie co jest wyprodukowane czy na jakim sprzecie jest nagrywane. Prawda jest taka ze na kontynencie amerykanskim kroloje masowka bo tego chca konsumenci ale to sie powoli zmienia. Wydaje mi sie ze co do technicznej strony nagran mozna amerykanskim nagraniom zaufac - czesto miernoty muzyczne brzmia na nagraniach wysmienicie. Pytanie jakiego sprzetu uzywa sie w studio i kto realizuje dzwiek - mozna cos porzadnie nagrac w Papua Nowa Gwinea i tez bedzie dobrze.

dzieki za wpis

ale wezmy taki przypadek - plyta -ten sam tytul, nagrany w jakims tam studio (niewazne jakim i gdzie). I jedna plyta bita z takiego mastera w USA, a druga bita z tego ((teoretycznie)samego mastera w EU. Powinny grac tak samo, a wielu twierdzi że tak nie jest.

potwierdzam to z cala stanowczoscia.kiedys juz pisalem o plycie emerson l &p ktora mam w dwoch wydaniach . mysle ze chodzi tu rowniez o to ze amerykanskich plyt slucham glownie z wytworni tzw audiofilskich . niektore posiadaja szczegolowe opisy o realizacji dzwieku sprzecie kablach mikrofonach itd.testuje wlasnie musicala A300 i poraz kolejny przekonuje sie ze im lepszy zestaw tym te roznice w plytach sa glebsze plyty yelow jacket wydane w UE niestety pojda w odstawke .

mialem kiedys hopla na punkcie wydan amerykanskich.. faktycznie brzmia lepiej?, moze nie wszystkei ale duza czesc, porownywalem kiedys plyte Candy Dulfer Saxuality nie dosc ze na amerykanskeij jest dodatkowy kawalek Lily was here to faktycznnie brzmienie amerykanskiego wydania jest lepsze.. niektore instrumenty na wydaniu niemieckim byly stlumione czasami az do takiego stopnia iz wydawalo sie ze ich brak ;). Pare lat etmu ruszyla tez wytwornia bodajze SONY Music w austrii, na pocztku bylo bardzo dobrze a potem juz roznie.. gneralnie teraz jak mam mozliwosc zakupu roznych wydan kupuje amerykanskie a omijam niemieckie, ale roznie bywa z taka mozliwoscia.

Pawel

wg moich obserwacji plyty made in france sa OK

made in germany - czasem rewelacja, a czasem takie jakies przytlumione.... dokladnie tak jak pisze osiek

czesto i na wkladce i na plycie (blisko srodka) jest napis made in Eu i wtedy juz kompletnie nie wiadomo gdzie w tym EU bylo tloczenie ...

plyt made in USA mam stosunkowo malo, i tez jest roznie - wiekszosc brzmi OK, ale niektore kiepsciutko ....

do Wojtek. ja akurat 5 plyt yelow jacket kupilem w media markt w czestochowie ,wiekszosc przecenione bo nikt sie nimi nie interesowal.przegladalem plyty w kilku MM i oferta kazdej hali jest inna np plyty typowo audiofilskie z hurtowni beat music mozna kupic tylko w MM w czeladzi .jedna znich jest nagrana b slabiutko reszta nawet calkiem niezle, a muzyka to chyba sam wiesz .