Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań początkującego na temat słuchawek

n0n3

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mając 300zl wolałbym wydać wszystko na słuchawki i słuchać z dziurki.

Może być również tak, że kupisz ten budżetowy wzmacniacz i może on nawet zagrać gorzej lub nie usłyszysz różnicy, to też trzeba brać pod uwagę, dlatego zalecam Ci testy w domowym zaciszu, wiem, że trochę misja to wszystko ogarnąć, ale to nie jest tak łatwo, że kupujesz i gra ;-) doświadczeni które zdobedziesz podczas tej zabawy, może Ci pomóc w przyszłości w dalszych wyborach ;-)

W koncu czyjas subiektywna opinia :)

Postaram sie gdzies posluchac kilku sluchawek i zobaczymy. Caly temat pewnie bylby dobra zabawa gdyby nie to ze 'mamy sezon produkcyjny' w firmie w ktorej pracuje i ostatnio zbyt duzo czasu poswiecam na prace, a w domu czeka 8 miesieczna corka, z ktora to wole spedzic pozostaly czas niz szukac gdzies odsluchow...

Sluchawki ATH-30x oraz ATH-20x mnie zaciekawily wiec bede sie staral ich posluchac jezeli bedzie gdzie.

Daj znać jak już będziesz po wstępnych odsluchach, sprawdź również moją propozycję z CAL.

Będąc ostatnio w Saturnie Przesluchalem chyba z 15 par słuchawek do 500zl i najlepsze wrażenie brzmieniowe zrobiły na mnie Marshall major 2, warto posłuchać. Zostawiłem je na sam koniec, wygląd odpycha, komfort również nieciekawy, no ale założyłem i po chwili o tak, mój dźwięk ;-)

Nie ma więc co się sugerować wyglądam, bo przeważnie jest tak, że te co się podobają oczom, uszy odrzucają.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

że te co się podobają oczom, uszy odrzucają.

A nawet że tego co słucha się fajnie nie kupisz, bo niewygodne. Ja na przykład zrozumieć nie mogę słuchawek nausznych - zawsze gdzieś mnie to uwiera, albo ucieka z głowy.. A całe rzesze ludzi sobie chwali.

Popatrz jeszcze na słuchawki superlux. Stosunek cena/jakość rewelacyjne. Sam mam. Ale też każdy model ma zupełnie inną sygnaturę dźwięku.

Proste...ten ktoś stracił cierpliwość. Ale proszę....kontynuuj....to zaczyna być ciekawe....

niezwykle...

Ja pewnie jak bede mial mozliwosc to poslucham wszystkiego co maja w sklepie, a przedewszystkim polecanych jezeli bedzie taka mozliwosc. Niestety moj maluch sie rozchorowal wiec sluchawki musza poczekac :(

recabling - wymiana kabli?

Dzisiaj bedac w jednym z naszych oddzialow mialem chwile czasu wiec udalem sie do pobliskiego media m.

Udalo mi sie posluchac kilku sluchawek i jestem bardzo zaskoczony.

1. nausznych zakrywajacych cale ucho 3 sztuki...

2. sluchawki za 150zl brzmialy dla mnie lepiej niz sluchawki za 1099zl czy 899zl

3. zaczynam rozumiec niektore stwierdzenia z forum na temat 'dzwieku sluchawek'

Porownywalem sluchajac z telefonu (BlackBerry passport)- wiem ze to bardzo marne zrodlo, ale mam go zawsze przy sobie i mam tam kawalki ktore znam we flac.

Z tych kilku sluchawek ktore sprawdzalem byly takie firmy:

Beats, Jbl, Koss, Sennheiser, Sony, Thompson, Skullcandy. Na wiekszosci skonczylo sie na kilku sekundach sluchania... Moze to sprawa braku wzmacniacza, moze mojego gustu/przyzwyczajenia, albo brakowalo gory/dolu albo byla tylko gora/dol albo sam jazgot...

Z dostepnej tam oferty do gustu przypadly mi sluchawki Koss ur20 i Sennheiser hd 202 ii. Niestety drozsze Shennheisery byly bez kabla, a Koss mieli tylko te jedne.

Przy tym co slyszalem stwierdzam ze moje Panasonici ktore zona kupila mi kilka lat temu brzmia jak dla mnie dobrze.

Zobaczymy kiedy bedzie kolejna mozliwosc posluchania nastepnych.

Moze to sprawa braku wzmacniacza, moze mojego gustu/przyzwyczajenia, albo brakowalo gory/dolu albo byla tylko gora/dol albo sam jazgot...

O tych właśnie różnicach między słuchawkami pisałem.

Sam widzisz, że nie da się sensownie załatwić tematu na zasadzie "przeczytam na forum i zamówię najlepsze" Wzmacniacz pomaga, nie powiem. Ale ogólnie charakter słuchawek słychać nawet z dziurki telefonu. Tym bardziej że większość i tak jest 32ohmowa. Jedyne na co można się naciąć to to że dziurka w telefonie ma 4 piny (pod mikrofon), słuchawki mają 3, więc nie zawsze z telefonem dobrze styka i są dziwne efekty dźwiękowe. Lepsza jakaś sensowna empetrójka do testowania.

A niedrogie nauszne panasonic-i i philipsy są całkiem nienajgorsze :) Sam mam (miałem właściwie) philipsy SHP250 i gdyby nie to że po 10 czy 15 latach plastik już się kruszy i łamie (nb pianki i welur na uszach nie ucierpiał, tylko pałąk się łamie), dalej bym je miał, IMO jakością przebijają całkiem sporo dużo droższych słuchawek.

Jedyne co mnie zastanawia to czy wszystkie słuchawki tam były "wygrzane" i czy np po jakimś czasie słuchania (słuchawek) charakter się nie zmieni znacznie :(

Szczerze mówiąc to po markach typu Beats, JBL spodziewałem się czegoś "więcej"/lepszego ale widać to kwestia gustu.

Nie spodziewałem się ze dostane gotową odpowiedź, ale zaproponowane modele (chociaż firmy narazie) się sprawdziły. Teraz wiem juz na jakie firmy patrzeć (oczywiście innych tez bede słuchał jak będzie okazja)

Beats, JBL spodziewałem się czegoś "więce

Beats nie wiem kto im produkuje, ale to taka stosunkowo młoda, młodzieżowo jeansowa marka. Ma łupać i tyle. Jakiś raper to chyba firmował.

Sprzęt JBL to też raczej popularno marketowy segment.

Natomiast nie ma co patrzeć na firmę, bo np. Sennheiser (czy jak to się tam pisze) ma różne modele o mocno zróżnicowanym brzmieniu. Philips i Superlux zresztą też.

Witam

Po kolejnych odsłuchach.

Co "ciekawych" zaliczam jeszcze Sennheiser HS 4.20S, oraz Marshall Major II

Juz wiem czego chce w słuchawkach - a raczej czego nie chce :)

Jeszcze chciałbym posłuchać czegoś więcej, ale kończą mi się miejsca niedaleko :(

Zastanawiam się nad Marshall Major I bo znalazłem w fajnej cenie 100zl i niewiem czy nie zaryzykuje, patrzac ze ver 2 mi spasowała a cena nie zabija.

• 2 tygodnie później...

No i z powodu braku mozliwosci odsluchu gdzies blisko zakupilem Marshall Monitor (za 399zl) w 'ciemno' sugerujac sie porownaniami z Marshall Major II. Jestem bardzo zadowolony. Slucham z zintegrowanej karty dzwiekowej w srednoibudzetowej kilkuletniej plyty oraz z telefonu. Jakosc dzwieku z cd czy wzmacniacza dosc kiepska (w 1 poscie).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.