Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączanie masy zasilacza wzmacniaczy - Różne sposoby

lukcuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Nie czytałem całego wątku,dlatego mam pytanie.Czy kolega ma 'sfazowane' transformatry?Tzn początek danego uzwojenia transformatora jest tak samo podłączony jak w drugim kanale.Dotyczy to zarówno uzwojenia pierwotnego jak i uzwojeń wtórnych.

Witam.Nie czytałem całego wątku,dlatego mam pytanie.Czy kolega ma 'sfazowane' transformatry?Tzn początek danego uzwojenia transformatora jest tak samo podłączony jak w drugim kanale.Dotyczy to zarówno uzwojenia pierwotnego jak i uzwojeń wtórnych.

To był też mój kolejny krok do sprawdzenia. Dlatego pytałem o to napięcie na rezystorze. Wyprzedziłeś mnie :-)

A ponieważ kolega ma dwa transformatory na kanał należało by też sprawdzić czy “sfazowane” sa oba wzgledem siebie w każdej końcówce. A na końcu jeszcze zobaczyć czy zamiana przewodów fazowego i neutral miejscami nie poprawi sytuacji. I to by były chyba dwa ostatnie kroki do sprawdzenia i zrobienia. Dalej to już ew. walka z w. cz. Poprzez odpowiednie ułożenie kabli, ale to już tylko na miejscu u słuchacza.

Co do tych transformatorów to @lukcuk: powinieneś mieć schemat podłaczenia od producenta. Tam masz kropkami oznaczone poczatki uzwojeń, te kropki będa zaraz przy danym kolorze przewodu. Trzeba sprawdzić czy przewody uzwojenia pierwotnego obu transformatorow z kropka sa podłaczone razem i czy tak samo masz w drugiej końcówce.

Jak mam zrobic dokladnie ten pomiar ? Miedzy czym a czym ?

Multimetr przełaczony na pomiar napiecia (najpierw AC, później DC). Mierzysz spadek napiecia na rezystorze wiec sondy pomiarowe przykladasz po prostu do obydwu wyprowadzeń rezystora.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.