Skocz do zawartości
IGNORED

Udane polskie szpulowce

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Od ich charakterystycznego, chropawego brzmienia Grundzikow powstal nawet termin: "grunge".

A teraz pytanie do znawcow mechaniki: co to jest "mechaniczne sprzezenie zwrotne" ? Takie cos wymienione jest w opisie "Arii".

a ja mam pytanie z innej beczki , lecz chodzi o szpulowce... Mianowicie : kto z was wie jaki szpulowiec został użyty w filmie Pulp Fiction? Chodzi mi o scenę w której Uma Thurman podchodzi do Tego szpulowca , włącza go a z głośników leci Neil Diamond "Girl You'll Be A Woman Soon"... no i ? :)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

A tu można go obejrzeć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tańszy TEAC bez literki M w nazwie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Teraz trudno znalezć nawiedzonego miłośnika szpulaków.

Ja swojego czasu szukałem chetnego na Uhera Logica ...już nawet za 800 ZŁ!I co ?I nic!

A przeciez nawet się nieda go porównywać z Koncertem..bo inna klasa..ba!Całe dwie klasy do przodu.Wkońcu sie spieniłem i go opyliłem na częśći ..niemiaszkom za bardzo mnie zadowalającą sumkę.

Taśmy szpulowe są trudno dostępne i drogie..juz tylko robione na potrzeby studio nagraniowych.

Mój ulubiony BASF LHL911 nadal jest robiony przez Emtec ale jest drogi jak cholera..i już niestety niema opisu [numeracji]cięcia z beli!

Swojego czasu z moim ojcem zrobiłem rozcinarkę ...miałem znajomości w TV na Woronicza i zciągałem Chromowe TDK i Fuji 2"..i rozcinaliśmy je z jednej jazdy na kilka 6.35mm!

Pięknie to grało i klienty byli...hmmm..to se newrati.

Czym to rozcinales, zeby bylo rowno ? A poza tym darkul, jestes straszliwym, ohydnym zbrodniarzem ! Przypomnial mi sie wpis, w ktorym sam przyznales sie do rozrzucenia (!) wielkich ilosci tasm szpulowych po osiedlu, ktorymi to tasmami szczeniaki ciely sobie palce do krwi (zbrodnia twoja nie polega oczywiscie na masakrze palcow szczeniakow ale na wyrzuceniu tasm).

Z tasmami yło tak..rozpuśćiłem wicie że puszcze ..naprawde tanio..i co?

Dupa..przyszło kilku marudnych i po dwa ,trzy krązki wzieli..a ja miałem..kilkaset szpul z czego z 150 high reel!

To sie wk.. i do radia odsprzedałem .... a badziewia albo zmeczone na smietnik.

Co do rozcinarki to była to dosyc skomplikowana maszyneria ze specjalnymi ostrzami obrotowymi...jeszcze wtedy był nizły dostep do matertiałów i maszyn..wiesz mój tate robił jako szef narzędziowni w unitra -cemi [NPCP]przy Domaniewskiej....

Sklecilem liste wszystkich znanych mi szpulowcow polskich. Jesli ktos moze cos dodac, bardzo prosze:

Melodia

Wilga

Piosenka

Tonette

ZK120 ZK120T ZK125 ZK140 ZK140T ZK145 ZK147 ZK240

ZK146 M2403(Dama Pik) ZK246(M2404S) M2408(deck) M2407 M2411 M2412

M3401 M3201(Koncert odpowiednio 4 i 2 sciezkowy) M2406QD (kwadrofoniczny)

Witam,

w spisie brakuje 1407 magnetofony Kasprzaka były oznaczane kodem cyfrowym tzn:

pierwsze dwie cyfry określały mechanikę magnetofonu:

1 cyfra : ilość prędkości przesuwu taśmy

2 cyfra : ilość ścieżek (śladów)

3i4 cyfra : kolejne wariacje głównie elektronika

pałna nazwa np: "2403 D DAMA PIK" literka D oznaczała deck.

pozdrawiam

G.Mark. McGyver a szczegolnie jjp (za kod) - dziekuje. Aria kryje sie pod jakimis dwoma oznaczeniami z listy (deck i model ze wzmacniaczem, ustale i dopisze w odpowiednim miejscu). Opusa nie potrafie skojarzyc z niczym, podobnie Uwertury.

McGyver. I tu się mylisz sam widziałem końcówki z TDA2020 oczywiście MDA były też montowane w TERESINIE,

a co do 2030 to nie mam pewności może to było 2040 ale bardzo krótko(może to była partia próbna)

A jakie obudowy maja te uklady ? TDA2030 wyglada jak tranzystor mocy (plaski z dziura) a o ile sie nie myle czeskie uklady mialy taka obudowe z nozkami rozmieszczinymi po okregu. Zreszta, nie jestem pewien ale 2030 to stos. nowy chip.

Witam! Opua MS2425 ma wzmacniacz zbudowany na tranzystorach serii BD. Ma moc 2x25W.

[obrazekLUKASZ-251497_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dołączam jeszcze zdjęcia Uwertury M1417S i Damy Pik M2403SD. To część mojej skromnej kolekcji. Przepraszam że się chwalę ale one naprawdę fajnie wyglądają. Ratujmy je puki jeszcze są egzemplarze w dobrym stanie!!!!

Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-251508_1.JPG] [obrazekLUKASZ-251508_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-5561-100000163 1170263912_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.