Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Velodyne CHT-10R czy Subwoofer ASW 1000

wemibo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W moim zestawie do odsłuchu muzyki stereo (amplituner Denon avr 1601, cd denon podrasowane, kolumny b&w 603 s2, pokój poddasze ok. 36m2) na moje amatorskie ucho wydaje się być 'mało basów'.

Są oczywiście, ale brakuje jakby głębokiego niskiego basu, słucham raczej elektro, chilli, etc. - muzyka, gdzie wolę mniej dźwięków, ale ciekawych.

Jeżeli czegoś nie skopałem z ustawieniami w amplitunerze odnośnie ustawień, to chciałbym się posiłkować jakimś używanym w okolicy 1000zł subwooferem. Mam na oku powyższe z tytułu: Subwoofer Velodyne CHT-10R vs Subwoofer ASW 1000, oba conajmniej 10letnie. Czytałem fora, wychwalane są oba (oczywiście w wątkach sprzed 10lat :) ), z przewagą na Velodyne. Prośba o odpowiedź, czy w moim amatorskim zestawie i odsłuchu nie będzie to miało większego znaczenia, który kupię, czy jednak któryś z nich będzie 'zdecydowanie' lepszy.

pzdr

B.

Skłaniał bym się raczej ku Velodynowi, ale myślę że w tym zestawieniu nie będzie to miało większego znaczenia. A nie myślałeś może o jakimś nowym subwooferze do około 1000zł, bo jednak 10 lat robi swoje na sprzęcie. Na pewno by się coś znalazło sensownego.

Pozdrawiam.

Skłaniał bym się raczej ku Velodynowi, ale myślę że w tym zestawieniu nie będzie to miało większego znaczenia. A nie myślałeś może o jakimś nowym subwooferze do około 1000zł, bo jednak 10 lat robi swoje na sprzęcie. Na pewno by się coś znalazło sensownego.

Pozdrawiam.

Tak. Do 1000zl napewno znajdzie cos nowego, sprawdzajacego sie w stereo na 36m2.

Witam

W moim zestawie do odsłuchu muzyki stereo (amplituner Denon avr 1601, cd denon podrasowane, kolumny b&w 603 s2, pokój poddasze ok. 36m2) na moje amatorskie ucho wydaje się być 'mało basów'.

Są oczywiście, ale brakuje jakby głębokiego niskiego basu, słucham raczej elektro, chilli, etc. - muzyka, gdzie wolę mniej dźwięków, ale ciekawych.

Jeżeli czegoś nie skopałem z ustawieniami w amplitunerze odnośnie ustawień, to chciałbym się posiłkować jakimś używanym w okolicy 1000zł subwooferem. Mam na oku powyższe z tytułu: Subwoofer Velodyne CHT-10R vs Subwoofer ASW 1000, oba conajmniej 10letnie. Czytałem fora, wychwalane są oba (oczywiście w wątkach sprzed 10lat :) ), z przewagą na Velodyne. Prośba o odpowiedź, czy w moim amatorskim zestawie i odsłuchu nie będzie to miało większego znaczenia, który kupię, czy jednak któryś z nich będzie 'zdecydowanie' lepszy.

pzdr

B.

Mialem kiedys te kolumny ale na 25m2. Graly calkiem fajnie, ale potrzebowaly normalnego wzmacniacza stereo zeby zagrac pelnia swoiich mozliwosci. Na poczatku graly u mnie z CA Azur 540r i szalu nie bylo, ale z Nad c372 bylo juz duzo lepiej, dynamiczniej, detaliczniej i potezniej. Jednak nisko schodzacego basu z tych kolumn raczej sie nie wydobedzie, wystarczy popatrzec na pasmo przenoszenia tych kolumn. Subwoofer jest dobrym pomyslem, jednak ja w pierwszej kolejnosci wymienilbym amplituner na wzmacniacz. To calkiem fajne kolumny, szkoda troche ograniczac ich mozliwosci amplitunerem.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze parę słów dodam i pytań.

Wczoraj usiadłem 1metr od kolumny, włączyłem testową do basów piosenkę - 'bass i love you' i muszę powiedzieć, że przy tej odległości nie mam zastrzeżeń do ilości, głębi basu płynących z kolumn (jest moc!). Ale gdy usiadłem (normalnie) na kanapie oddalonej 4-5metrów, to brakuje, gdzieś wg mnie te basy znikają w przestrzeni.

Nie mam możliwości testowania sprzętu w domu, jedyna opcja to zakup i się okazuje, czy dobry ;). Skoro mam dwie drogi rozwoju mojego zestawu: albo lepszy wzmacniacz, albo kupno subwoofera - Czy możecie polecić w takim razie do mojego zestawu jakiś 'młodszy' subwoofer w okolicach 1000zł, a w przypadku zmiany wzmacniacza jakiś dobry do tych kolumn (np. Nad c372).

pzdr

Bogdan

Kiepska akustyka, może spróbuj coś przestawić/przesunąć, bardzo możliwe że się coś polepszy. W pokoju w którym trzymasz sprzęt jak on wygląda? Panuje w nim minimalizm? Niekiedy warto zainwestować w jakiś dywan/szafki/zasłony by polepszyć akustykę pomieszczenia!

Co do subwoofera to według mnie bardzo dobrą perspektywą dla ciebie mógł by być Klipsch R-10Sw bardzo dobry miękki pociągły bas, ale niestety przekraczać może on trochę twój budżet. Druga nieco tańsza opcja to Magnat Quantum Sub 6725A, jest elegancki a zarazem w przyzwoitej cenie co do wykonania. Najtańszą a zarazem trzecią opcją jest Magnat Sub 302A, ale to już najniższa cena za subwoofer żeby to miało ręce i nogi oraz jakoś przyzwoicie grało.

Pozdrawiam

Obecnie sprzęt stoi w pokoju na poddaszu, pokój po podłodze ma co najmniej 6m x 6m, z 3 stron skosy, z czwartej ściana i wejście. Minimalizm tak - gołe ściany, brak mebli - tylko kanapa, wykładzina.

Kiedyś trzymałem go w salonie (i być może trafi tam docelowo, jak mi dzieci odrosną i nie będą wgniatać kopułek ;) ), tam otwarta przestrzeń z 60m2, i pamiętam, że też brakowało 'dołu', chociaż dźwięk inaczej się rozchodził po pomieszczeniu (czuć bardziej było przestrzennie dźwięk).

Dzięki za wskazanie przykładowych dobrych subwooferów (dobry = dobry stosunek jakości do ceny). Ale zapytam, czy przy założeniu, że 10letni subwoofer (np.Velodyne) był 'normalnie' używany i bez wad - to do tych powyżej wymienionych będzie już ustępował jakością brzmienia, np do tego Klipsch R-10Sw?

pzdr

Bogdan

Ciężko odpowiedzieć na te pytanie, ponieważ nie wiem jak gra ten Velodyne CHT-10R i nie mam rozsądnego porównania, ale wiem że ogólnie większość Velodynów gra znakomicie. Wydaje mi się iż inwestycja w nowy sprzęt będzie bardziej rozsądna z racji tego iż można wcześniej posłuchać i dopasować odpowiedni dla siebie nie przepłacając i będzie służył nam przez następne długie lata, a jak by nie patrząc lata lecą a technologia cały czas wspina się ku górze:)!

Pozdrawiam.

Jesli chcesz sie pchac w subwoofer, to kup lepiej cos z drugiej reki za te pieniadze, bo nowy za 1000zl nie da rady po pierwsze w muzyce a po drugie w takim pomieszczeniu.

Mozesz sprobowac ustawic kolumny wg. metody Cardasa, to powinno pomoc w problemach z basem.

Ja bym jednak kupilbym dobry wzmacniacz.

Te kolumny, chyba jak kazde Bowersy potrzebuja dosyc wydajnego pieca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.