Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI tani... GŁOŚNIK 20 cm do 30 l obudowy ?

Julo102

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki WIELKIE !!! , to duża podpora wiedzieć co zastosować , ...bo miałem już totalny mętlik , szczególnie z głośnikami wysoko tonowymi , które są tak nierówne ....a kuszenia były straszne , np za 33 zł głośnik który wyglądał jak Dynaudio / może jakaś podróba ? /

Mając dobry głośnik wysoki , mogę wykorzystać dolnego Seasa 21 Rex z obecnej odgrody i na pierwszą przymiarkę może podpasuje ?

Marian , Proszę zrób wstępną klasyfikację i Twój ranking głośników do DIY ( aktualny ) , bo w sieci wiele projektów różnego typu i chyba nie wszystkie głośniki są już dostępne /? Przydałby się dwie kategorie cenowe ; tańsza dobra i b dobra z niskimi / 16-18-20 / i wysokimi .

Choć wiem , że to system naczyń połączonych , czyli ze ; zwrotnicą , kubaturą boxu i otworami ...Ale taka tabela proponowanych i sprawdzonych była by SUPER !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No fajny , ale wchodzimy w cenę , gdzie jest już bardzo wiele dobrych" propozycji , a miało być najtaniej ...Chyba , że jest wybitny ???

Ukryta Zawartość

Miałem przez moment SB26STC-C000-4 i on do niskiego podziału się nie nadawał, a co dopiero 19-stka.

Grać pewnie gra, ale nie łączył bym go z wooferem 8", w dodatku z taką charakterystyką jaką ma.

Niedawno ,/ trochę z przypadku / zastosowałem w odgrodzie ten głośnik . Napisane było , że od 2000 Hz do 20 KHz , ...i tu z wyżej wymienioną zwrotnicą i Seasem 21,5 cm .grał całkiem przyzwoicie . Ładny , gęsty i barwny dźwięk , bez wyostrzeń i metaliczności . Zróżnicowana góra , przestrzeń i lokalizacja na całkiem dobrym poziomie ,

...ale bez pomiarów .

Kiedyś miałem ciekawe monitory oparte na Seasach ( Audiowave 181 ) , po wymianie i dopracowaniu przewodów wewnątrz , było całkiem dobrze ! .

Myślę nawet o tym , żeby w przyszłości właśnie podobny projekt zrealizować . Cały czas to chodzi mi po głowie ... mimo że mam porządne monitory 44l na dobtych SS.

Widziałem podobne u Mariana , ale z Visatonem , i ten film na You Tubie ;

Ukryta Zawartość

post-24196-0-03205700-1506982092_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do niskiego podziału rzędu 1750 Hz ta 19' na pewno się nie nadaje,

ale od 2,5 kHz - 18 dB/oct lub 3 kHz - 12 dB/oct już raczej tak.

Zwykle bywało tak: 3 x Fs ( 780 Hz ) i można użyć bez obaw, ale fakt, że też nie zawsze.

Dlatego co do GDWK 8/11/120 z Fs 1200 Hz raczej bym nie podchodził,

mimo entuzjazmu kolegi @ Julo102. Tonsil zresztą nie robił nic poniżej 3,5 - 4 kHz.

A cena tej 19' to dziś 65 zł, więc trudno o niższe cenowo i firmowe propozycje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A cena tej 19' to dziś 65 zł, więc trudno o niższe cenowo i firmowe propozycje:

Ukryta Zawartość

Ooo, w tej cenie to rewelacja.

...no ale nie do 8".

Ukryta Zawartość

Jeśli zrobić pułapkę STX'a na 3,5 kHz wg Twej @Marian133 porady z wpisu #24 i uciąć go,

ale co najwyżej na 2 kHz i połączyć z tą 19' na 18 dB/oct przy 2,5 - 3 kHz,

to moim zdaniem coś lepszego ( w tym budżecie ) wymyślić będzie chyba trudno.

Piszę chyba, bo ich nie wykorzystywałem, ale to przynajmniej jakoś rokuje ;-)

Zakładam nadal tę początkową obudowę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mogło by się dać (samo połączenie), ale pod warunkiem że głośniki będą mierzone.

Biorąc pod uwagę trud, czas oraz wydane na to pieniądze (mowa o pomiarach), okaże się na końcu że nie było sensu, trzeba było brać od razu wysokotonówkę którą można niżej uciąć.

Masz większe doświadczenie, więc pewnie tak, ale moja sugestia może skutkować

raczej tylko dołkiem pomiędzy 2 i 3 kHz, więc niemal zupełnie poza instrumentami akustycznymi

( i też tylko dla osłuchanych ) niezauważalna w treści muzycznej. Ryzyko finansowe

też chyba niewielkie; choć dla tego minimalistycznego budżetu jednak jest ;-)

Może jestem uprzedzony, ale pewnie by lepiej zagrało, niż różne pomysły np. z Seasem alu ....

Cieszy minie tak wspaniała dyskusja , bo jesteśmy bliżej celu , ale przyznam ... rozumiem podziały , przedziały i wzajemne przenikania , ale jak to jest ? , że kiedyś budowano takie kolumny z dwoma głośnikami , z których jeden był czasem ogromny , a teraz jest to problem , czy to kwestia głośników , wymagań , czy też innego spojrzenia na tą sprawę ? Może wszystko razem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale jak to jest ? , że kiedyś budowano takie kolumny z dwoma głośnikami

Jesteś pewien, że mamy tu dwa głośniki? Może to są sub-y. Spójrz na kolumnę w drugim rzędzie po prawej. Tam mniejszy otwór (w domyśle otwór pod tweetera) jest zaślepiony.

Dziękuję dla kolegi Bema , ale To tylko przykład pierwszy z brzegu , ilustrujący sprawę jedynie poglądowo ...... widać wyraźnie zaślepkę na śedniotonowym którego nie ma , i nie będę dochodził którą szparą ten głośnik gra ! szczególnie z drugiego rzędu ... Wchodzimy w pełnię księżyca , musimy zachować spokój ...

ale jak to jest ? , że kiedyś budowano takie kolumny z dwoma głośnikami , z których jeden był czasem ogromny , a teraz jest to problem

Czy problem?

Raczej dążenie do doskonałości.

Duży woofer + tweeter ma kilak wad, dziura w paśmie, a jeśli zrobimy tak aby jej nie było to zniekształcenia z woofera które będą w miejscu podziału sprawią że kiepsko będzie to grało.

Kierunkowość woofera na wyższych częstotliwościach też zrobi swoje.

Kierunkowość woofera na wyższych częstotliwościach też zrobi swoje.

Czyli ; wchodzą większe zniekształcenia ? ...czym to może się objawiać praktycznie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.