Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana ELAC EL60 na ELAC ELR115?

xbit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Posiadam wzamacniacz Grundig FineArts V3 wraz z odtwarzaczem FineArts CD-3. Pokój to ok. 5x3m.

Obecnie posiadam kolumienki ELAC EL60 na aluminiowo-stalowych podstawkach (kolce + podkladki). Brzmienie ogólnie mi odpowiada, choć basu brakuje - nie raz czuję potrzebę zmiany basu potencjometrem choć nie jestem zwolnnikiem takiego rozwiązania. Zauważyłem też, że w jednej kolumnie głośnik przy większym basie ,,charczy", dlatego postanowiłem wymienić kolumny.

W oczy wpadły mi kolumny ELAC ELR115 (membrana jednego głośniczka minimalnie uszkodzona, bez wpływu na dźwięk podobno) - cena 350zł - ciężko znaleźć opinie na ich temat nawet na zagranicznych forach. Co uważacie? Do 400-450zł jestem w stanie dostać coś ciekawszego? Na jakie zwracać uwagę?

Z uwagi na to, że lubię czuć bas raczej wolałbym podłogówki - kiedyś moje EL60 były ekstra, ale człowiek się przyzwyczaja i chce więcej.

https://www.audiostereo.pl/topic/134833-zamiana-elac-el60-na-elac-elr115/

bez wpływu na dźwięk podobno

Z naciskiem na "podobno"

Na pewno coś znajdziesz w zakładanej kwocie ale szukaj głośników w dobrym stanie technicznym. Uszkodzona może być okleina/stolarka a nie membrana. Jak dla mnie to dyskwalifikuje taką ofertę

d8133235425c9573904896dfcff2.jpg

Tak to wygląda.

Te Elaci bede mógł odebrać osobiscie ale dopiero 1 października. Mogę je kupić teraz ale odbiorę dopiero potem, więc jakby przy odsluchu bylo coś nie tak to sprzedajacy nie będzie robić problemów - cena wydaje się OK.

Do 400-450zł co innego mogę znaleźć, na jakie modele zwracac uwage/czego szukac?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.