Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt - kino/projektor w sypialni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moje kino domowe, opisywałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz robię remont w sypialni i naszła mnie myśl... A czemu nie zamontować projektora skoro jest idealne miejsce?

Plan pokoju w załączniku.

W sypialni postawię ścianę z profili GK. Za tą ścianą będzie część z szafami - garderoba. Przed ścianką łóżko. Na wprost ściana.

Pomyślałem że idealne miejsce na projektor jest w wnęce szafy, która przecież nie będzie miała drzwi (bo to garderoba). Odpowiednią wentylację zapewnię. W ścianie od strony łóżka zrobię jakieś otwierane drzwiczki - aby projektor nie szpecił sypialni.

Zastanawiam sie nad doborem projektora. Ma być tani i bez szału. 720p wystarczy. ma nie być konkurencją dla kina w domu a dla laptopa w łóżku. Będziemy tam czasem przed snem oglądać jakieś seriale czy NC plus.

Drugi problem to głośniki. Albo 2 albo 5. Tylne mogę zabudować jakoś pod szafkami nocnymi a przednie chyba tylko sufit.

Jak pisałem ma nie być szału, ma być budżetowa alternatywa dla laptopa :)

Pomożecie z rozmieszczeniem i doborem głośników i projektora?

post-23807-0-20944600-1506267888_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134890-projekt-kinoprojektor-w-sypialni/

Nie wiem czy projektor w sypialni sie sprawdzi ze wzgledu na szum jaki generuje a jak wiadomo sypialnia jest miescem gdzie czlowiek chce odpoczac ogladajac jakis film przed snem, niekoniecznie z duzym poziomem natezenia dzwieku. Mysle, ze szum z projektora moze skutecznie popsuc wieczorna rozrywke.

No niby tak.

Ja tez o tym myslalem, ale po przemysleniach wybralem tv.

Czytalem troche o tym i zrezygnowalem jak dowiedzialem sie, ze w gre wchodzi zmiana koloru scian a nawet sufitu, szum z projektora, ciagniecie kabli przez cala sypialnie i jeszcze kilka innych spraw.

Poszedlem na latwizne;-)

Ale nie wykluczone, ze kiedys kupie projektor ze wzgledu na rozmiar obrazu. Musi byc zajefajnie ogladac film na 120" ekranie z odleglosci czrerech metrow.

U mnie to wygląda tak ze mam pokoj z kinem domowym. Ale czesto coś przed snem np. Jakis odcinek serialu ogladamy na laptopie. Telewizora na pewno do sypialni nie kupię bo... nie. Estetyke mi psuje :) natomiast obnizam sufit w technologii GK i stawiam scianke GK wiec... w dodatku zona zaplanowala jasno szare sciany, kolor ncs s2000n. Wiec cala zabawa to poprowadzenie kabli glosnikowych, montaz glosnikow w suficie gk, zrobienie w scianie GK okienka na projektor, zakup glosnikow, ampli i proja... koszty ok.1.5-2.5tys zł. :)

Teraz robię remont w sypialni i naszła mnie myśl... A czemu nie zamontować projektora skoro jest idealne miejsce?

Bosze jaki ja jestem stary. Za moich czasów sypialnia służyła do czegoś innego niż oglądania filmów....

Ale cóż idzie nowe..... ;(

;-P

ontaz glosnikow w suficie gk, zrobienie w scianie GK okienka na projektor, zakup glosnikow, ampli i proja... koszty ok.1.5-2.5tys zł. :)

Chyba Ci się zero zgubiło (tym razem już serio piszę)

A są szafki gdzie tv jest schowany w niej, za nią na ścianie może wisieć obraz z rusałką - może się przydać. A jak chcemy coś oglądać tv wyjeżdża z szafki.

Szafka może udawać komodę, barek, biblioteczkę - setki koncepcji...

Zero mi się nie zgubiło. Przeczytaj dokładnie mój pomysł. Co do TV to nie ma takiej opcji. Po pierwsze nie bo nie chce tv w sypialni. Po drugie psuje mi estetykę a po trzecie zobacz na plan ze tam nie ma miejsca na postawienie mebla.

Zebys nie musial czytac ponownie to przypomnę ze to nie ma byc alternatywa dla kina a dla laptopa. Nie ma byc dzwieku 5.1 z subem od ktorego drza szyby w oknach. Ma byc slychać dzwiek lepiej niz z laptopa. Znalazlem:

glosniki sufitowe za 300zl/para

Wzmacniacz stereo technics 400zl

Projektor 720p znajde za 1200zl?

Sam tv 3tys zl. Szafka 2 tys. System do wysuwania tv... 1tys?

Edytowane przez KotSylwester

Projektor 720p znajde za 1200zl?

np taki jak mój mitsubiszi hc 1500

i w eco mode jest cichy

a jak dasz szybę to wogle nie będzie go słychać w każdym trybie

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Hmm poszukaj może takiego ciekawego urządzenia - projektor krótkiego rzutu Philips Screeneo. Do sypialni myślę, że byłoby to fajne rozwiązanie, jasność chyba też byłaby wystarczająca do takich warunków. Urządzenie jest kompaktowe, w każdej chwili można schować i po problemie.

Dzięki za porady. Zerkne na YT.

Co do projektora krotkiego rzutu to caly ambaras polega na tym ze to ma byc na stale i nie absorbujące czasowo. Myslalem o projektorze krótkiego rzutu ale zamontowanym w skrzyni łóżka. Ten pomysł odpada bo by sie zagotował :)

A moj pomysl polega na tym ze wieczorem w gargerobie klikam laptopa w stacje dokujacą albo pendrive w jakis android box naciskam guzik sprzed sie wlacza i gra.

Z szacunkiem i powagą... Sypialnia to jak wspomniał ktoś, dobre miejsce do spania. Ja często mówię klientom, aby wybrali dobry sprzęt, albo wcale. Nie chodzi o wygórowane ambicje, ale zadowolenie klienta. Jeśli wyda się mało kasy na alternatywę alternatywy to lepiej pójść na kilka, kilkanaście kolacji z ukochaną kobietą.

Salon to miejsce na dobre kino lub dedykowane w tym celu, oddzielne pomieszczenie. Może to być piwnica, garaż, strych..

W sypialni to może faktycznie TV się nada optymalnie ;)

Nie chcę i na pewno nie będę miał TV w sypialni. Do kina mam osobne pomieszczenie.

Co do wyboru dobrego sprzętu albo wcale... Niestety ale to pułapka w którą wpada wiele osób. Pan Darts na pewno doradza klientom dobry sprzęt lub żaden... i może nawet kieruje się tą zasadą w swoim życiu ale pewnie tylko do branży. Bo idąc tym tropem najlepsza kumulacja nie starczy. A więc jak Mercedes To nowe eS w AMG, Albo 760Li itp itd... Życie to szuka kompromisu a bardzo ważną rzeczą jest umiar ale to nie forum na filozofowanie.

Nie chcę i na pewno nie będę miał TV w sypialni. Do kina mam osobne pomieszczenie.

Co do wyboru dobrego sprzętu albo wcale... Niestety ale to pułapka w którą wpada wiele osób. Pan Darts na pewno doradza klientom dobry sprzęt lub żaden... i może nawet kieruje się tą zasadą w swoim życiu ale pewnie tylko do branży. Bo idąc tym tropem najlepsza kumulacja nie starczy. A więc jak Mercedes To nowe eS w AMG, Albo 760Li itp itd... Życie to szuka kompromisu a bardzo ważną rzeczą jest umiar ale to nie forum na filozofowanie.

O gustach się nie dyskutuje. Twoja sypialnia, Twoja sprawa. Pytasz, więc możesz usłyszeć inne odpowiedzi, niż te które cie będą satysfakcjonować ;)

Jestem wdzieczny za kazde podpowedzi na temat. Jakbym szukał 5 letniego Golfa to bym nie był zadowolony z odpowiedzi ze albo nowy Mercedes S500 albo nic. :)

Mam głośniki sufitowe do wyboru. Lewy+central+Prawy.

Magnat IC82:

Ukryta Zawartość

Magnat IC62:

Ukryta Zawartość

Taga Harmony RB650

Ukryta Zawartość

Taga Harmony RB850

Ukryta Zawartość

Ale nie wiem czy Taga można kupić na sztuki. No i Taga jest ukierunkowana co chyba jest przesadą w tej cenie głośników. A do muzyki jest to wręcz zbędne.

Całość będzie grała najprawdopodobniej pod ONKYO HT-R558.

Teraz muszę znaleźć projektor i jakieś dyskretne małe satelitki do tyłu. Najchętniej bym trafił używaną Optomę HD20 bo taką mam we właściwym kinie :)

Pojawił się tez problem sterowania.

Oczko podczerwieni muszę umieścić w suficie w rejonie głośników bo tam się celuje pilotem, czyli muszę kupić jakiś przedłużacz IR.

Docelowo będą 3 odbiorniki: Projektor, dekoder NCplus, jakiś Android Box.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KotSylwester

Przedłużacz IR zakupiony.

W weekend będę robił skrzynki na głośniki sufitowe. Nie będę ich montować w samym gipsokartonie.

Obudowy robię z płyty MDF, chyba lepiej je przykręcić do stelaża GK niż do sufitu - przenoszenie dźwięku na piętro wyżej? A pomiędzy skrzynkę a sufit dać wełnę?

Sprzęt jak będzie to:

Projektor Optoma HD20.

Amplituner ONKYO HT-R558

Cały czas zastanawiam się na głośnikami, ale będzie grane głównie cicho więc chyba zdecyduję się na Magnaty IC82. Myślałem jeszcze o JAMO 6.52. Różnica raptem 50zł/szt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30940-0-81582800-1507304526_thumb.jpgRobiłem skrzynki z 10 mm płyty mdf , w środek dałem materiał / wełnę do tłumienia grubości 3 cm. Wszystko obudowałem stelażem , płatą k/g i wpuściłem dla usztywnienia mnustwo pianki dla usztywnienia konstrukcji .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakos nie zwrócilem uwagi na hałas chuba ze zimą za mocno dolozymy i sie robi gorąco. Mam juz dwie optomy... szkoda ze pisales wczesniej.

• 5 miesięcy później...

Projekt praktycznie ukończony. Trochę to trwało... Na razie jedna fotka :)

Efekt jest świetny.

Przypomnę że szukałem alternatywy dla oglądania serialu z laptopa przed snem. Telewizora w sypialni nie chciałem. 32 czy 42 byłby za mały a 50 nie wstawie do sypialni. Poza tym wtedy byłby lepszy niż w pokoju dziennym... zresztą praktycznie z niego nie korzystam.

A więc:

Głośniki Magnat Interior IC 62 zamontowane w obudowach ze sklejki - 3szt. (na razie brak głośników tylnych)

Amplituner Onkyo HT-R558

TV Box Android

Projektor Optoma HD 131XE

Przedłużacz pilotów z allegro - oczko pod głośnikiem

Efekt - znacznie przyjemniejsze oglądania Netflixa niż na laptopie. Zamiast 15,4" jest równo 100"

Jestem MEGA zadowolony z projektu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Każdy robi co uważa, dla mnie taka instalacja w sypialni to słaba koncepcja. Już samego faktu ze sypialnia to miejsce gdzie raczej minimalizuje się bodźce aby się wyciszyć.

Siedzenie w łóżku maks 30 min później człowiek się meczy niezależnie jak zajebisty ma się materac. Oglądanie na leżąco tak samo lipa. Projektor w jasnej sypialni i całe pomieszczenie świeci wiec oprócz dużej przekątnej zero jakiejkolwiek jakości i klimatu.

ale to oczywiście moje zdanie i jak autor jest zadowolony no to git.

• Pokaż nowe odpowiedzi