Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo 2.1 do pokoju - pytanie, czy jest sens montować.

FX90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was. Proszę o wyrozumiałość jeśli powieliłem inny temat. Jestem na etapie wykończenia mieszkania i zastanawiam się nad wyborem systemu audio do pokoju mieszkalnego z aneksem kuchennym. Byłbym skłonny zainwestować w zestaw Onkyo TX-8150 + kolumny Tonsil Siesta + sub + odtwarzać płyt, jednak po przeczytaniu porad na temat poprawnego rozstawu kolumn, odległości, itp. naszły mnie duże wątpliwości, czy przy planowanym układzie (załączony rysunek) jest sens inwestowania ponad 4000 zł w dość dobry zestaw stereo, jeśli prawdopodobnie nie zagra on tak jak trzeba. Dodam, że nie jestem audiofilem, doceniam jednak dźwięk lepszy niż ten odtwarzany z komputera na "minijacku", dlatego myślę o tym, czy nie rozsądniej byłoby zainwestować w tańszy zestaw (inne rozwiązanie, np. może soundbar + sub + odtwarzacz płyt), który w mojej sytuacji okaże się wystarczający. Byłbym wdzięczny za Wasze podpowiedzi w sprawie doboru sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Byłbym skłonny zainwestować w zestaw Onkyo TX-8150 + kolumny Tonsil Siesta + sub + odtwarzać płyt

Taki amplituner stereo to nie współpracuje z TV, nie obsługuje sensownie subwoofera, nie radzi sobie z asymetrią pomieszczenia. Kup rozsądny sprzęt KD i będziesz miał te wszystkie funkcje. Np. zainteresuj się Denonem AVR-X1300W.

Uwierz że to kwota nie zbyt wygórowana :)

A pomieszczenie masz jak wielu. Rozumiem że dylemat masz z prawą kolumną która stoi w rogu?

Po pierwsze musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy będzie to stereo czy kino? Napisałeś w dziale kino a pytasz o stereo :)

Jesli chodzi o sprzęt stereofoniczny to polecam ci do takiego pomieszczenia Pioneer SXN30 (odpowiednik Onkyo) lub Yamahe RN602 oraz kolumny Heco Music Style 500 lub Melodika BL40MKII.

Jak kolumny sprawdza się u Ciebie? Nie wiem. Ale przed zakupem możesz kolumny wypożyczyć od nas i po prostu sprawdzić. Do czego zachęcam.

Pozostaje do Twojej dyspozycji.

Dzięki za odpowiedzi.

Tak, głównie mam wątpliwości dotyczące kolumny po prawej stronie. Być może pomyliłem działy - moje pierwsze posty, więc proszę o wyrozumiałość. Co do przeznaczenia sprzętu, na zestawie będę głównie słuchał muzyki, poczynając od słowiańskich pieśni po muzykę elektroniczną, chciałbym aby była możliwość łączenia się z amplitunerem bezprzewodowo. Jako, że amplituner będzie zlokalizowany pod telewizorem to chętnie widziałbym możliwość podłączenia telewizora do niego - chodzi głównie o możliwość oglądania koncertów za pośrednictwem Youtube, do programów tv wystarczą mi seryjne głośniki w Tv.

W mojej sytuacji mieszkalnej lepszym rozwiązaniem jest dla mnie zestaw stereo oparty na niewielkich głośnikach, zamontowanych na ścianie - dlatego zastanawiam się nad Tonsilami Siesta satelitkami, dodatkowe głośniki od kina domowego przeszkadzałyby tylko w pokoju.

Jeszcze raz dziękuję za sugestie, na chwilę obecną wstrzymam się jednak z zakupem - widzę, że muszę lepiej zagłębić się w ten temat.

Tak jak napisał Kolega S4Home, te 4 tys to mała kwota jeśli chodzi o kino domowe a już ciut lepiej jeśli chodzi o stereo jednak jeśli chcesz, żeby ten sprzęt współpracował z TV musi to być amplituner, jeśli jednak słuchasz, będziesz słuchał w przeważającej mierze muzyki to proponowałbym wzmacniacz stereo i parę kolumn, wzmacniacz lepiej je wysteruje i z nim w parze zabrzmią o wiele lepiej. Ale tu czeka Cię tragedia. Kolumn jest cała kupa :) i, żeby dobrać coś do swojego ucha musiałbyś pojeździć i posłuchać bo co kolumna (oczywiście para) to inne brzmienie. Zabierasz ze sobą swoją muzykę i lecisz z koksem :)

Znalazłem coś takiego jeśli interesuje Cię wi fi czy bluetooth, ten wzmak to ma

Ukryta Zawartość

za ich pomocą połączysz wzmak z TV, smartfon ze wzmakiem itp. itd

co Ty chcesz, koncertów słuchać z YT, przecież tam jest obszczany dźwięk, żeby cieszyć się jakością musiałbyś najpierw śmignąć sobie jakiś konwerter d-a dla poprawy dźwięku a dopiero podłaczyc pod to wzmacniacz. Słuchając czegokolwiek z YT na wzmaku spieprzysz sobie jakość a tak w ogóle to bez sensu do YT kupować wzmak. Kup amplituner za 1000 zł i kolumny za drugie tyle i już. Chcesz mieć jakość to zapomnij o YT. Jeśli trafisz na dobre kolumny to one obnażą dźwięk z YT, usłyszysz na nich wszystkie niedoskonałości wynikające z kompresji tzw "pikselozę" dźwięku :) i koniec z radości słuchania. Zacznij słuchać czegos w lepszej jakości bo nic nie da kupowanie dobrego sprzętu jeśli materiał będzie kiepskiej jakości.

Soundbar , hm, jeśli wydasz na niego te 4 tys to warto jeśli jednak nie i będziesz się chciał zadowolić jakimś za 1500 zł to nawet nie myśl o nim, wywalisz kase w błoto.

Zobacz na kolumny Monitor Audio z serii BX lub Bronze 2, Dali Zensor3, Taga Harmony Platinum B40SE, lub te

Ukryta Zawartość

fajne trzydrozne monitory z dużym 18-to cm-owym głośnikiem basowym tylko nie wiem jak zgraja sie z Pioneerem. Kwestia posłuchania i najlepiej w domu. Powiem Ci, że warto dac więcej kasy bo nie kupujesz na rok czy dwa, żeby po tym czasie a nawet dużo wcześniej dojść do przekonania, że wywaliłem kasę w błoto bo to gówno nie dźwięk. Do tych kolumn nie potrzebowałbyś subwofera (pewnie muzyka elektroniczna-dużo niskich częstotliwości generowanych przez syntezatory itp) a wzmacniacz lepiej je wysteruje niż amplituner. Natomiast jeśli myślisz o sobwoferze do muzyki to musiałbyś na niego wydac tak minimum ze 2 tys, żeby grał w muzyce a nie buczał. Quadral to dobrze brzmiące kolumny (choć to kwestia gustu) ale one grają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.