Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór budżetowych kolumn podstawkowych/monitorów

Kuba1337

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Szukam kolumn do mojego zestawu, gdyż w moim obecnym zestawie(DIY zbudowane na GDN11/35/1 i noname wysokotonówce w około 8 litrowej obudowie + subwoofer Bose Acoustimass 3 Series II brakuje tonów niskich. Kolumny zaczynają "pukać" basem, wydaję mi się, że problemem jest średnica głośnika niskotonowego (11cm). Zestaw pracuje obecnie z wzmacniaczem Diora WS442, możliwe że będzie w przyszłości też będzie wymieniony na coś z wyższej półki. Zestaw jest podłączony w sposób następujący: Kolumny są podłączone do zwrotnicy w subwooferze, subwoofer jest podłączony do wzmacniacza. Próbowałem również podłączyć wszystko do wzmacniacza pod kanał A i B równocześnie, ale brzmi to gorzej niż w obecny sposób. Za źródło robi zintegrowana karta dźwiękowa SoundBlaster Recon3Di z płyty głównej Gigabyte G1. Sniper 3. Kolumny będą rozstawione na biurku o szerokości 1.9m. Mój budżet to 400-450zł. Nie mam nic przeciwko wyborze sprzętu używanego, aczkolwiek nowy jeśli równie dobry jest mile widziany.

Myślałem nad:

-STX F110N

-Magnat Supreme 202

-Tannoy M1

-KEF C20

-Mission 760i

-Mission 761

Z góry dzięki za pomoc !

Problem leży zapewne w niedopasowaniu sub- kolumny. Bose robi bardzo specyficzne urządzenia i nie jest dziwne, że ciężko to zgrać z urządzeniami innych firm.

W tym przypadku jedyne wyjscie to pozbyć się całości "zestawu" głośników i zakup tradycyjnej pary stereo. Kolumny pokroju M1 to za mało- na tyły w kinie są ok, ale w stereo brak basu i małe możliwości "natężeniowe" raczej dyskwalifikują je jako kolumny podstawowe. Kilkunastolitrowe skrzynki z głośnikiem 16 cm to dobre minimum.

Dzięki za odpowiedzi ! @porlick jakieś konkretne modele takowych kolumn byłby mógłbyś podać? Sądzę, że za to co mam wziąłbym z 300-350zł, w takim razie budżet by o to wzrósł. Czy może lepszym rozwiązaniem byłaby sprzedaż wszystkiego co mam łącznie ze wzmakiem i kupno jakiś kolumn za powiedzmy 600zł + wzmak pokroju Rotela RA-500?

Bingo!

Lepszy wzmacniacz Ci nie zaszkodzi :-)

Kolumny że wzmacniaczem tworzą duet, którego brzmienia nie można oceniać w oderwaniu od siebie- te same kolinny w połączeniu z innym wzmacniaczem mogą pokazać inne cechy brzmienia i vice versa. Pogoń to co masz, kupca pewnie znajdziesz, dołóż ile mozesz, kup tego Rotela, czy inny, porzadniejszy wzmacniacz, i do niego zacznij szukać kolumn. Możesz też, jak masz okazję, kupić jakieś fajne kolumny o do nich szukać wzmacniacza.

Jak pisalem, szukaj czegoś z większymi możliwościami, bo z małych popierdułek nie będziesz zadowolony. Sam używam Radmor LS10, które z czystym sumieniem mogę polecić, lecz ich raczej z drugiej ręki nie znajdziesz. Szukaj czegoś pokroju Tannoy'a M3, jakiś podobny model KEFa, itp. Skąd jesteś? W mojej okolicy jest na sprzedaż fajny wzm. Yamahy za rozsądną kasę.

Masz u chyba jednego sprzedającego na olx'ie taki komplet:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pewnie razem byłoby równo ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.