Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe podpięcie - pomocy

malwina685

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Zacznę że jestem zielona w tym temacie i proszę o pomoc

Dostałam stary zestaw kina domowego - ma wyjścia jak na zdjęciu - drugie zdjęcie to wyjścia z TV

Czy można to jakoś połączyć ? Jeżeli można proszę o informację co mam kupić jaki kabelek itp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-68082-0-37833500-1506843769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134997-kino-domowe-podpi%C4%99cie-pomocy/

To wszystko? Brakuje Ci dekodera formatów wielokanałowych, zakładając, że Twój TV podaje taki sygnał na wyjściu cyfrowym. To co możesz zrobić, to kupić kabelek minijack - 2 RCA i podłączyć wyjście słuchawkowe TV do wejścia oznaczonego "Stereo". Prawdopodobnie będziesz mieć dźwięk stereo na kolumnach frontowych i może także sub (to jest tylna ścianka subwoofera?).

Jeżeli Twój TV pozwala na ustawienie Dolby Digital lub DTS na wyjściu SPDIF, to możesz dokupić coś takiego:

Ukryta Zawartość

Wtedy potrzebujesz kabelek RCA-RCA między TV SPDIF i Coaxial na dekoderze, i 3 kabelki minijack - 2 RCA, którymi łączysz dekoder z wejściami 5.1 na Twoim urządzeniu. Ale prawdę mówiąc, nie wiem, czy to pudełko jest użytecznie, nigdy czegoś takiego nie miałem. Czy to Twoje urządzenie ma regulację głośności? Bo dekoder pewnie nie ma.

Ukryta Zawartość

Mówię powinien bo rożnie to bywa.

Bywa różnie, w moim TV na wyjściu SCART głos rozjeżdża się z obrazem TV. Pewnie jest zgodny z sygnałem video na SCART, ale tego już nie sprawdzałem.

Coś jest zepsute? Kable do satelitów są poprawnie połączone?

Sprawdź, czy działają satelity, jeżeli podłączasz wtyki RCA do gniazd opisanych "5.1 channel input", np. wypróbuj FL i FR.

Co to jest za zestaw, jaką ma nazwę?

malwina685 napisała

"kupiłam kabelek minijack

podpięłam stereo wyjście słuchawkowe i kolejny problem

Dźwięk jest tylko z subwoofer z 5 głośników nic nie leci ;( "

wszystko zależy w jakie gniazda czincz wpięłaś , mini jack ma być "włożony" do gniazda słuchawkowego w TV tak, no , czincze do i tu najlepiej do gniazd czincz od głośników frontowych czyli jak napisał Kolega popej FL i FR i żaden inny głośnik nie będzie Ci grał tylko te do których gnizad jest podpięty czincz bo każde z tych gniazd czincz w subwoferze są od każdego kanału osobno i jak jest kabel podpięty do tego kanału to ten kanał gra, nie ma podpiętego czincza to ten kanał nie gra. Jeśli nie gra to albo masz coś "zwalone " w subie (zepsute) albo satelitki są zepsute. Zle się ich nie da podpiąć bo jakby kable nie włożył (kabelki jednej satelitki maja być włożone go gniazd głośnikowych (czerwone i czarne ) na tym samym poziomie, czerwone i czarne złącze obok siebie to podłączenie jednej kolumny-satelitki) jeśli jest dobra (satelitka- głośnik) to będzie grała. Jeśli głos jest z subwofera to podpięłaś pod gniazda czincz od właśnie niego i centralnego. Subwofer będzie grał bo bas jakiś jest ale jeśli w tv jest sygnał stereo to i centralny nie będzie grał bo nie ma go jako osobnego kanału. Przełącz do gniazd jak proponuje Kolega popej.

Jeśli chciałabyś mieć dźwięk we wszystkich pieciu głośnikach to musi być podany sygnał wielokanałowy (film ze scieżką 5.1), w naszej tv takich nie ma, jak już to w HBO, chyba , że przełączysz w TVN-ie na oryginalną ścieżkę ale i tu nie mam pewności czy jest faktycznie Dolby Digital 5.1. Ale , żeby ten wielokanałowy poleciał na Twoje głośniki trzeba by zakupić coś takiego

Ukryta Zawartość

chociaż to zależy jak oglądasz TV, tzn czy z naziemnej i kabel antenowy podłączony jest bezpośrednio do TV czy masz osobny dekoder, który podłączony jest do TV kablem hdmi. Jeśli dekoder to podłączasz go do tego urządzonka kablem hdmi do gniazda IN a drugim kablem łączysz gniazdo OUT w tym urządzeniu z TV a wielokanałowy sygnał łączysz kabelkami czincz jak jest opisane na tym urządzeniu i na subwoferze i jeśli sygnał jest wielokanałowy grają wszystkie głośniki jeśli stereo grają tylko fronty. Ale tylko wtedy to jest przydatne jeśli masz osobny dekoder np. cyfrowego Polsatu lub NC+

Albo takie urządzonko ale zawsze sygnał wchodzi po hdmi

Ukryta Zawartość

Tym urządzeniem można przesłać sygnał wielokanałowy np. z odtwarzacza blu-ray jeśli nie masz amplitunera do kina domowego. Podłączenie go tak jak pisałem wyżej przy podłączeniu zewnętrznego dekodera (naziemnej tv, Polsatu czy NC+)

To jest fajne urządzenie bo zapoda Ci na głośniki taki sygnał jaki jest faktycznie w TV, czyli jeśli jest stereo to da stereo a jak wielokanałówka to taki puści na głośniki. Minusem jest to, ze jeśli będzie stereo to subwofer nie będzie grał.

Lub takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.