Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy Tung Sol KT 150

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jestem świeżym użytkownikiem sprzętu na lampach, na tę chwilę dwa monobloki i przedwzmacniacz, sprzęt robiony był na zamówienie przez p.A. Witka z Sonus Oliva. Lampy użyte są firmy Tung Sol KT 150 oraz 6SN7 GTB. Brzmienie dla mnie jest rewelacyjne tylko ciekaw jestem jak się sprawdzą dalej lampy a z produktami zza wschodniej granicy różnie bywa.W necie jest batdzo mało o lampach KT 150, czy nie daj w razie czego macie jakieś sprawdzone lampy KT 150 ? Do monobloków podłączone szerokopasmowce Bodnary Audio Sandglass.

https://www.audiostereo.pl/topic/135062-lampy-tung-sol-kt-150/

Nie mam pewności, lecz chyba KT-150 to są nowe lampy i produkuje je tylko Tung-Sol, czyli rosyjski Reflektor z Saratowa... Mogą być rebrandowane innymi markami, ale wszystkie pochodzą od jednego producenta. (proszę mnie poprawić, jeśli się mylę)

O ile dobrze pamiętam - KT 150 to "rozwinięcie" 88 i 120. To w miarę świeży produkt i będzie Ci ciężko znaleźć coś innego niż TungSol.

Różne są opowieści, czy da się zamienić na 120 czy nie. Ale w tą stronę nie bardzo widzę sens.

Kilkakrotnie czytałem, iż aplikacje na lampach KT-120 rzadko są dobre... za to na KT-150 prawie wszystkie są dużo lepsze. Trudno mi się wypowiadać, jako że słuchałem zaledwie jednego zestawu na KT-120 (Jadis, super dźwięk!) i jednego na KT-150 (Octave, jak zawsze wspaniale to grało).

Wszystko było na lampach Tung-Sol made in Russia.

• 1 rok później...

Zamieniłem 6550 na KT150 w Octave 290re - wszystko nieporównanie, i od razu zuważalnie dużo lepiej; kupiłem przez internet w sklepie w Kielcach - przyszły na drugi dzień dobrze zapakowane i sparowane + bardzo miła i profesjonalna obsługa; przesiadka o min. klasę wyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.