Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze kino. Dobór głośników + ampli

jokeraupl

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze dobrany wzmacniacz do kolumn powinien byc bodajze mocniejszy o 1/3.

Wiesz ja nie mowie ze to moze nie dzialac ale ryzyko zawsze jest.

Ja na szczescie przeszedlem na 1 pilot Harmony a reszta w szufladach hehe.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Preamp: Marantz SR7010. Power Amp: Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5500. Bluray: Oppo UDP-205, PS3 Glosniki: Tannoy Precision 6.4 - front,Tannoy Precision 6C - central, Tannoy Revolution DC6T - sorround, Tannoy Revolution DC6 - front high Tannoy Revolution DC4 -sorround high. Subwoofery: 2x Tannoy Revolution R-SUB15. TV: Sony KD-65XD8599. Projektor: Póki co brak, Dekoder: NC+

Tak ale przewzmacniacza nie powinno sie podlaczac pod inne wejscie niz main in. Bo juz pisalem wyzej. Ktos ci galke volume na maksa przekreci a ty zapomnisz zeby sprawdzic i wlaczysz sprzet i masz bum...

A co za roznica jak ktos mu galke przekreci na maxa jak ma wpiete Przedwzmacniacz czy zwykly CD? I tak bedzie klops i tak.

Zreszta nie jest zle, ja poczatkowo wpadlem na "genialny" pomysl testowania kabli IC do podlaczenia AVR ze Wzmakiem po preout. Na zywca wyciagalem i przepinalrm kable aby uslyszec roznice, niechcacy zrobilem zwarcie na wejsciu MAIN IN wzmacniacza w trybie koncowki. Teraz juz wiem ze tak sie nie robi, nawet nauczylem sie na samym koncu wlaczac koncowki i na samym poczatku wylaczac koncowki w moim systemie KD. :)

A co za roznica jak ktos mu galke przekreci na maxa jak ma wpiete Przedwzmacniacz czy zwykly CD? I tak bedzie klops i tak.

Zreszta nie jest zle, ja poczatkowo wpadlem na "genialny" pomysl testowania kabli IC do podlaczenia AVR ze Wzmakiem po preout. Na zywca wyciagalem i przepinalrm kable aby uslyszec roznice, niechcacy zrobilem zwarcie na wejsciu MAIN IN wzmacniacza w trybie koncowki. Teraz juz wiem ze tak sie nie robi, nawet nauczylem sie na samym koncu wlaczac koncowki i na samym poczatku wylaczac koncowki w moim systemie KD. :)

Ohh lolo nie chodzi o to co bedzie podpiete

Preamp: Marantz SR7010. Power Amp: Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5500. Bluray: Oppo UDP-205, PS3 Glosniki: Tannoy Precision 6.4 - front,Tannoy Precision 6C - central, Tannoy Revolution DC6T - sorround, Tannoy Revolution DC6 - front high Tannoy Revolution DC4 -sorround high. Subwoofery: 2x Tannoy Revolution R-SUB15. TV: Sony KD-65XD8599. Projektor: Póki co brak, Dekoder: NC+

Tak ale przewzmacniacza nie powinno sie podlaczac pod inne wejscie niz main in. Bo juz pisalem wyzej. Ktos ci galke volume na maksa przekreci a ty zapomnisz zeby sprawdzic i wlaczysz sprzet i masz bum...

A poza tym dzwiek bedzie szedl przez dwa przedwzmacniacze. A przeciez chodzi o to zeby skrocic sciezke audio i ominac przedwzmacniacz i wpiac sie bezposrednio w koncowke. Inaczej to jest porazka wpinanie sie w AUX

Snikers89, mam tak podpięte od 7-lat i owszem, zdarzyło się mnie a i żona włączając tuner, zaraz po tym jak oglądała film nie cofnęła gałki i owszem było przez chwilę głośno.... no bardzo głośno i nigdy więcej się nie wydarzyło :)

Nie rozwalisz w ten sposób kolumn o ile masz dobrze dobrany pod względem mocy wzmacniacz do kolumn.

Teraz to już po prostu nawyk , wyłączam sprzęt i przekręcam gałkę.

Jeszcze całkiem niedawno nie było pilotów i ludzie jakoś żyli. Zawsze jest coś za coś.

I od 7 lat sluchasz dzwieku zdegradowanego przez przedwzmacniacz amplitunera a nastepnie przez przedwzmacniacz integry.

Rozwiazanie conajmniej beznadziejne, jak nie bezsensowne.

Pre out amplitunera powinno sie wpinac bezposrednio w koncowke mocy, tylko wtedy mozna uzyskac jakis przyrost jakosci.

W innym przypadku zmieniasz calkowicie zgranie glosnikow przednich i centralnego, bo przeciez przedwzmacniacz integry nadaje kolumnom przednim swoj wlasny charakter, ktory jest zupelnie inny od tego co gra amplituner.

Tak ze kolego, jak by nie bylo 7 lat w plecy. Ale nic straconego. Wepnij sie kiedys bezposrednio w koncowke, szczegolnie jesli posiadasz integre Nada i dopiero zobaczysz efekty.

Powodzenia.

Zgadzam sie z pewnymi przedmówcami przede mną.

Albo kupujesz kino od razu, i używasz go w takim właśnie celu. Co do projektora jest jak znalazł. Albo idź w system stereo.

Jednak łatwo siętak mówi a trudniej jako klientowi dojśc do tego.

Dlatego zapraszam Cie do nas na typwy test. Kino domowe vs. stereo. Na projektorze podłączymy film, koncert oraz typową muzykę. Zobaczysz który system jest dla Ciebie.

Możliwe (ale to tylko jeśli sprawdzisz) że masz rację i pomysł jest dobry. Pamiętaj system wybierasz dla siebie!

Piotrek

Zgadzam sie z pewnymi przedmówcami przede mną.

Albo kupujesz kino od razu, i używasz go w takim właśnie celu. Co do projektora jest jak znalazł. Albo idź w system stereo.

Jednak łatwo siętak mówi a trudniej jako klientowi dojśc do tego.

Dlatego zapraszam Cie do nas na typwy test. Kino domowe vs. stereo. Na projektorze podłączymy film, koncert oraz typową muzykę. Zobaczysz który system jest dla Ciebie.

Możliwe (ale to tylko jeśli sprawdzisz) że masz rację i pomysł jest dobry. Pamiętaj system wybierasz dla siebie!

Piotrek

Sa sposoby zeby polaczyc kino i stereo w 1 ale jest to dosc kosztowne i nie kazdego stac na kupno takich zabawek.

I od 7 lat sluchasz dzwieku zdegradowanego przez przedwzmacniacz amplitunera a nastepnie przez przedwzmacniacz integry.

Rozwiazanie conajmniej beznadziejne, jak nie bezsensowne.

Ok, może jestem stary i głuchy i nie słyszę zdegradowanego dźwięku frontów przy podłączonych obecnie siedmiu głośnikach + 2 suby w czasie oglądania filmu. Rozumiem , że ośmiopunktowa kalibracja YPAO też nic nie wskóra.

Miałem poprzednio podłączoną ( "prawidłowo") kolejno : NAD 2100, BC Acoustiqe EX-520, Vincenta SP-331, Nakamichi P7 i nie mając jeszcze przedwzmacniacza obecną MX-1000 i "konia z rzędem temu " kto odróżni podczas filmu jak grają fronty gdy jest PRE Amp wpięte w Main IN końcówki a kiedy do liniowego wejścia przedwzmacniacza przy grających 7 kolumnach + suby. Ale żeby nie było, zrobiłem eksperyment , puściłem początkową scenę z " Man of steel " na obydwa sposoby ( końcówka a potem przez przedwzmacniacz), zrobiłem oddzielną kalibrację dla każdej z opcji i nie słyszę żadnej różnicy na frontach i nie wiem jak taką różnicę przy 7.2 można wyłapać. Może niektórzy słyszą lepiej i potrafią podczas oglądania rozdzielić ścianę dźwięku na poszczególne kanały, nie będę się spierał .

Przyznaję , że u mnie KD jest tylko dodatkiem do stereo i to na jakości muzyki w stereo najbardziej mi zależy.

Na zywca wyciagalem i przepinalrm kable aby uslyszec roznice, niechcacy zrobilem zwarcie na wejsciu MAIN IN wzmacniacza w trybie koncowki.

Uważaj przy wpinaniu HDMI, może być jeszcze gorzej :)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.