Skocz do zawartości
IGNORED

Wieża w rozmiarze MIDI.

endrju63

Rekomendowane odpowiedzi

Marantz mc-r 502, 503, 610, 611. Różne moce i funkcjonalność. Udana seria powiedzmy do sypialni, ale i do małego salonu jako główny system, jak sparujemy np z wysokoefektywnymi podłogówkami.

Miałem kiedys mc-r 502 (patrz mój awatar :))

Z innych podobnych, jakie słyszałem, ciekawym jest też Harman Kardon MAS-100 lub 101 oraz Denon F-88, F-107, -108, -109, z tym że w Denonach dobrze jest wymienić firmowe monitory na coś lepszego. Seryjne niestety ograniczają brzmienie, elektronika z innymi pokazuje się z całkiem dobrej strony.

Polecam "Klub miłośników dobrych miniwież", kopalnia wiedzy w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak na szybko, do 1100 zł można by sparować np. coś takiego, w tej cenie będzie solidny dźwięk:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon RCD-M40 to też dobry trop, tym bardziej że w teraz już do dostania za 883 zł, nowy. Do 12-15 metrów jest ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy się początkowo rozpędzili z typami. W sumie gdybyś ceny nie napisał też bym szukał czegoś podobnego.

Faktycznie szukaj TEACa ewentualnie wcześniejszych wersji Piancrfta 640 i 840.

Piotrek

Minisystemy AX-10/cdx-10 jaki i Teac A-H500/CD500 to świetne zestawy, grające praktycznie na poziomie pełnowymiarowych klocków.

Jeśli będziesz szukał Teac A-H500, to zwróć uwagę na wersję Teac A-H500i (z literką i). Różniła się od Teac A-H500 trafem, miała toroid 360W i kondensatory o łącznej pojemności 18800uF. Architektura dual-mono, ale na jednym trafie.

Natomiast AX-10 miała trafo 180W i kondy 20000uF.

Powyższe zestawy dość ciężko dostać, ludzie raczej ich się nie pozbywają. Powinienieś zmieścić się do 1000 zł.

Mógłbym polecić jeszcze jedną MIDI-legendę: Onkyo A-933/C-733. Słyszałem go kiedyś jak zagrał ze sporymi podłogówkami i nie powiem, potrafi...

Onkyo A-933 ma moc 2x110W. Na dwóch toroidach.

Niestety cena zestawu może obecnie przekraczać twoje ustalone 1000 zł, no i jest on praktycznie niedostępny, dawno go nie widziałem w ogłoszeniach. Ale jak się pojawi, śmiało brać.

Ukryta Zawartość

Też się mocno przyglądałem temu.

Pilot jakiś dobry uniwersalny obsłuży większość bazowych funkcji.

A z oryginalnych np: RC-613

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Doszedł. Ładniutki, stan idealny. Mogę wywalić preampa od drapaka, daje radę i bez niego :)

Jest jednak małe ale. Nie gra tak czysto jak h300, jest więcej średnicy, a mało wysokich za to nieco przybyło dołu ale tylko nieco. Kwestia przyzwyczajenia. W sobotę zobaczę jak gra z Grundigami.

Stoczyłem małą walkę z kablotechniką, bo mimo tego, że CD grał i był podłączony w odpowiednie wejścia to z uporem maniaka przerzucało go na źródło MD/tape. Wtedy widać było że CD gra ale jak przełączyłem pokrętłem na CD to ... zapadała cisza :(

Doszedłem do wniosku, że to wina kabli od sterowania pilotem z wieży h300. Odłączyłem zupełnie te kable i jest ok ale w pilocie od h300 działa tylko Vol :(

No i tradycyjnie już pokrętło Vol ma zakres użyteczny ok 4-5 mm, potem jest b. głośno. To samo było w h300. Start od nieskończoności,a hałas zaczyna się od ... -60 dB :(

To chyba cecha wrodzona tego sprzętu, a liczyłem na normalność...

Siedzę b. blisko kolumn więc nie mogę poszaleć.

Kolumny masz całkiem ciekawe, zwłaszcza te trójdrożne Cantony.

Dziwna sprawa z tą podkreśloną średnicą i przesunięciem balansu tonalnego w dół.

Kiedyś słyszałem ten zestaw Teaca z Bowersami 865 i grało przejrzyście, dość jasno i dynamicznie. Sądziłem, że też takie będziesz miał wrażenia. Może Grundigi zabrzmią inaczej. Może warto też popracować nad ustawieniem kolumn lub poprawą akustyki pomieszczania.

Ostatecznie już można by poprawić wysokie, wymieniając głośnikowe i interkonekty miedziane na takie z miedzi posrebrzanej, jeśli zakładasz takie zmiany. Generalnie miedź ze srebrem łączy cechy brzmieniowe tych dwóch przewodników. Trochę podkreślą wysokie i ożywią brzmienie.

Cóż... wiele, a nawet bardzo wiele zależy od realizacji płyty. Przesłuchałem ich dość sporo i ... niemalże każda brzmi inaczej. Niektóre (oryginalne) poleciały do kosza, bo to był dramat. Płasko jak deska, brzmienie jak z kubła... Zassałem torrenta i okazało się, że to samo może zagrać zupełnie inaczej :)

Jak zmieniać kable to głóśnikowe czy interkonekty? Czy wszystko ???

Niektóre (oryginalne) poleciały do kosza, bo to był dramat. Płasko jak deska, brzmienie jak z kubła... Zassałem torrenta i okazało się, że to samo może zagrać zupełnie inaczej :)

Jak to wyjaśnisz?

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.