Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA-F535r zmiana kondensatorów z ceramicznych na MKP/MKT

Michał_62652

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy wymiana znaczonych przeze mnie na czerwono kondensatorów z ceramicznych na MKP/MKT będzie miała pozytywny wpływ na dźwięk?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-62730-0-86068100-1509034721_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-62730-0-86068100-1509034721_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy ma swoje znaczenie "pozytywny" i to nie dotyczy wyłącznie barwy, niestety ;-)

Z moich doświadczeń raczej wymiana C 300, C 400, C 302 i C 402 na MKP nawet rzędu 0,68 - 2,2 uF.

Ale to dla mnie, a dla Ciebie to może być pogorszenie, osuszenie, agresja, czy co tam jeszcze chcesz,

więc jakiekolwiek ruchy będziesz robił, zostaw sobie możliwość "powrotu na z góry upatrzone pozycje" ;-))

Wpływ istotny mają elementy szeregowe, więc choćby sprzężenie w pre patefonu, reszta chyba mniejsze.

Wymieniałem np. wyjściowe na MKT w tunerze i CD z dobrym skutkiem. Ale to szeregowe.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Fakt, przeoczyłem je.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

C300, 400, 302, 402, 500, 600 już wymienione na MKT byłem ciekaw czy te które zaznaczyłem będą miały jakiś wpływ po wymianie. Widziałem że niektóre konstrucje maja kondy foliowe w miejscu np c251, 252, 253

Przejrzałem kilka instrukcji serwisowych i jestem ciekawy jaka funkcje pełnia te kondensatory o których pisałem mianowicie np. C251, C252, C253... Występują one tylko w modelu na Niemcy. Niektóre Sony ich nie mają albo właśnie tylko w modelu Niemieckim. Może mi ktoś rozjaśnić sytuację :)

Jeśli korzystasz z przedwzmacniacza i regulacji barwy, to poza C500 i C600, wymień również C302 i C402 4,7uF (zakładam że RY-300 to przekaźnik od czegoś w rodzaju source-direct) - jeśli pomijasz barwę to możesz je sobie darować.

Edit: No tak, już je wymieniłeś .....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.