Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana sprzętu na nowy (używany).

LPA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum. Z powodu braku miejsca i dwóch małych "brzdąców" w ,mieszakaniu jestem zmuszony wymienić swój

sprzęt. Do tej pory korzystałem z poniższego zestawu: kolumny podłogowe - Arcus TS 500, wzmacniacz - Denon PMA-260, CD - Denon DCD-

960 i tuner radiowy również Denona. Sprzęt raczej mocno budżetowy bo za całość parę lat temu zapłaciłem ok. 800 zł

(oczywiście używany). Wymienić muszę wszystko, ewentualnie zostawię sobie CD. Chciałbym kupić kolumny podstawkowe i

amplituner stereo i oczywiście pytanie do Was co mógłbym kupić? Budżet ok. 1000 zł, w grę wchodzi tylko używany sprzęt.

Pokój w którym będzie sprzęt ma powierzchnię 16 m kwadratowych, 4.5 m x 3.5 m, zestaw będzie stał na dłuższej ścianie.

Muzyka jakiej słucham to głównie pop, trochę rocka, muzyka filmowa. Z obecnego sprzętu byłem zadowolony, choć wydaje mi się

że mogłoby być trochę jaśniej. Czy poradzicie mi co mógłbym wziąć pod uwagę żeby nowy sprzęt zagrał podobnie lub nawet

lepiej. Moc nie musi być duża, poprzedni wzmacniacz miał ok. 2*50 W, kolumny bodajże 70 W każda i to spokojnie wystarczało,

nigdy nie słuchałem głośniej jak na 1/3. Myślałem nawet żeby kupić jakiś amplituner od mini wieży np. Denon F109 i do tego

dobrać kolumny ale ja wiem czy to dobry pomysł? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Witaj,

A czemu chcesz kupic amplituner? Jaki to ma sens? Patrząc na budżet 1000 zł chciało by się wydać całość na kolumny, lub zdecydowaną większość. Nie zostaje więc zbyt wiele na amplituner. Ani nie dostaniesz funkcjonalnego modelu ani tym bardziej dobrze brzmiącego.

Jak kolumny przesadzają to wymienił bym je.

A jeśli chodzi o to że obecny system jest zbyt duży, chodź można go położyć wyżej od dzieci, to idź w kierunku F109 lub 108 albo konkurencyjnego Yamaha 640 czy też 840.

Pozdrawiam

Piotrek

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeśli chodzi o kolumny to muszę wymienić, wzmacniacz też bo ten co miałem padł i tak sobie pomyślałem żeby kupić amplituner to miałbym 2 w 1 tym bardziej że w swoim obecnym zestawie musiałem odkręcić stopki od CD i tunera żeby wszystko zmieściło się do szafki pod TV, ale jeśli piszesz że w tej kwocie nic konkretnego z amplitunerów nie kupię to może jednak zdecyduję się na wzmacniacz i jakoś upakuję całość w szafce. Jaki wzmacniacz i jakie kolumny moglibyście mi zaproponować do 1000 zł za całość. Czytałem że Mission M71 są dobre tylko jaki wzmacniacz do nich?

Kilka niezłych monitorów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za odpowiedzi. Na razie stanęło na tym że na pewno muszę wymienić kolumny i wzmacniacz bo padł. Reszta czyli CD i tuner chyba zostaną bo będę wymieniał szafkę pod TV także miejsce się znajdzie na wszystkie klocki. Teraz tylko pytanie: jakie kolumny podstawkowe? Myślałem o używanych Mission M71 lub Magnat Quantum 673 tylko że one mają BR z tyłu a ja mam zamiar postawić te kolumny, przynajmniej na początku, na szafce w małej odległości od ściany. Czy mam w ogóle brać pod uwagę te kolumny czy szukać czegoś z BR z przodu tak jak moje dotychczasowe Arcusy? O wzmacniacz na razie nie pytam bo jak się zdecyduje na konkretne kolumny to wtedy poproszę Was o pomoc w doborze wzmacniacza.

To czy kolumny grają dobrze przy ścianie czy nie, nie ma za bardzo nic wspólnego z bass reflexem. No chyba że konstrukcja kolumn powoduje ich bardzo obfite "oddychanie" co raczej w podstawkach jest rzadkie.

Jesli masz dostępne w dobrej cenie quantum 673 to je bierz. Dobra kolumna za niewielkie pieniadze.

A do listy audioburak dołożył bym tylko Wharfedale 9 lub 10 kropka 2 :)

Pozdrawiam

Piotrek

Dzięki. Na razie nie rozglądałem się za używanymi Quantum. widziałem tylko że nowe można już za niecały 1000 zł kupić, ale będę polował na używki bo chciałbym się zamknąć w 1000 zł kolumny+wzmacniacz, może się uda, a jak nie to chyba trzeba będzie zwiększyć budżet :) Widzę że wiele osób przeznacza pewną kwotę a potem po przeczytaniu kilku porad postanawia wydać więcej :)

Witam ponownie. Założyłem sobie budżet na kolumny max. 700 zł. Patrząc na allegro wpadły mi w oko poniższe. Prosiłbym Was o pomoc i komentarz które najlepiej by pasowały. Tak jak pisałem już wcześniej muzyka jakiej słucham to pop, muzyka klubowa, trochę rocka a żona artyści typu Adele, Imany.

1. Monitor Audio Bronze B2

Ukryta Zawartość

2. Tannoy M2

Ukryta Zawartość

3. KEF Q15.2

Ukryta Zawartość

4. Mission M71

Ukryta Zawartość

5. Magnat Quantum 673

na razie nie znalazłem używanych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bronze to inny rodzaj grania, niż pozostałe; twardy tweeter, reszta ma kopułki tekstylne.

Ja bym wybrał KEF'a, mimo braku maskownic - wyglądają ciekawie i są w dobrym stanie.

Co do sprawności to co byś nie kupił, zawsze jest jakieś ryzyko, nie tak,

jak z nowymi, jak choćby JBL Arena 130... fakt, że już poza wyznaczonym budżetem :-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zdecydowałem się na Monitor Audio i mam pytanie czy amplituner od mini wieży Denon F107 da radę obsłużyć te kolumny i czy nie zrobię sobie krzywdy jeśli chodzi o dźwięk:) Na innym forum czytałem że takie połączenie może być OK. Amplituner jest kompaktowych rozmiarów i to by mi pasowało bo mam mało miejsca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.