Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podstawkowe/monitory do HK 980?

pan_kg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i zarazem proszę o poradę w sprawie doboru kolumn.

Pewnie temat już wałkowany ale prawdę mówiąc szukałem i nie znalazłem konkretnych propozycji dotyczących kolumn podstawkowych tylko same podłogówki.

Jestem w trakcie zamiany KD na stereo. Posiadam wzmacniacz Harmana Kardona Hk 980 i właśnie pozbyłem się kolumn JBL E80 i JBL E20. Podłączając je parami o zgrozo lepiej grały dla mnie małe satelity E20 – może bas był w nich bardziej dudniący i mniej szczegółów ale ogólnie dźwięk był jakby ciepły i miły do słuchania. Z kolei w podłogówkach E80 drażnił mnie metaliczny dźwięk wszystkich tonów i na dłuższą metę nie dawało się tego słuchać.

Teraz poszukuję jakiś monitorów (najlepiej z bass refleksem z przodu) z dobrym basem i naturalnym graniu. Prosił bym o podanie kilku uniwersalnych propozycji, które powinny z tym piecem dobrze zagrać. Dodam że jestem w tym temacie laikiem i nie mam jak zrobić testowych odsłuchów. Myślę o zakupie kolumn używanych w granicach +/- 1500 zł.

Kolumny będą umieszczone na komodzie. Pokój z muzyką ma 4x7 metrów ale kolumny i kanapa do odsłuchu umiejscowiona na końcu pokoju i oddalone od siebie jakieś 3 metry, więc nie wiem czy traktować to jak pokój 28m czy mniejszy ok 15m. Nie zależy mi na nagłośnieniu całego pokoju tylko sam „kącik słuchacza”.

Dodam, że słucham coś w klimacie Leonarda Cohena, Marka Knopflera oraz trochę różnego bluesa, rocka i acid jazzu.

Pewnie temat już wałkowany ale prawdę mówiąc szukałem i nie znalazłem konkretnych propozycji dotyczących kolumn podstawkowych tylko same podłogówki więc proszę o rzeczową pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przekornie może, ale pojawił się JBL Arena 130. Będzie w sam raz i dźwiękowo i budżetowo.

Widziałem pomiary, znam firmę - starszą ode mnie i że zastosowano miękką kopułkę

jest szansa, że Ci się spodoba. Prawdziwy bas i nieagresywna góra.

Co do BR z przodu to mit i wystarczy większości takich kolumn odległość kilku centymetrów.

Pamiętaj, że kupując zdalnie przez sieć, masz oczywiście możliwość zwrotu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z powodów akustyki, a dokładnie rozmieszczenia w pokoju, to nie będzie mogło grać dobrze (siedzenie przy tylnej ścianie, jedna kolumna w samym rogu pomieszczenia). Moja rada: odsłuch bliskiego pola (max 1,5 metra między kolumnami i między głową a dowolną kolumną), miejsce lewej kolumny bez zmian, tylko prawą do niej przysunąć - po takiej zmianie rozmieszczenia siebie i jednej z kolumn dudnienie Ci zniknie). A już najlepiej dać strefę odsłuchową symetrycznie w pokoju, ale jak mniemam byłoby to już sporym problemem.

Do bliskiego pola jak najbardziej monitory, ale w tej chwili z pasywnych do 1500zł nic mi nie przychodzi do głowy.

witam

Najlepsze małe monitorki jakie słyszałem to Bijou Visatona-świetny bas,jak na 10litr.kolumnę,ale używanych jak na lekarstwo,a nowe przekroczą Twój budżet,na Twoim miejscu szukałbym jakichś RLS-ów,Dynaudio,NHT,Castle,słucham podobnej muzy i myślę ,że podobałyby Ci się kolumny na głośniku szerokopasmowym np. sonido ,audio nirvana,tang band ,no ale żeby był bas, to już nie będzie monitor...

witam

Najlepsze małe monitorki jakie słyszałem to Bijou Visatona-świetny bas,jak na 10litr.kolumnę

Sądząc po pomiarach ze strony producenta, to powinny mieć dobrą char. impulsową. Generalnie projektował je ktoś, kto wiedział co robi (równe pasmo i wspomniany łagodnie opadający bas, zwiastujący dobry impuls).

Dziękuję za wszystkie propozycje choć dodam że cześć jak dla mnie jest "egzotyczna" (sugestie Szpotka73). Wydaje mi się że jedyną szeroko dostępną propozycją na rynku wtórnym to Monitor Audio RX2. Jestem ciekaw czy inne kolumny z tej serii/marki są równie dobre czy tylko ten model?

Może ma jeszcze ktoś inne propozycje?

Gdyby kolega pan_kg mógł nagiąć budżet o jakieś 600,może700zł,można Visatony złożyć samemu,będą wtedy nowe-ja nie widzę małych monitorków w tej cenie,które zagrałyby lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.