Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo tx-8250 + TAGA Azure F-80 ...mało prądu?

Marcin Qazwsx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

zakupiłem kilka dni temu Onkyo tx-8250 + TAGA Azure F-80.

Głośniki miałem zakupione wcześniej i grały podpięte do starej wieży hifi Sony RX99 (pobór z gniazdka 240W).

Lubię posłuchać trochę głośniej muzyki house/progressive, gdzie uderzenie tonów niskich jest dość mocne i podkreślone.

Serce pękło jak się przerzuciłem ze starego soniaka za stówkę na nowego Onkyo. OK, Onkyo gra bardzo czysto są detale, muzyka nabrała nowego wymiaru ale..

...ale brakuje tego basu przy głośnym słuchaniu podczas, gdy sony grało bardzo głośno i głośniki nie charczały (bass był dużo bardziej wyczuwalny w klacie :) to na Onkyo jest głośno, czystko ale już bas trochę zaczyna charczeć i jest go mniej niż z sony.

Wydaje mi się, że Tagi chcą więcej prądu na basach. Po prostu na sony bas jest bardzo duży, rośnie proporcjonalnie i kolumny nie charczą. Na Onkyo mimo, że jest głośno, góra czyściutko, bas ok (mniejszy niż z sony), a i tak głośniki zaczynają charczeć (niskotonowe).

Zależy mi na tych bajerach sieciowych i zastanawiam się czy problem zniknie jeżeli podłącze do niby mocniejszego tx-8270, lub do yamaha R-N602 (tu wydaje się na oko, że jest lepszy transformator, wogóle jest 2 kg cięższa).

Nie wiem czy ta różnica w mocy miedzy 8250 a 8270 będzie na tyle duża, że mój problem zniknie, a brakuje w sumie niewiele...

Ciężko dać wiary tym opisom w stylu 170 Wat na kanał, kiedy całe urządzenie bierze 260W).

Podsumowując - głośniki raczej zostawię, ale coś ten cały Onkyo mi nie leży (jeśli chodzi o niskie tony). Funkcjonalność i jakość dźwięku w tej cenie naprawdę super...

Dziękuje Panowie za wszelkie rady..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-68576-0-60384900-1509652771_thumb.jpg

post-68576-0-13230800-1509652800_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z danych technicznych Onkyo Tx-8250 wynika, że:

• moc wyjściowa 160 W/kanał (6Ω, 1kHz, 1% THD, wysterowany jeden kanał, IEC)

• moc wyjściowa 170 W/kanał (6Ω, 1kHz, 10% THD, wysterowany jeden kanał, JEITA)

tak więc te 170W na kanał trzeba przyjąć dosłownie - na jeden kanał wysterowany :)

Na dodatek 10% THD to już będzie charczenie niestety.

Natomiast dla Sony MHC-RX99 podają:

• DIN power output (rated) 80 + 80 watts (8 ohms at 1 kHz, DIN)

• Continuous RMS power output (reference) 100 + 100 watts (8 ohms at 1 kHz, 10% THD)

czyli teoretycznie mniejsza moc, ale za to podawana przy obu kanałach wysterowanych.

Trochę to dziwne, co obserwujesz, ale może być niestety tak, że ten wiekowy Sony ma wydajniejszy zasilacz od wypasionego wszystkomającego Onkyo.

tak więc te 170W na kanał trzeba przyjąć dosłownie - na jeden kanał wysterowany :)

• Continuous RMS power output (reference) 100 + 100 watts (8 ohms at 1 kHz, 10% THD)

czyli teoretycznie mniejsza moc, ale za to podawana przy obu kanałach wysterowanych.

Trochę to dziwne, co obserwujesz, ale może być niestety tak, że ten wiekowy Sony ma wydajniejszy zasilacz od wypasionego wszystkomającego Onkyo.

Dzięki za zainteresowanie.

TAGI są na 6ohm - może jak sony dostaję mniejszy opór na kolumnie to ją bardziej morduje?

Nie jest też tak źle, hmmm... może po prostu to przyzwyczajenie z głębokim starym basem sony ...tylko znowu jak głośnik jak gra przy sony to mało nie wyskoczy i nie charczy. Przy onkyo membrana chodzi jakby szybciej a dalej nie ma tego uderzenia..

• Moderatorzy

przy takim ustawieniu kolumn i takiej kubaturze i akustyce pomieszczenia cieszyłbym się, że w ogóle coś słychać

dokładnie kolega ma rację, w takim metrażu to monitory

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Testuje dwa wzmacniacze w tym samym ułożeniu kolumn. Na sony bass mocny na onkyo brakuje uderzenia - pokój ten sam. Wieża sony - wzmacniacz słabszy czyli teoretycznie mniejsza moc, ale za to podawana przy obu kanałach wysterowanych - może jest jest problem?

TX-8270 - Moc wyjściowa 170 W/kanał

mój TX-8250 - Moc wyjściowa 135 W/kanał

..czy te 30W zrobi robote

To samo miałem przy tx8150 vs a8830 przy kolumnach pylon Pearl 25. Dokładnie to samo.

Stary onkyo chyba miał też wiecej Amperów :)

brakuje tego basu przy głośnym słuchaniu podczas, gdy sony grało bardzo głośno i głośniki nie charczały

Przy płaskiej charakterystyce?

Sony ma korektor graficzny i więcej możliwości dopasowania brzmienia. Pewnie z tym masz problem a nie z wydajnością prądową.

..czy te 30W zrobi robote

1dB różnicy? To nawet trudne do usłyszenia.

No właśnie tak, jeśli chodzi o tx8150. Oba w pozycji direct. To tak jakby głośniki potrzebowały większego wzmaka, albo jest inna przyczyna. Ciekawy jestem Twojej odpowiedzi dlatego się wkręcam w wątek.

Tak - w sony nie ma opcji direct, ale przy cichszym odsłuchu bass wyregulowany był na tym samym poziomie, przy podkręceniu w sony nie było jakby końca wzrostu basu, przy onkyo koniec był wyraźny, membrana się nawet bardzo nie wychylała i już charczało. Przy sony głośniki wychylały się bardzo mocno i nic nie charczało.

IMHO jedyny powód to różne charakterystyki częstotliwościowe. Tego nie da się wyrównać na słuch, bo przy niskich głośnościach człowiek słabo słyszy basy.

Jakie mogą być przyczyny przy 2 wzmacniaczach z direct, to nie potrafię zgadnąć. Trzeba by z tym poeksperymentować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.