Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Onkyo 676-Klipsch RP-250F-260F

dark69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję zakup kolumn do Onkyo TX-NR676E (aktualnie w drodze) i teraz wybór padł na kolumny Klipsch RP-250F lub 260F

Docelowo rozbudowa do 5.0/5.1 może 7.1

Zastanawiam się,czy będzie dobrze to grało. Na 260F trochę mało kasy jak na jednorazowy wydatek.Doradzono mi,że 250 wystarczą jednak jeżeli będzie kolosalna różnica w odsłuchu jestem skłonny wydać więcej

Preferuje muzykę typu Vangelis,ATB,Mike Oldfield,POP-Trance-Elektroniczna/czasem poważna

Użytkowanie Film-Muzyka 50/50 z lekką przewagą na Film

Pomieszczenie 13-15m kw.

Jeżeli coś zagra lepiej oczekuję na podpowiedź

https://www.audiostereo.pl/topic/135598-zestaw-onkyo-676-klipsch-rp-250f-260f/

Model RP-260F (https://www.q21.pl/klipsch-rp-260f.html) zagra może trochę bardziej otwartym, swobodnym, dynamicznym dźwiękiem, jednak biorąc pod uwagę wielkość Twojego pomieszczenia, zdecydowanie pozostałbym przy modeku RP-250F (https://www.q21.pl/klipsch-rp-250f.html).

Czy są inne alternatywy w podobnym budżecie - oczywiście. Jeśli lubisz dynamiczny, otwarty, trochę efektowny dźwięk z wyeksponowanymi skrajami pasma, koniecznie spójrz na Dynavoice DF-5 (https://www.q21.pl/dynavoice-definition-df-5.html), Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html), natomiast w troszeczkę większym budżecie wyraźnie lepsze Monitor Audio Silver 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-6.html). Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Dynavoice to trochę cieplejsze, bardziej wypełnione granie. Kolumny poza tym charakteryzują się bardzo dobrą jakością wysokich tonów za sprawę głośnika wstęgowego. Pylon Audio to uniwersalne, mocne, szybkie, dynamiczne granie. Monitor Audio natomiast to dobra klasa wyżej. To świeży, swobodny, dynamiczny dźwięk, na pewno obiektywnie najlepsze brzmienie z podanych modeli kolumn.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań i wyceny dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Model RP-260F (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zagra może trochę bardziej otwartym, swobodnym, dynamicznym dźwiękiem, jednak biorąc pod uwagę wielkość Twojego pomieszczenia, zdecydowanie pozostałbym przy modeku RP-250F (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Czy są inne alternatywy w podobnym budżecie - oczywiście. Jeśli lubisz dynamiczny, otwarty, trochę efektowny dźwięk z wyeksponowanymi skrajami pasma, koniecznie spójrz na Dynavoice DF-5 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), Pylon Audio Sapphire 25 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), natomiast w troszeczkę większym budżecie wyraźnie lepsze Monitor Audio Silver 6 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Dynavoice to trochę cieplejsze, bardziej wypełnione granie. Kolumny poza tym charakteryzują się bardzo dobrą jakością wysokich tonów za sprawę głośnika wstęgowego. Pylon Audio to uniwersalne, mocne, szybkie, dynamiczne granie. Monitor Audio natomiast to dobra klasa wyżej. To świeży, swobodny, dynamiczny dźwięk, na pewno obiektywnie najlepsze brzmienie z podanych modeli kolumn.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań i wyceny dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Rozumię,że najlepsze Monitor Audio,a co np.na klipsch RF 82 ?

Onkyo i Klipsch . Ale , co powiesz o 4 x RP 160 ? Będę w sam raz i spujnie . Kawał monitorów , lub 4 x RB 61II

Onkyo i Klipsch-źle współpracują z sobą?

Mogę odesłać jeszcze amplituner i coś innego zamówić

Nie znam się kompletnie na tym sprzęcie sugerowałem się rekomendacją z artykułów na forum

był Denon 2300-2400,Yamaha 483 oraz onkyo 656 decyzja nowszy 676 w tych samych pieniądzach,więc zakupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ampituner jest dobry - więc skup się na kolumnach

Warto odsłuchać Monitor 6, Magnat 677, heco 900, Jamo C97 - też można spróbować

być może w studio odsłuchowym, coś innego ci zaproponują

Jak masz możliwość pojedź na odsłuch - i sam spokojnie posłuchaj. W takich salonach nawet jak kupisz, gdyby coś ci jednak w brzmieniu nie pasowało, kolumny możesz wymienić - pod warunkiem że masz kartony itd, a kolumny nie zarysowane - jak nówki nie śmigane :_)

Witaj,

RP250 to bardzo słabe kolumny. Nieudany model serii reference! Nie polecam.

Do 15m mogą podejść RP260, Heco 500 lub 900.

Lub jak kolega wyżej wspomniał czyli na front RP160, tyły kiedyś uzupełnia wtedy RP240S centralny 440C no i subik 110 lub 112.

Podjedz do nas i posłuchaj :)

Piotrek

• 2 tygodnie później...

I tak po odsłuchu kilku zestawów m.innymi u Panów z S4Home(polecam-cierpliwość wyrozumiałość-było po 18 i mnie nie zbywali a byłem przejazdem przez Oświęcim) odesłałem 676 i wymieniłem na RZ820 z Niemiec bez problemu wymienili. Nie jestem specjalnie audiofilem jednak jest taka przepaść między amplitunerami do której,trzeba-warto dopłacić.Teraz pozostaje dalej opcja z kolumnami lepszy amplituner to może pójść w inne kolumny. Podpasowały mi Klipsch RP260F w Heco słyszałem skrajności bez środków czego mi brakowało nie mogłem odsłuchać Monitor 6 Jamo C-97

Ale na czym jeszcze się zastanowić przy lepszym amplitunerze-pewno paleta szersza będzie i tego się obawiam

I tak po odsłuchu kilku zestawów m.innymi u Panów z S4Home(polecam-cierpliwość wyrozumiałość-było po 18 i mnie nie zbywali a byłem przejazdem przez Oświęcim) odesłałem 676 i wymieniłem na RZ820 z Niemiec bez problemu wymienili. Nie jestem specjalnie audiofilem jednak jest taka przepaść między amplitunerami do której,trzeba-warto dopłacić.Teraz pozostaje dalej opcja z kolumnami lepszy amplituner to może pójść w inne kolumny. Podpasowały mi Klipsch RP260F w Heco słyszałem skrajności bez środków czego mi brakowało nie mogłem odsłuchać Monitor 6 Jamo C-97

Ale na czym jeszcze się zastanowić przy lepszym amplitunerze-pewno paleta szersza będzie i tego się obawiam

Cześć

Obadaj mój wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <-- posłuchaj focali , nikt nie proponuje tego producenta , co mnie dziwi , a jest miazga ;) Niby wg katalogów 50Hz-28kHz , ale na ucho idzie od okolic jak mój subwoofer czyli ~38Hz , bas potrafi być prawie taki jak na subwooferze , za to jest cudowna średnica i góra - nie ma jazgotu , świergolinda itp. wiercących w głowie dźwięków - mimo iż wysokie są naprawdę "czyste".

Dużo korzystam z kina domowego tak więc na odsłuchu ale i już u siebie puszczam soundtracków , muzyka z 2 kolumn idzie jakbyś był w kinie jeśli wiesz o czym mowa , a jeśli puścisz sobie jakąś klasykę - instrumenty jakbyś był na koncercie - słyszysz pociągnięcia strun , smyczki , przy dobrym ustawieniu przestrzeń taka jakbyś miał nad sobą jakieś grzechotki czy inne takie tam perkusyjne (nie znam określenia)

A jakby brakowało "mocy" to sprawdź wyższy model chorus 726 ;)

Ukryta Zawartość

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Dla Ciebie jest miazga, A z tegorocznego Audioshow wszyscy, ok większość, wyszła z negatywnymi doświadczeniami z Focali. I to topowym modeli.

Więc co odsłuch to odsłuch.

Jest tyle kolumn które warto sprawdzić w tej cenie.

Klipsch Ci bardziej podszedł, on pasuje do Onkyo, Heco mniej ok już jest kierunek, szukasz grania żywego, bardziej twardego. I tu też wybór jest.

Zapraszam po raz drugi na odsłuch kolumn :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.