Skocz do zawartości
IGNORED

Back to the Future czyli laik bierze się za kompletowanie stereo

tomprz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post na tym forum i nie ukrywam, że będę wdzięczny za wszystkie sugestie i rady od starszych stażem kolegów (a może i koleżanek?). Odkopałem mój stary sprzęt, który posiadam od nowości czyli od około 1992r. To oczywiście jest cała wieża Diora SSL500 i Altusy 140. Altusy oczywiście zregenerowałem, bo sparciały ze starości zawieszenia. Poskładałem, podłączyłem i nawet to gra:). Mam wielki sentyment do tego sprzętu, może dlatego,że kupili mi go rodzice jak miałem 17 lat. W każdym bądź razie cały zestaw zachował się i wygląda dzisiaj nie gorzej niż ćwierć wieku temu. Natomiast zupełnie przypadkiem stałem się kilka dni temu właścicielem Technicsa SU-VX 720. Podłączyłem go do tych altusów i z przykrością muszę stwierdzić, że nie gra to nic lepiej pomimo większej mocy o starej poczciwej diory ws-502 (to ten najsłabszy ) z mojego zestawu. Zaskoczenie wielkie, bo jestem z tego pokolenia, dla którego technics na przełomie 80/90 był wyznacznikiem high-endu i kosztował wtedy pewnie tyle co ze 3 Diory. Ale do rzeczy - chciałbym zbudować zestaw, który zaspokoi moje oczekiwania. Pokój około 45m2 wysokie poddasze w najwyższym punkcie ponad 4,5m wyskości. Ma grać głośno jak w klubie bo to pokój przygotowany pod imprezy o knajpianym wystroju - bufet itd. Sąsiadami nie muszę się przejmować, bo to dom jednorodzinny. Pijani imprezowicze też nie będą analizować niuansów muzycznych. Ma być minidyskoteka i już. Gatunki muzyczne wszelkie z wyjątkiem disco z pola i muzyki góralskiej (pierwsze mnie brzydzi, drugie wnerwia). Źródło dźwięku to tablet/komputer mp3, youtube. Wzmacniacz upatrzyłem sobie Denona PMA-980R lub 1080R i kolumny Tonsil Zeus. Czy to zaspokoi moje oczekiwania? Może jakieś alternatywy tylko w granicach wartości zaproponowanego zestawu (nie jestem Rockefeller). A może do tego wspomnianego Technicsa SU-VX 720 da się dobrać jakieś kolumny co głośno i mocno zagrają niż te Altusy 140 przy założeniach jakie napisałem.

• 2 tygodnie później...

Zakupiłem dzisiaj w dobrej cenie kolumny Quadral Shogun Phologonue Mk V. Co o nich sądzicie? Docelowo cały czas myślę o Tonsilach Zeus - będzie duża różnica w brzmieniu?

Altusy do takich warunków są stworzone i mam obawy, czy te Quadrale sprostają ...

Będzie za gładko na górze, a co gorsza może zaniknąć dudnienie, niestety ;-)

Zeusy dadzą popalić dołem, ale zawsze zalecam odsłuch; najlepiej w swoich warunkach,

bo w mniejszym metrażu dadzą radę, ale tu mogą zdechnąć - pewnie ponad 160m3.

Na Twoim miejscu zastanowił bym się nad kolumnami o większej sprawności,

takimi od razu robionymi na estradę; duże woofery i tuba na górze,

choćby coś w tym rodzaju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Warunki jakie by nie były to Tonsili nie polecam.

Warto wziąć duże używane po prostu inne kolumny.

A co z tymi Quadralami nie odpowiada Ci dźwięk czy po prostu myślisz cały czas o Altusach ze względu na wspomnienia.

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.