Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego + zestaw stereo do salonu (max 6-7 tys)

DamianTSW

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając pobieżnie posty nr 1 i np 24 wysnuwam opinię, że Damian nie ma drewnianego ucha i wie czego chce, mało tego rozróżnia gówniany zestaw plastikowy od normalnego zestawu stereo. Mało tego rozróżnia stereo od kina i id soundbara. Kwota 7kzł pozwala mi również wierzyć, że chce kupić coś na poziomie średniej półki.

Czytając całość w temacie jestem pewien moich tez.

Ja doradzam to co mam i co słyszałem, a mam średnią półkę dla ludzi, bo gówno z plastiku też słyszałem tak aż bolało, a HiEnd nie zrobił na mnie wrażenia. Daleki jestem do pchania gościa w HiEnd za grubą kasę czy na używki bo się na tym nie znam i uważam że to strata czasu i pieniędzy.

I jeszcze odnoszę @zanskarix żeś się mnie przyczepił, ino nie wiem za co...

To se jeszcze zedytuje...

hajdzik ma rację, z tym ocnenianiem.

Nic mi (nam) do tego kto ile i na co wydaje, to nie nasza kasa i preferencje.

Natomiast kiedy człowiek pyta o poradę to wtedy można wysnuwać swoje opinie i doradzić tak zeby ten ktoś nie wywalił kasy w błoto, bo nie wszystko złoto co się świeci.

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

niestety niektórzy tak doradzają, że ...

pytający prosi o doradę ampli i kolumn do 7tyś, a jakiś delikwent proponuje mu stereo zestaw za 15 tyś :)

jak doradzam, zawsze staram się zmieścić w kwocie którą określił autor-

staramy się dobrać sprzęt tak, by nie przekroczył budżetu , a był mozliwie najlepszy w tym w czym możemy wybierać

ale zawsze piszemy" odsłuch jest najważniejszy'

I jeszcze odnoszę @zanskarix żeś się mnie przyczepił, ino nie wiem za co...

Nie miałem takiego zamiaru żeby się kogoś czepiać :) Pisałem o ogóle i tych wszystkich zdaniach które się przewijają cały czas, nie tylko w tym temacie. A wracając jeszcze do kolegi autora to po samych jego wpisach nie ma możliwości wyrobienia sobie o nim zdania czy ucho ma drewniane czy wręcz przeciwne, dopóki się nie przekona to sam nie będzie wiedział. Potem dopiero kolejne pytania powinny się pojawić, a nie jak to często bywa forum przeistacza człowieka w "aspirującego audiofila" co to się naczytał tego co starsi koledzy podali i się zamyka w kręgu powtarzanych opinii, zamiast sprawdzić co DLA NIEGO jest dobre.

Odnosząc się do ostatnich 4-5 postów mogę polecić odsłuch tańszych zestawów , szczególnie kolumn , potem dorzucić 1-2 "lepszych" niekiedy wychodzących lekko po za budżet (branża daje fajne zniżki tak więc wiecie) które zdominują dźwiękiem tamte i wybór stanie się bardzo prosty ;)

Różnice w kolumnach za 3 a za 5 tyś są naprawdę mocno odczuwalne ,i mamy wtedy jako takie fajne rozeznanie / porównanie czy też wiemy za co płacimy więcej...

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Użytkownik Grzegorz_56124 dnia 21.11.2017 - 08:01 napisał

Duże ampli kinowy da tyle radości co stereo, do tego będzie integracja z TV i resztą sprzętów wizualnych przez HDMI.

Grzegorz , nie obraź się, ale Twoja wypowiedź to jak tekst ze sponsorowanej gazetki Audio Video określającej w ten sposób Amplitunery KD z DOBRYM dźwiękiem w stereo. sam kupując Yamahę RX-A 3030 dałem się na to nabrać, więc wiem co pisze.

A ja "powiem" inaczej, obaj macie rację a te racje wypływają z tego kto jakie ma oczekiwania, jaki ma gust. Dla jednego amplituner będzie tym co chciałby mieć i do stereo i do kina a dla drugiego będzie brakowało tego czegoś w stereo. Dlatego proponowałem amplituner z wyjściami PRE. Weźcie pod uwagę też to , że jest dużo koncertów ze ścieżką wielokanałową, którą jak najbardziej trzeba tak odsłuchać, jak ma to zrobić wzmacniacz stereo.

Proponuję udać się założycielowi do salonu i niech posłucha jednej i tej samej płyty raz na sprzęcie zasilanym amplitunerem a raz wzmakiem na tych samych kolumnach. Jeśli usłyszy różnicę na rzecz wzmaka to niech w to idzie a jeśli nie to nie lepiej mieć "maszynę" bardziej funkcjonalną i nie ważne czy to byłby Marantz czy Yamaha czy Denon czy jeszcze coś innego.

W swoim chyba drugim poście podałem kilka amplitunerów z naprawdę wysokiej półki za około 2 tysie bo takie było założenie - sprzęt używany ale widać założyciel tematu olał to, przykro, nawet ani słowa na ten temat. I po co się udzielać. Bo temat zszedł na soundbar. Do widzenia. Pozdrów krewnych :)

Proponuję udać się założycielowi do salonu i niech posłucha jednej i tej samej płyty raz na sprzęcie zasilanym amplitunerem a raz wzmakiem na tych samych kolumnach. Jeśli usłyszy różnicę na rzecz wzmaka to niech w to idzie a jeśli nie to nie lepiej mieć "maszynę" bardziej funkcjonalną i nie ważne czy to byłby Marantz czy Yamaha czy Denon czy jeszcze coś innego.

Mądrego to i miło posłuchać :) O tym samym piszę od początku. Dodałbym jeszcze, że nawet jak usłyszy różnicę na rzecz wzmacniacza to dopiero wtedy może sobie zdecydować czy ona jest na tyle dla niego istotna żeby iść akurat w zestaw stereo, czy niekoniecznie i może się pogodzić z tym, że grał będzie amplituner, za to zestaw wielokanałowy skompletuje szybciej niż stereo rozbudowane do KD lub KD z dodatkowym wzmacniaczem na przykład.

W swoim chyba drugim poście podałem kilka amplitunerów z naprawdę wysokiej półki za około 2 tysie bo takie było założenie - sprzęt używany ale widać założyciel tematu olał to, przykro, nawet ani słowa na ten temat. I po co się udzielać. Bo temat zszedł na soundbar. Do widzenia. Pozdrów krewnych :)

Ciekawe czy twórca tematu zrobi tak jak w większości takich tematów, czyli oleje to wszystko co tu sam napisał i inni też i już więcej się nie pokaże, za to pójdzie z żonką do sklepu i tam pan sprzedawca doradzi, a żona powie co kupić ;)

Ciekawe czy twórca tematu zrobi tak jak w większości takich tematów, czyli oleje to wszystko co tu sam napisał i inni też i już więcej się nie pokaże, za to pójdzie z żonką do sklepu i tam pan sprzedawca doradzi, a żona powie co kupić ;)

czas pokaże :)

Mądrego to i miło posłuchać :) O tym samym piszę od początku. Dodałbym jeszcze, że nawet jak usłyszy różnicę na rzecz wzmacniacza to dopiero wtedy może sobie zdecydować czy ona jest na tyle dla niego istotna żeby iść akurat w zestaw stereo, czy niekoniecznie i może się pogodzić z tym, że grał będzie amplituner, za to zestaw wielokanałowy skompletuje szybciej niż stereo rozbudowane do KD lub KD z dodatkowym wzmacniaczem na przykład.

no właśnie :)

Proponuję udać się założycielowi do salonu i niech posłucha jednej i tej samej płyty raz na sprzęcie zasilanym amplitunerem a raz wzmakiem na tych samych kolumnach.

Dokładnie taki mam plan i teraz czeka mnie seria odsłuchów amplituner + kolumny i wzmacniacz + kolumny.

Po to założyłem temat, żeby właśnie się ukierunkować i doradzić od ludzi, którzy mają większe pojęcie i doświadczenie ode mnie. Na szczęście w kwestiach sprzętowych decyduję ja, a nie żona :) Co najwyżej może wybrać kolor ;)

Tak jak poprzednio pisałem, odezwę się jak już uda mi się posłuchać kilku zestawów i wyrobić jakąś konkretną opinię. Niestety teraz mam bardzo zapracowany okres i ciężko mi się wybrać na odsłuchy, ale uczynię to na pewno. Do tej pory dziękuję wszystkim, którzy poświęcili swój czas i dali mi cenne wskazówki i rady.

I takie podejście się chwali :)

Na szczęście w kwestiach sprzętowych decyduję ja, a nie żona :) Co najwyżej może wybrać kolor ;)

A to się chwali jeszcze bardziej! ;)

Tylko się pochwal jak coś już kupisz, bo my tu czekamy i gryziemy pazury "dude".

:D

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Tylko się pochwal jak coś już kupisz, bo my tu czekamy i gryziemy pazury "dude".

:D

nooooo :)

I takie podejście się chwali :)

Użytkownik DamianTSW dnia 22.11.2017 - 19:49 napisał

Na szczęście w kwestiach sprzętowych decyduję ja, a nie żona :) Co najwyżej może wybrać kolor ;)

A to się chwali jeszcze bardziej! ;)

no :)

A poza tym że sprzedajesz Onkyo to może jakieś uzasadnienie? W czym jest lepsze od Yamahy , Denona czy Marantza?

Nie żebym się czepiał, ciekawość po prostu...

Sprzedajmy wszystkie te amplitunery i pod względem zarówno funkcjonalności, jak i jakości dźwięku oraz mocy na kanał w tej cenie Onkyo jest bezkonkurencyjne.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twoje początkowe założenia z pierwszej strony obstawiał bym system oparty o Yamahe 683 lub taniej Onkyo 676 + wzmak NAD 326BEE oraz kolumny Heco MS900 jako fronty. NA tyły 200F płaskie no i center do kompletu.

Taki system nie dość że zagra wyjątkowo dobrze w stereo to także w pełni sprosta oczekiwaniom kinowym.

Jesteś z Krakowa? Po nicku poznaje.

Mogę Ci przywieść system do odsłuchu domowego.

Piotrek

A poza tym że sprzedajesz Onkyo to może jakieś uzasadnienie? W czym jest lepsze od Yamahy , Denona czy Marantza?

Nie żebym się czepiał, ciekawość po prostu...

Zależy które modele ale 656 obecnie nie opłaca siękupować gdyż model 676 od paru dni jest przeceniony.

Więc bez sensu brać wcześniejszy.

Jeśli natomiast porównujemy

676 , 2400 , 683, 5012 każdy ma coś na plus ale i na minus.

676 + dynamika dzwieku typowy mocny kinowy świetny przekaz, - taka sobie kalibracja

2400 - mniej dynamiczny w kinie mocno spokojny, obsługa, +lepsza kalibracja

683 + granie zblizone do Onkyo, dobra dynamika i kalibracja, - jest słabszy

5012 +funkcje wyposażenie, kalibracja, -cena

Piotrek

Ale troszkę złe porównanie dałeś onkyo rz 900 z taniutkim denonikiem z podstawowym audysseyem. ... :)

Tylko że to nie ja polecałem tego "taniutkiego denonika" 2400 z założeniem iż będzie jednym z lepszych do potrzeb autora tematu bo ma audyssey, na poparcie czego pokazane zostały wykresy z Twojego wysokiego modelu tej marki. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.