Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do MF A308 + A308CR

Robinson

Rekomendowane odpowiedzi

A tutaj jeszcze zdjecie.

Pozdrowki

Paweł

[obrazekLUKASZ-247747_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

McGiver, zaproszenei przyjete. Jak bede sie w kierunku slaska przemieszczal to dam znac na telefon. W sumie niby nic ale te 805 mialy bardzo wysoki WAF. Kurczaki mnie sie tez podobaja.

Gutekbull : Coz mozliwoscico do 804 sa ale bardzo naciagane. Jezeli zagraja tak jak lubie kto wie , ale napewno jeszcze conajmniej kilka innych glosnikow czeka w kolejce.

Pozdrowki

Paweł

Witam !

Ustawilem je tak do zdjecia, zeby bylo widac. Normalnie stoja mniej wiecej na rowno z koncem tej szafki RTV. 1,5 metra u mnie nie mozliwe bo pokoj jest za waski. Probowalem jednak i dalej i blizej i chyba lepiej gra jak jest dosyc blisko sciany (bas conieco sie poprawia). Niestety tak czy inaczej ten rodzja basu nie jest dla mnie. Mikrodynamiki nie zauwazylem mimo ze piecyk solidny. Jutro kolumny wracaja do sklepu, a ja biore 704 lub 804 do odsluchu. Moze takze PROAC Studio 100.

Pozdrowki

Paweł

Amoused to deth - Roger Waters popis techniki q-audio :-). Bas powrocil, eksperymentuje z zatykaniem bas reflaxu :-). Ciekawy jestem czy 804 moga jeszcze lepiej zagrac. Subiektywnie stereofonia lepsza niz w 805 (to chyba niemozliwe, ale moze to wynik przyjemnosci sluchania pelnego pasma akustycznego). Coz dalej do odsluchow :-). Tylko dlaczego Panowie z TopHiFi tak dziwnie sie na mnie patrzyli jak oddawalem 805 i bralem 704 ???

Gutekbull : jak tam Twoje 804 ?

Pozdrawiam

Paweł

Amoused to deth - Roger Waters popis techniki q-audio :-). Bas powrocil, eksperymentuje z zatykaniem bas reflaxu :-). Ciekawy jestem czy 804 moga jeszcze lepiej zagrac. Subiektywnie stereofonia lepsza niz w 805 (to chyba niemozliwe, ale moze to wynik przyjemnosci sluchania pelnego pasma akustycznego). Coz dalej do odsluchow :-). Tylko dlaczego Panowie z TopHiFi tak dziwnie sie na mnie patrzyli jak oddawalem 805 i bralem 704 ???

Gutekbull : jak tam Twoje 804 ?

Pozdrawiam

Paweł

Tak, slucham i slucham i jednak 804 do odsulchow biore. Niby wszystko jest OK i nie ma sie do czego przyczepic, ale jak moze byc lepiej to dlaczego nie :-). Jakis taki ten dzwiek bez emocji troche i srednica nie zbardzo mi przypasila. Ciekaw jestem jak zachowaja sie 804.

Gutekbull, napisz plzz jak tam u Ciebie z basem jest w tych 804. Z gory dzieki

Pozdrowki

Paweł

Robinson, widzę że ciągle nie możesz wybrać. Proponuję żebyś jednak wybrał się do mnie na odsłuchy, będziesz miał jakieś porównanie z czymś innym niż B&W.

Pozdrawiam

Adam

McGiver : spokojnie trafie do Ciebie i to juz niedlugo, B&W to jedna z opcji ktora przyjalem do odsluchu i musze ich posluchac, nie mam zamiaru kupowac na lapu capu. Kazdy odsluch traktuje jako test. Chce uzupelnic system o kolumny grajace tak jak lubie, bez wzgledu na ilosc odsluchow. Mam nadziej, ze Twoje glosniki takze bede mogl wyporzyczyc na odsluch u siebie w domu. Jak narazie to 704 sa warte grzechu , slychac duzo i dobrze, ale moze moze byc jeszcze lepiej.

Pozdrowki

Paweł

Wlasnie dla jaj podlaczylem JPW910ML :-). Ja tego sluchalem tyle lat ??? A wydawalo mi sie ze udowdnia ze B&W to kasza, a jest na odwrot. Ciekawe doswiadczenie, bas znowu szaleje po calym domu :-).

Pozdrowki

Paweł

>Robinson, gutek ma klopoty z netem, wiec moze ja odpisze nieco. tez ma 18m, i nautilus804 gra tam swietnie, wiecej basu bylo by juz za duzo, jednak to co jest to wysokiej jakosci kontrolowany bas, nisko schodzacy gdy trzeba. podstawa basowa jest naprawde solidna, jednak caly czas w pelnej kontroli, naprawde super. jesli mozesz rozwazac te kolumny, to nie ma co sie zastanawiac, to inna liga niz 704, oddajac nautilusa i biorac 704 decydujesz sie na cos slabeszego po prostu. wiecej basu niz monitorki, ale jednak to nie to.

naprawde jesil jestes zdecydowany co do bw, to polecam Ci nautilusa804, bedziesz zadowolony. basik pieknie chodzi, srednica chlodnawa, ale skoro podoba Ci sie bw to trafia to w Twoj gust (ja osobiscie wole inne brzmienie), wysokie bardzo wysokiej jakosci :). acha, przestrzen tez calkiem calkiem.

no chyba, ze jeszcze inne kolumny rozwazasz. ale kupno nautilusa ma wiele zalet, m.in. relatywnie latwo bedzie go kiedys odsprzedac, to jest marka.

i jeszzce jedno - to sa na tyle dobre kolumny, z ekto wie, czy kiedys wzmaka nie zmienisz, pozostajac nadal przy nautilusach.

Pitdog, dziekuje za informacje. Codo B&W nie jestem do konca zdecydowany. 804 sa juz jednak drogie i poprawa musialaby byc naprawde duza zebym sie zdecydowal, ale napewno poslucham i to juz w ten weekend. Mam nadziej, ze srednica 804 bedzie lepsza niz ta w 704 bo tutaj jakby jest dla mnie najslabsze ogniwo. Tak jakby b.dobry bas i doskonale wysokie byly niesklejone b.dobra srednica. Moze to moje sugestywne odczucia ale system trzeba dobierac pod wlasne usze ze tak powiem :-). Mam tez na oku kilka innych glosnikow ktorych takze musze posluchac wiec jeszcze wiele milych chwil przedemna :-)

Pozdrowki

Paweł

co do 804, to raczej sa bardzo zrownowazone, nie ma tak, ze wysokie czy bas dominuja, srednica jest bardzo istotna i to slychac. jest tez bardzo precyzyjna, te kolumny potrafia sporo pokazac. jesli sluchales niewygrzanych bw, to odsluch mogl byc nieco uposledzony.

daj znac, jak Ci sie spodobaja 804. to jest dobry okres by je kupic, stanialy, do tego wchodzi nowa seria, wiec pewnie mozna nieco pogadac przy zakupie...

Pisałem już o tym , miałem B&W Nautilusy przez 3 lata i bardzo mi się podobały, z McIntoshem grają doskonale.

Jednak brak mi było basu.

Teraz w Nautilusach 804 jest go znacznie więcej i w moich 18 metrach.

Dałem kabelek Naima (cena ok. 50zł) na bas, a RED DAWNA na średnicę i górę, to mialem wrażenie ,że bas jakby za "tlusty" ,ale tylko w niektórych nagraniach, ogólnie bylo nieźle.

Chcę jeszcze jakiś kabel wypróbować na bas ???

Schodzi bardzo nisko do 30Hz i to slychać na niektorych kawalkach "Pink Floydów" :-).

Nie jest to jakiś potężny bas, ale wydaje mi się, że w sam raz-ma klasę-jest go tyle ile potrzeba.

Różnica pomiędzy 805, a 804 jest spora.

Większa ilość szczegółów, bas, lepsza średnica - co jest logiczne bo inaczej jest zawieszony glośnik średniotonowy.

I teraz pewnie niektórych zaskoczę lepsza jest też przestrzeń, sterofonia i rozmieszczenie muzyków na scenie.

Pitu pitu i 804 odjechaly w sina dal tzn do kogos innego , kurczaki moje nizedecydowanie pozwolilo cieszyc sie komus innemu. Mam tylko nadziej ze niezbyt dlugo i mu sie nie spodoba :-(.

Pozdrowki

Paweł

ale MF własnie można powiedzieć że jest ciepły...

Tak przynajmniej odebrały go moje uszy w zestawiniue z B&W, chociaż bardziej mi się spodobały z proaciem D2.5...

Robinson, słuchałeś tego poaca? może on Ci się spodoba ?

Witam !

Z PROAC-ow sluchalem tylko Studio 100 i niestety bylo to zaraz po 805 , wtedy z zona stwierdzilismy, ze gora pasma jest nie do zaakceptowania. Moze jednak ich posluchamy. ProAc ma jedna wade niski WAF w oczach mojej zony. Mysle tez o Totem model 1 , jakos ciagnie mnie do monitorow caly czas, moze maja je w Nautiliusie. Dzisiaj sprawdze. O wiekszym ProAc nie myslalem, bo podobno maja duzy bas ktory u mnie strasznie by hulal. Moze jednak warto sprobowac. Poki co czeka mnie wyprawa do McGivera. I odsluchy ProAc-ow oraz Totemow. Zoabaczymy, moze to B&W 804 wroci jeszcze dos klepu, a jak nie to posluchamy nowych wersji. generlanie powiedzialem sobie ze mam czas i ze sie nie bede spieszyl. Pozstarm sie posluchac jak najwiekszego spektrum. Najbardziej zaluje ze w Krakowie nie ma dystrybutora Audio Physicow. Moze Sparki to byloby to lub Tempo.

Pozdrowki

Paweł

Robinson Studio 100 to kultowe kolumny ja je sluchałem bez towarzystwa NAutilusów 805 i zawsze robily na mnie wrażenie.

Z kolei 804 to w stosunku do 805 to jest inna klasa, to jakby krok naprzód w kierunku jeszcze wiekszej otwartości, szczegółowości. 804 mają to samo co 805 i więcej :-)

Ja kupując 804 bezpośrednio je porównałem do ProAc D15 i Thieli 1.6, byly po prostu lepsze.

A z monitorów może spróbuj Harbethów 5 ?

Słuchalem A 308 z Trianglami Celius 202 i bylo ciekawie , jak masz gdzieś blisko dostęp do Triangli to spróbuj.

Wysokich ci nie zabraknie,a są na podobnym poziomie co w 805.

Robinson, tak pół żartem, mogę wykonać klony ProAc Studio 100 w ładniejszej obudowie, będą miały wysoki WAF :-))) . A tak całkiem poważnie, to skoro oceniłeś ich brzmienie jako suche i sterylne, to pewnie słuchałeś nie do końca wygrzanych.

Witam, McGiver to nie tak, Studio 100 graly bardziej miesiscie niz 805, bylo wiecej basu, pelniejsza srednica, ale same wysokie tony byly o wiele gorsze niz w 805. Mniej szczegolow i bardziej takie szorstkie czy chropowate (ech te okreslania rodem z modelarni na tle kolumn) :-). Mysle jednak ze powienienm do nich wrocic. Co do Triangli to mysle ze bede jak dla mnie zbyt suche i zbyt wiele bedzie wysokich.

Co myslicie o Totemach , ogolnie i w szczegole ???

Pozdrowki

Paweł

Robinson +> znam jedne i drugie ze wszytkim się zgodzę, ale nie z tym ,że ProAc 100 miały pełniejszą-lepszą średnicę od 805, te ostatnie mają bardziej selektywną średnicę stąd może to wrażenie, może wzmak lepiej dopasowany do 100 ???

Robinson, jeżeli wysokie Ci się nie podobały w studio 100, to się nie dziwię. Jest tam popularna kopułka Seasa KT25 "zmodyfikowana" jedynie przez nadrukowane na froncie logo ProAc. Jest to głośnik raczej budżetowy, robiąc DIY można go zastąpić czymś znacznie lepszym. Trochę mnie to dziwi, że ProAc połączył tak tanią kopułkę z tak dobrym midwooferem, jest to według mnie lekki mezalians, ale to u ProAca jest stosunkowo częste zjawisko.

Witam !

Gutekbull: z ta srednica to moze ja nie umiem tego opisac, ale czasami tlumacze to lepszym rozlozeniem calosci pasma. 100 mialy sporo niskich tonow i niejako glosniejsza ta srednice wiec moze to sprawilo takie wrazenie ze jest ona lepsza. Napewno przeniosly o wiele mniej szczegolow muzyki niz 805 i to zwalilem na wysokie tony ale pewnie kawalek srednicy dokladniejszej w 805 tez jest. Ufam ze wlasnie 804 beda mialu lepiej zrownowazone pasmo i rownie dobra lub lepsza srednice i wysokie (z twoich wyjasnien maja lepsza i to dobrze).

Tak na marginesie bylem dzisiaj w sklepie Nautilus w Krakowie i sie zalamalem troche. Pan przez telefon powiedzial mi ze maja uzywane Sparki 3 za 4,5kzl, wiec pomyslalem pozycze poslucham, jak zajechalem na miejsce mieli i owszem Sparki 2 (te z dwoma glosnikami) i na dodatek stala na nich tabliczka Spark 3 cena 8800. Na pytanie o nowe powiedzieli ze moga sprawdzic na zamowienie ale musze kupic, na odsluchy to zaprosili mnie do Warszawy. Jak to Pan powiedzial w Krakowie jest malo melomanow ktorzy takim sprzetem sie interesuja :-). Coz takie czasy KD ponad wszystko (tak apropo w sklepie byl prawie tlum ludzi i to kupujacych bo paczki do aut targali. Moze warto pomyslec o wiekszym sklepie i szerszej ofercie (to do Panow z Nautlusa).

Pozdrawiam

Paweł

Robinson => zgadza się kino domowe ponad wszystko.

Nawet mnie w pracy zaczepiają ,abym coś doradził w sprawie kina i to najlepiej żeby za 1500-2000zł było wszystko w komplecie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.