Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do MF A308 + A308CR

Robinson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w tytule, moze ktos ma jakies propozycje do odsluchów, z gory dziekuje za porade czego w pierwszej kolejności posluchac.

Grac to bedzie w 18 m2 ale pokoj ma 6x3m odleglosc od luchacza ok. 2,5m miedzy kolumnami podobnie. Ulozone na dluzszej scianie wiec sporo powietrza po bokach mniej z tylu niestety. Glowne nurty do sluchania to jazz i rock progresywny.

Pozdrowki

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/13592-jakie-kolumny-do-mf-a308-a308cr/

Namawiam na posłuchanie Zoeller Imagination . Szczególnie w takim ustawieniu kolumn jak u Ciebie powinno pięknie zagrać . Ja swego czasu grałem MF-ami A300 i A3CD z Imagination . Świetne zestawienie . Natomiast tenże A300/A3CD grający z ProAcami D 1.5 (15?) brzmiał zbyt ospale i bez życia .

Skoro "poszedl" to trudno go uznac za okazje :). Teraz trzeba cierpliwie czekac az ktos dostanie sie do zarzadu Orlenu lub czegostam i bedzie zmienial na Solution. Swoja droga jesli to byly te za 5500 z ogloszenia, to komus sie trafilo, bo to moim zdaniem bardzo dobra cena

->Mars

Jesli oczywiscie byly sprawne i w dobrym stanie... :)

Bo dużo niby okazji to tak naprawde nic niewarte "przedmioty", popalone cewki obudowy w bardzo zlym stanie...

To tak jak z tym mercedesem z gieldy 8 letni np a jak blyszczy i swieci :),podchodzisz blizej przyglądasz sie otwierasz maskę a tam widok typowy "po 5 Niemcach i 10 Polakach" hyh wiadomo o co chodzi :)

-> Mars zastrzeliles mnie z informacją o zaprzestaniu produkcji zollera :(

Z tego co mi wiadomo to produkcja trwa nadal, tyle ze nie stoji za nią sam Zoller a jego kolega...

PS. Przeciez na audioshow wystawial sie dystrybutor zollera

PS.2 Mars i tak z tobą chcę pogadac :) ne meila napisze :)

Nie bedzie juz modelu Imagination w dotychczas znanej postaci. Zoller przyprojektowal je, wsadzil inne glosniki i obnizyl cene. Nowe imagination to juz podobno nie to. Glosniki Focala zostają w najdrozszych modelach.

pozdrawiam

Dzarro: Thiel 1.6 sluchalem z Maciem 6500 i ten zestaw poniosl porazke w porownaniu do MF jak dla mnie wiec go nie kupilem, Audio Physic New Tempo niestety nie zdazylem posluchac , choc wydaje mi sie ze beda za duze do mojego pokoju.

Co myslicie o zestawieniu z podstawkowymi ProAC czy B&W i ktore polecacie. Moze jakies inne.

Pozdrowki

Paweł

Można jeszcze pomyśleć o Sparkach Audio Physica, albo o jakichś JMlabach, w serii Elektra jest chyba jakiś duży podstawkowiec. Musical wymaga chyba dość przejrzystych kolumn. Może Triangle albo BC-Acustique, albo Living Voice?

Sparki, przynajmniej pierwsze (innych nie znam) mogą być za małe.

Posłuchaj B&W 805, może polubisz może nie.

Na pewno Zoller, może Proac 2,5 (mi się bardzo podobał z A300, choć nie w pełni uniwersalny to magiczny)

rochęmało miejsca masz, ale sprawdzil bym kolumny S&L, Centuriony choćto nieco zaniska liga do tej elektorniki (ok 6000zł), Guardiany (jużlepeij, ok 8-9000zł na scanspeakch), i w ostateczności Pretoriany ok 12000zł teżscan speak (na górze 9900 , na dole węglowa 18-ka), choćte mgą być jużnieco za duże. Nie mniej Pretoriany słuchalem w 18-metrach i choć pomieszczenie je ograniczało to jeszcze dało sie ż tym żyć, za to jak grają!

Sprawdzałem z integrą MF A3, było b. fajnie. Z 308 może byćtylko lepiej.

Teraz : B&W805 sa moim glownym potencjalnym zakupem, poslucham tez ProAC ale raczej jakies podstawkowe, moze studio 125 (ewentualnie). Sparki tez myslaem , gorzej ze w Krakowie szukac ich mozna ze swieczka nie ma niestety, a z Warszawy wiez mi sie nie bardzo usmiecha o ile oczywiscie na odsluchy pozycza. Gebnarlanie przyjalem zasade, ze jak nie bede mial mozliwosci w domu posluchac to nie ma szans na zakup. Pomieszczenie mam specyficzne i musze je sprawdzic w domy, na szczescie szczesliwi (bo pozbyli si MFA308) Panowie z TopHIFI w Krakowie sa sklonni do wypozyczen :-).

Pozdrowki

Paweł

PS

Panowie z firm ktorzy do mnie pisali , dzisiaj postaram sie odpisac na maile, takze jestem zainteresowany tymi kolumnami, wiec jezeli ktos niezalezny ma kolumny ARGOS lub produkty naszego forumowego kolegi to prosze o opisy wrazen.

Witam

Jestem od 2 tygodni szczęśliwym posiadaczem kolumien stworzonych przez Panów Waldka i Bartka, twórców Argos. Ze swojej strony mogę w pełni rekomendować zarówno sam wyrób, jak i Konstruktorów. Co do samych głośników, to nie należą one do obecnej serii Alfa/Beta, ale zostały stworzone jeszcze w ramach OpusAudio (to Monitor III w wersji wolnostojącej). Nie będę więc wchodził w szczegóły ich brzmienia. Jednak klasa dźwięku oraz wykonanie tych głośników w przedziale cenowym jest moim zdaniem wybitna. Sam czekam w związku z tym na jakąś okazję, by zobaczyć i usłyszeć ich "cięższe" rodzeństwo (w Krakowie...).

Chętnie służę bardziej szczegółowymi informacjami na temat moich (nad wyraz pozytywnych) doświadczeń z Argos.

Robinson,

wyszukiwarka.

Proponujęznaleźćtemat Odsłuchy w Krakowie - Martin. Nawet jeśłi nie znajdziesz namiaru, wpisz sie z prośbą o kontakt, na pewno odpowie, albo będzie w Martina zakładce 'o mnie".

do --> Robinson:

Czy jesteś z Krakowa ?

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

--->>Robinson, w piatek bede odsluchiwal Argos Beta. Napisze oczywiscie o wrazeniach, chociaz bardziej pewnie interesuja Cie Alfy. Dotychczasowe wrazenia co do samej firmy bardzo pozytywne.

Do pomieszczenia Robinsona z pewnych względów lepsze byłyby Bety. Choć teoretycznie w tym pomieszczeniu byłoby możliwe zapewnienie optymalnej drogi odsłuchu dla ALF to jednak martwią mnie proporcje, są nie najlepsze, nauczony doświadczeniem z AS (tam też pokoje mają skopane proporcje) raczej nie upierałbym się przy Alfach.

P.S. Robinson, mail o którym pisałeś w jednym z poprzednich swoich postów gdzieś chyba utknął, nic nie weszło na naszą skrzynkę. Wielka prośba: wyślij go jeszcze raz...

Pozdrawiam

Bartek Zaborowski

Robinson, piszesz że jesteś zainteresowany opiniami forumowiczów również o moich kolumnach, zatem proponuję nie zdawać się jedynie na cudze opinie, a wyrobić sobie własną. Jesteś z Krakowa, ja z Sosnowca, odległość jest niezabójcza i myślę, że możemy umówić się na odsłuch. A jeżeli opinie innych forumowiczów są niezbędne, to proponuję zapytać użytkowników MareG, Baby, QrwiQ, Skali, Broda, i paru innych którzy byli na odsłuchach w sklepie Puzon, kto był i kogo pytać znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam i zapraszam.

Ukryta Zawartość

ARGOS: odrzuca mi maile wysylane do Ciebie w zwiqzku z tym nie bardzo sie mam jak skontaktowac. Generlanie to zostawiam sobie Wasze sprzeta na deser bo z Poznania Was nie chce gonic tylko na odsluch, ja powienienm bywac czesciej w okolicy Konina wiec postaram sie moze do Was podjechac.

Pozdrowki

Paweł

• 1 miesiąc później...

No coz wyglada na to , ze sie nie polubily Musical i 805 w moim pomieszczeniu zagraly bez dynamiki i takiego powiedzialbym filingu , na malych poziomach glosnosci to wogole slowo dynamika znika ze slownika :-(. Szkoda , myslalem, ze bedzie duzo duzo lepiej, zwlaszcza w dziedzinie mikrodynamiki. Moje stare JPW910 w tej dziedzinie graja o niebo lepiej. Przestrzen zasluguje za to na najwyzsze noty i ilosc szczegolow w gorze pasma. Odkrywalismy z zona ze na plytach sa rzeczy o ktorych nie wiedzilismy i to tych ulubionych, ale .... obydwoje lubimy dynamiczna muzyke i lubimu ja czuc nie tylko slyszec tutaj niestety tego nie poczulismy, chyba ze gralo naprawde glosno. Niestety w przecietnych polskich warunkach nie za czesto zwlaszcza wieczorem na takie sluchanie mozna sobie pozwolic. Podsumowując trzeba sprobowac 804 lub 704 a najlepiej i tych i tych.

Z dalszego ciagu poszukiwan bede zdawal relacje w miare ich trwania.

Pozdrowki

Paweł

Robinson, zapraszam do mnie na niezobowiązujące odsłuchy przy kawce (lub czym innym). Może być fajnie, i miło mi będzie poznać kogoś nowego :-)))

Na zachętę zdjątko:

[obrazekLUKASZ-247743_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robinson => miałem przez 3 lata 805, a od środy mam 804 różnica klasy,

805 to namiastka Nautilusów, a co jest wyżej !!!!???

Jak masz możliwości finansowe to się nawet nie zastanawiaj i kup 804 lub nawet 803.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.