Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki Beyerdynamic DT990

Art78

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu sluchawek. Zastanawiam się nad Beyerdynamic dt990 lub sennheiser hd598. Chyba, że polecicie coś innego w podobnych pieniadzach. Słuchawki będą grały z Onkyo TX-8150. Jeśli jednak dt990 to w której wersji ? Pro czy Edition ? 250Ohm czy 600Ohm ? Za porady z góry dziękuję :)

https://www.audiostereo.pl/topic/135988-s%C5%82uchawki-beyerdynamic-dt990/

Dzień dobry.

Podaj proszę jeszcze więcej szczegółów - jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie. Tak naprawdę, to Sennheiser i Beyerdynamic to trochę inny charakter brzmienia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry ;)

Słucham przede wszystkim muzyki rockowej.

Jeśli chodzi o preferencje odnośnie brzmienia - wolałbym słuchawki, które mogą zaoferować mocny i szczegółowy bas. Przy moim setupie (TX-8150 + Focal Chorus 706) dosyć mocno muszę podbijać zarówno niskie jak i wysokie tony.

Dzień dobry ;)

Słucham przede wszystkim muzyki rockowej.

Jeśli chodzi o preferencje odnośnie brzmienia - wolałbym słuchawki, które mogą zaoferować mocny i szczegółowy bas. Przy moim setupie (TX-8150 + Focal Chorus 706) dosyć mocno muszę podbijać zarówno niskie jak i wysokie tony.

W tym przypadku DT990. Mają mocny szczegółowy bas. Podobno nie ma wielkich różnic w wersjach 32/250/600 ohm. PRO mają 250 ohm. Konstrukcyjnie to to samo co edycja konsumencka, ale ma zwijany kabel, jest brzydsza i ma mocniejszy nacisk pałąka przez co początkowo brzmią inaczej jak wersja edition. Mniejszy nacisk to bardziej oddalona membrana i więcej wysokich tonów. Z czasem Edition i Pro zaczynają grać tak samo. Początkowo jednak wersja edition potrafi zakłuć w uszy.

PS. HD598 to nie jest klasa DT990. Raczej HD650/HD600.

32Ω - smartfon,grajki

250Ω - sprzęt stacjonarny , wzmacniacze słuchawkowe

600Ω - wydajne wzmacniacze słuchawkowe

Gdzieś czytałem że wersja 32 i 600 ohm są brzmieniowo zbliżone. Sam Beyerdynamic twierdzi na stronie że różnice są marginalne jeżeli chodzi o różne wersje tego samego modelu.

Btw czasami łatwiej napędzić słuchawki 250 ohm niż 50 ohm.. także te ohmy to taki przeceniany paramrtr.

A czy mój amplituner pociągnie dt990 w wersji 600ohm? Czy raczej celować w 250ohm ?
Sprawdź w manualu czy posiada wzmacniacz słuchawkowy ten twój ampli, sprawdzałem DT 990 250ohm pod amplitunerem Yamahy v657 i ledwo plumkaly, nie dało się tego słuchać.

Pozatym pozbylem się ich, ponieważ miały kocyk na średnicy. Zalecam odsłuch przed kupnem.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Sprawdź w manualu czy posiada wzmacniacz słuchawkowy ten twój ampli, sprawdzałem DT 990 250ohm pod amplitunerem Yamahy v657 i ledwo plumkaly, nie dało się tego słuchać.

Pozatym pozbylem się ich, ponieważ miały kocyk na średnicy. Zalecam odsłuch przed kupnem.

Kocyk znika po lekkim dopasowaniu padów. Nie wiem co za wyjście ma ten ampli, ale u mnie DT990 PRO można spokojnie rozbujać netbookiem ASUS eeePC 1001PXD ze zintegrowaną kartą. Sprawdzone na wakacjach (ciężko taszczyć za sobą wzmak ważący kilka kg :D). Ze smartfona też grają. Nie jakoś głośno ale znośnie. Ze wzmakiem na lampkach choćby w preampie te słuchawki pokażą na co je stać ale w gorszych konfiguracjach też jest nieźle.

Kocyk znika po lekkim dopasowaniu padów. Nie wiem co za wyjście ma ten ampli, ale u mnie DT990 PRO można spokojnie rozbujać netbookiem ASUS eeePC 1001PXD ze zintegrowaną kartą. Sprawdzone na wakacjach (ciężko taszczyć za sobą wzmak ważący kilka kg :D). Ze smartfona też grają. Nie jakoś głośno ale znośnie. Ze wzmakiem na lampkach choćby w preampie te słuchawki pokażą na co je stać ale w gorszych konfiguracjach też jest nieźle.

Lapki maja wbudowane wzmacniacze słuchawkowe.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Gość

(Konto usunięte)

Jest tak jak kolega wcześniej pisał, 600 ohm to tylko dobry wzmacniacz słuchawkowy. Mam te słuchawki ,podpinalem je do Yamahy as2000 i do Oppo 105D niby ok ale jak kupiłem wzmacniacz Feliks Audio espresivo-e to się okazało że Yamaha nie gra wcale a Oppo to może być tylko źródłem. Co do lampek, jak słucham rocku lub hip-hopu to jadę na tych lampkach ruskich które są w zestawie,jak przechodzę na muzę elektroniczną to wrzucam sterujące lampki Siemensa. Trochę zabawy ale efekt jest więcej niż wow.

Lapki maja wbudowane wzmacniacze słuchawkowe.

No nie wiem czy netbok 10' za 990zł miał wzmacniacz ale jakoś to grało. Mój ojciec posiada też CD Rotela i DT990 grają z tego jak wariaty. Serio ten odtwarzacz zawstydziłby wiele wzmacniaczy.

Jedyne co znalazłem na temat wyjścia słuchawkowego:

Headphone Output Impedance

390 Ω

Headphone Rated Output 200 mW (32 Ω, 1 kHz, 10%)

To nie za mocno. Dla porównania dane mojego wzmaka którym napędzam Dt990 Pro :

Moc wyjściowa: 2 x 500 mW @ 100 Ohm. I to naprawdę daje radę. A wzmacniacz jest dedykowany do słuchawek max 300ohm.

To nie za mocno. Dla porównania dane mojego wzmaka którym napędzam Dt990 Pro :

Moc wyjściowa: 2 x 500 mW @ 100 Ohm. I to naprawdę daje radę. A wzmacniacz jest dedykowany do słuchawek max 300ohm.

Na szybko licząc parametry tych wzmacniaczy są identyczne ;)

nagrywamy.com

200 mW dla 32Ω a 2x500mW (1000mW) dla 100Ω to chyba jest różnica.

Niewielka, 10%. Ten wzmacniacz o impedancji wyjściowej 390R będzie miał na obciążeniu 100R jakieś 450mW.

nagrywamy.com

• 1 miesiąc później...

Dobry wieczór,

Miałem prze chwilę DT990 edition 250 ohm do testów. Wrażenia : z głośnością nie było problemów, bas ok, wysokie tony potrafiły z nienacka "dać po uszach". Największy problem to średnica. Niektórzy pisza, że jest delikatnie wycofana, za kocykiem itp. Nie wiem, czy to wina źródła , czy samych niewygrzanych słuchawek, ale dla mnie wokale były schowane za ścianą, średnie tony były nienaturalne, wręcz brzmiały dziwnie .... I wtedy pożyczyłem AKG k701 ... zupełnie inne granie. Faktycznie niskie tony dużo słabsze (mam nadzieję, że mody ulepszające dadzą radę ), ale całościowo dla mnie słuchawki dużo lepsze, bardziej naturalne. Dają radę z tx-8150, ciekawe jak grają z jakimś fajnym wzmacniaczem słuchawkowym :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.