Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo -kolumny wzmacniacz, odtwarzacz -proszę o pomoc

Piotrp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie

Po przeczytaniu wielu wątków na forum postawiłem w końcu napisać swój pierwszy post. Jest długi ale mam nadzieję, że ktoś z dużo większym doświadczeniem i wiedzą poświeci swój czas na jego przeczytanie.

Proszę Was o wyrozumiałość.

Muzyką interesuję się już od wielu lat, jednak nigdy nie było po drodze finansowo aby kupić dobry sprzęt do jej słuchania . Udało się odłożyć w końcu trochę gotówki więc proszę Was o pomoc przy wyborze pierwszego stereo.

Codziennie od 2 miesięcy przeszukuje fora, czytam opinie i mam coraz większy mętlik w głowie jeśli chodzi o wybór sprzętu . Żona to ma mnie już dosyć :D

Rozumiem, że na forum było wiele takich wątków jednakże dużo z nich jest już stosunkowo starych a też z powodu braku czasu ze względu na pracę nie jestem w stanie wszystkich przeczytać.

Słucham wszystkiego po trochu ale głównie dużo muzyki elektronicznej, trance, house, disco, często wieczorem jazz oraz blues , pop , radiowych hitów, rock n roll i różnej muzyki z lat 60,70,80,90. Nie słucham muzyki rockowej ani metalu .

Nierzadko u mnie w domu odbywają się różnego rodzaju imprezy typu spotkania z przyjaciółmi, imieniny, urodziny więc też chciałbym móc nagłośnić takie imprezy. Wiadomo jak się troszeczkę wypije to również chciałoby się potańczyć.

Postaram się opisać jako laik jakiego brzmienia oczekuję. Przy muzyce jazz itp. gatunkach chciałbym ,aby było słychać szeroką scenę, czuć tę przetrzeć dźwiękową, instrumenty.

Głośniki również muszą mieć trochę tzw. „kopa” przy mocniejszych utworach.

-budżet 6tys. jęśli będzie potrzeba to 7 tys. ze wszystkim, łącznie z okablowaniem.

-pokój 28m2

- odległość kolumn od miejsca odsłuchu ok 3,60 m

Dodałem obraz z rozmieszczenia pomieszczenia z wymiarami, na czerwono zaznaczyłem miejsca , w którym będą stały głośniki

Skłaniałbym się ku nowemu sprzętowi, jednakże jak zaproponujecie coś z używanych to również rozpatrzę tą opcję . Jeśli chodzi o używany sprzęt to zależałoby mi aby można go było przetestować. Jestem z Wielkopolski dokładnie z Ostrowa Wielkopolskiego więc myślę, że do 100km mogę podjechać.

- jeśli chodzi o kolumny, powiem szczerze, że zależałoby mi również na wyglądzie, ponieważ salon urządzony jest w stylu nowoczesnym z białymi lakierowanymi na wysoki połysk meblami.

Myślałem o wzmacniaczu oraz odtwarzaczu sieciowym. Muzyki słucham głownie z komputera, pendrive, bluetooth w formacie po kolei FLAC, WAV, MP3 320 . Sprzęt też chciałbym mieć podłączony pod tv ( czasami włączy się jakiś film lub program muzyczny)

Wstępnie po przeszukaniu stron i przeczytaniu testów oraz opinii wybrałem

Głośniki:

1. Pylon Audio Saphire 25

2. Heco music style 900

3. Jamo C97

4. Monitor Audio Silver 6

5. Wharfedale Diamond 240

6. Monitor Audio BX6

7. Magnat Quantum 677

8. Taga Harmony F60

Wzmacniacz:

1. NAD 326 BEE

2. Marantz Pm6006

3. Marantz PM5005

4. Denon 720AE

5. Onkyo A9150

6. Rotel Ra10

7. Cambridge Audio Azur C550A

8. Yamaha AS-501

Odtwarzacz sieciowy:

1. Marantz NA 6005

2. DENON DNP 730AE

3. Yamaha CD-N301

4. Raspberry Pi 3 + HiFiBerry DAC+ -- nie jest to odtwarzacz sieciowy ale ostatnio dużo się o tym pisze

Kable:

1. Chord Carnival Silverscreen

2. QED Silver Anniversary XT

Rozumiem, ,że podałem duże rozbieżności cenowe i prawdopodobnie jakościowe wzmacniaczy. Rozumiem, że nie jest to sprzęt z wysokiej pułki ale również nie z tej najniższej. Tylko pytanie czy jako osoba, która nie jest audiofilem rozróżnię jakość dźwięku np. między tańszym Denonem, a dużo droższym Marantzem i czy warto dopłacać.

Nie miałem przyjemności słuchać żadnej z tych kolumn i żadnego z tych wzmacniaczy dlatego proszę Was o pomoc co warto ze sobą złożyć w jedną całość i posłuchać . Czy moje propozycje są godne uwagi czy może coś innego byście polecili w tej kwocie?

Z góry dziękuję Wam za poświęcony czas i odpowiedzi

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Skoro szukasz po forach 2 miesiące to może warto się wybrać do np dwóch salonów audio i posłuchać jakiegoś zestawu? Zabierz ze sobą płyty jakie lubisz, znajdź sprzedawcę blisko i jedź posłuchać. Jestem pewien że wyjdziesz ze skompletowaniem sprzętem w bagażniku.

I druga ważna sprawa - długo składasz na to swoje ciężko zarobione pieniądze więc rozumiem, że nie będziesz miał możliwości żonglowania sprzętem, podmiany i eksperymentowania. Warto w tym przypadku wydać je dobrze na droższy sprzęt oszczędzając np na kablach (w sensie nie audiofilskie ale jakieś dobre miedziane) bo będziesz się cieszył tym sprzętem długo bez wymiany klocków, a w głowie zostaje "myk" że jednak trzeba było dołożyć tę kasę. A kabelki to już nie jest taki drogi bajer i za pół roku możesz sobie je podmienić na lepsze.

Marantz SR5008 + UD5007 + Tonsil Siesta 5.0 + Taga TSW90 v3

Yamaha R-N602 + CD-S300 + Pro-Ject Debut Carbon Esprit SB DC + Pylon Pearl Monitor

Dzień dobry.

Jest wiele konfiguracji, które sprawdziłyby się w Twoim salonie i zapewniły odpowiednio dobrany dźwięk. Z mojej strony przedstawię Ci kilka konkretnych propozycji.

Zacznę od elektroniki - na pewno bardzo ciekawym rozwiązaniem będzie wzmacniacz NAD C368 (https://www.q21.pl/nad-c368.html) z wmontowanym modułem NAD MDC BluOS DD (https://www.q21.pl/nad-mdc-bluos-dd.html). W jednym dobrym, bardzo mocnym segmencie masz praktycznie wszystko. To dynamiczny, szybki, bardo swobodny dźwięk. Powyższy wzmacniacz połączyłbym z kolumnami Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html) w kolorze białym piano. Drugą opcją jest system Marantz PM6006 (https://www.q21.pl/marantz-pm6006.html) z odtwarzaczem NA6005 (https://www.q21.pl/marantz-na-6005.html), który połączyłbym z kolumnami Dali Zensor 7 (https://www.q21.pl/dali-zensor-7.html). Opcja z NAD i Pylon Audio zapewni bardzo dynamiczny, swobodny, energiczny dźwięk. Marantz z Dali zagra na pewno spokojniej, bardziej plastycznie, z lepszym wypełnieniem, bardziej ciepłym charakterem.

Pewną alternatywą jest wybór amplitunera sieciowego np. Yamaha R-N803D (https://www.q21.pl/yamaha-r-n803.html) lub Onkyo TX-8270 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8270.html) co pozwoli na zwiększenie budżetu na kolumny. W takim przypadku spójrz proszę na Monitor Audio Silver 200 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-200.html) czy niestety trochę drożej, ale brzmieniowo bezkonkurencyjnie Audiovector QR3 (https://www.q21.pl/audiovector-qr3.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. Poza wyżej wymienionymi zestawami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj!

Ja bym tak to zestawił:

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Do tego masz możliwość moda wzmaka i streamera jakby Ci się kiedyś zachciało :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro szukasz po forach 2 miesiące to może warto się wybrać do np dwóch salonów audio i posłuchać jakiegoś zestawu? Zabierz ze sobą płyty jakie lubisz, znajdź sprzedawcę blisko i jedź posłuchać. Jestem pewien że wyjdziesz ze skompletowaniem sprzętem w bagażniku.

I druga ważna sprawa - długo składasz na to swoje ciężko zarobione pieniądze więc rozumiem, że nie będziesz miał możliwości żonglowania sprzętem, podmiany i eksperymentowania. Warto w tym przypadku wydać je dobrze na droższy sprzęt oszczędzając np na kablach (w sensie nie audiofilskie ale jakieś dobre miedziane) bo będziesz się cieszył tym sprzętem długo bez wymiany klocków, a w głowie zostaje "myk" że jednak trzeba było dołożyć tę kasę. A kabelki to już nie jest taki drogi bajer i za pół roku możesz sobie je podmienić na lepsze.

Dziękuje za odpowiedź.

Dokładnie właśnie się umówiłem do jednego z salonów. Długo zwlekałem ponieważ tak jak pisałem wcześniej musiałem się trochę zaznajomić z tematem i poczytać na jakie firmy zwrócić uwagę. Niestety w okolicy nie ma żadnych salonów z dobrym sprzętem. Najbliżej 2h jazdy samochodem.

Dokładnie chciałem kupić coś droższego bo tak jak napisałeś nie będę miał możliwości żonglowania systemem może mniej z powodu kosztów ,bo jak już zakupię coś lepszego to zawsze będzie można odprzedać zakupione wcześniej, ale bardziej z braku czasu.

Post napisałem na tym forum ponieważ Wy jako bardziej doświadczeni z większą wiedzą możecie mi doradzić czy warto byłoby dołożyć więcej na kolumny a zakupić tańsze kable itp tak jak napisałeś

Pozdrawiam

Dzięki wszystkim za odpowiedź

Przejrzę propozycje.

Mam nadzieje, że ktoś się jeszcze wypowie. Może ktoś ma podobne zestawy , które zaproponowałem i może się wypowiedzieć?

Dzień dobry.

Jest wiele konfiguracji, które sprawdziłyby się w Twoim salonie i zapewniły odpowiednio dobrany dźwięk. Z mojej strony przedstawię Ci kilka konkretnych propozycji.

Zacznę od elektroniki - na pewno bardzo ciekawym rozwiązaniem będzie wzmacniacz NAD C368 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z wmontowanym modułem NAD MDC BluOS DD (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). W jednym dobrym, bardzo mocnym segmencie masz praktycznie wszystko. To dynamiczny, szybki, bardo swobodny dźwięk. Powyższy wzmacniacz połączyłbym z kolumnami Pylon Audio Sapphire 25 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) w kolorze białym piano. Drugą opcją jest system Marantz PM6006 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z odtwarzaczem NA6005 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który połączyłbym z kolumnami Dali Zensor 7 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Opcja z NAD i Pylon Audio zapewni bardzo dynamiczny, swobodny, energiczny dźwięk. Marantz z Dali zagra na pewno spokojniej, bardziej plastycznie, z lepszym wypełnieniem, bardziej ciepłym charakterem.

Pewną alternatywą jest wybór amplitunera sieciowego np. Yamaha R-N803D (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub Onkyo TX-8270 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) co pozwoli na zwiększenie budżetu na kolumny. W takim przypadku spójrz proszę na Monitor Audio Silver 200 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) czy niestety trochę drożej, ale brzmieniowo bezkonkurencyjnie Audiovector QR3 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. Poza wyżej wymienionymi zestawami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać.

Dzięki Q21 za propozycje.

Zestaw C368 z modułem + pylon w kolorze lakier high gloss biały przekracza znacząco budżet. Z cen z waszego sklepu to 9680zł . Mój budżet to 7tys

Czy Pylon Saphire 25 nie będą duże jak na taki mały pokój, chodzi mi odległość odsłuchu od kolumn, ponieważ czytałem, że są dosyć spore.

Zestaw amplituner Yamaha +Monitor Silver 200 to też wydatek rzędu 9689zł

Zestawem mieszczącym się w założonej kwocie jest Marantz + Dali. Przyjrzę się temu zestawowi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kejup

Nie bralem ppd uwage Heco aleva ale teraz poczytam o nich bo cena wydaje sie byc bardzo dobra. Czy ktos moze sluchal tych kolumn? Jak one wyoadaja w porownaniu z heco music style 900? Aleva ma mniejsze glosniki o tylko 13cm i boje sie ze jednak beda za male zeby zagraly dobrym basem i srednica

Czy ktos z forumowiczow lub przedstawicieli sklepów moglby podrzucic jakies zestawy do rozpatrzenia ? Lub podpowiedziec mi czy z tych przykladow, ktore podalem mozna cos sensownego zlozyc?

Bede wdzieczny za dalsz2a pomoc

Kejup

Nie bralem ppd uwage Heco aleva ale teraz poczytam o nich bo cena wydaje sie byc bardzo dobra. Czy ktos moze sluchal tych kolumn? Jak one wyoadaja w porownaniu z heco music style 900? Aleva ma mniejsze glosniki o tylko 13cm i boje sie ze jednak beda za male zeby zagraly dobrym basem i srednica

Alevy nie słyszałem osobiście ale jeden z forumowiczów pisał że jest to konstrukcja lepsza od music style(niższe zejście na basie i lepiej na górze). Na tyle dobra że nie warto dopłacać do celanów. Music style słuchałem i te bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Dla mnie zagrały lepiej od MA silver 500 że nie wspomnę o Klipsch.

Alevy nie słyszałem osobiście ale jeden z forumowiczów pisał że jest to konstrukcja lepsza od music style(niższe zejście na basie i lepiej na górze). Na tyle dobra że nie warto dopłacać do celanów. Music style słuchałem i te bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Dla mnie zagrały lepiej od MA silver 500 że nie wspomnę o Klipsch.

Dzięki za opinie :)

Drogi autorze tego wątku,

z Twojego posta wynika, że nie do końca umiesz doprecyzować swoje wymagania. Określiłeś wielkość pomieszczenia i muzykę, której chcesz słuchać.

Bez określenia oczekiwanego brzmienia będzie trudno trafić w Twój gust.

Proponuję, abyś odbył co najmniej 4 różne odsłuchy i odnalazł swoje preferencje (tylko uważaj na efektowe granie..).

Na Twoim miejscu poprosiłbym o podłączenie zestawu kolumny + wzmacniacz w cenie do 6kzł. 1kzł przeznaczyłbym na odtwarzacz (malinę) + okablowanie.

Pamiętaj o negocjacjach cenowych, jeżeli kupisz zestaw w jednym miejscu spokojnie możesz negocjować zestaw wyjściowo kosztujący 8kzł, jeżeli trafisz na coś zalegającego u sprzedawcy to nawet wyżej.

Jako, że jesteś z Ostrowa proponuję Ci następujące miejsca na odsłuchy:

- Grand Audio Kalisz

- Audio Mix Kalisz / Konin

- Ultimate Audio Konin

- Fusic Wrocław -> tu masz szanse na dobre oferty wyprzedażowe, świetne pomieszczenie odsłuchowe -> wzorcowa akustyka

- MDBaudio Wrocław -> dostępne lampowce FezzAudio + duży wybór kolumn. Pomieszczenie odsłuchowe z akustyką typową dla mieszkania :)

- Denon w CH Magnolia Wrocław -> zbyt wygłuszone pomieszczenie odsłuchowe

- TOP HIFI Wrocław

Wszystkie wrocławskie punkty są dosyć blisko siebie.

Na tego 4 od dołu radzę uważać. Negatywne opinie na fb nie wzięły się znikąd a właściciel nie bez powodu figuruje w krajowym rejestrze dłużników. Można się nieźle naciąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.