Skocz do zawartości
IGNORED

Głosniki do TX-8150 dające efekt najbliższy Fiio X5 z AKG K550

Grzegorz Kędzierski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Śledzę forum od jakiegoś czasu i bardzo jestem wdzięczny za wszystkie uzyskane do tej pory porady i informacje.

Wiem, że tematów głośników do Onkyo TX-8150 było już kilka, niemniej jednak wierzę gorąco, że i tym razem pomożecie.

Od kilku lat jestem coraz bardziej zafascynowany światem muzyki i szczegółowości świata dźwięków.

Słucham zazwyczaj czegoś pomiędzy Pink Floyd, Carlos Santana, Artur Rojek, Leonard Cohen, Ludovico Einaudi . Również trochę symfonicznej muzyki filmowej.

Na dzień dzisiejszy moim wzorem jakości, naturalności,przestrzenności i szczegółowości dźwięków jest zestaw podręczny: odtwarzacz Fiio X5 i słuchawki AKG K550.

Poszukując coś możliwie podobnego w skali makro, dwa lata temu zakupiłem do salonu (ok 22m2, głosniki szeroko rozstawione i niestety tyły blisko ściany - ok 10cm) zestaw Onkyo TX-8150 i Pylon Pearl 25.

Niestety nie otrzymałem oczekiwanego efektu i aktualnie chcę zainwestować w nowe głośniki ok 6.000zł (za parę) by zbliżyć się do jakości Fiio X5 i AKG K550.

Analizując wiele wątków myślę o opcjach:

1. Pylon Diamond 25

2. Audio Academy Hyperion IV

3. Tannoy Revolution XT-8F

4. Monitor Audio Silver 200

Którą opcję, bądź ewentualnie jaką jeszcze inną doradzilibyście, mając na uwadze oczekiwania co do naturalności i szczegółowości dźwięku oraz ograniczenia przestrzenne?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Czyli możesz z absolutną pewnością powiedzieć, że wina leży wyłącznie po stronie kolumn ...

Zatem po włożeniu K550 w Onkyo nie ma różnicy wobec gniazdka w Fiio. To świetnie, ale..

Szczegółowość zapewnia też okablowanie i to podejrzewam klasy np. Nordost Red Dawn,

zakładając oczywiście wzorcowe elementy i okablowanie samych kolumn.

Może być trudno znaleźć coś 1 : 1 zachowując zarówno dół pasma,

jak analityczność, naturalną agresywność i barwę po jego drugiej stronie.

Co prawda w teście tego Onkyo w HFC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sugerują połączenie z Klipschem czy Triangle, ale zalecał bym

naprawdę dłuższy krytyczny odsłuch ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak jak piszesz, trudno znaleźć coś 1:1.

Można też założyć, że Fiio jest lepszy jako odtwarzacz plików FLAC/WAV czy nawet MP3 niż kombajn Onkyo.

Szukam natomiast głośników, które dadzą względem Pylonów Pearl 25 skok jakościowy w stronę szczegółowości, naturalności i budowy sceny. Nie szukam ciężkich basów i mega uderzenia.

Pewnie uznasz to za herezje, ale jeśli masz w domu resztki kabla po montażu telefonu;

chodzi o przewód z litego drutu 0,5 mm x 2 spróbuj podłączyć kolumny takim przewodem.

Ciekaw jestem, czy mają jakiś zapas rozdzielczości, a tą metodą można to sprawdzić.

Jak nie masz, to kosztuje grosze za metr w marketach, a będziesz miał pewność,

że to wyłącznie sprawa kolumn.

Można to zrobić bi-wiringiem, ale chyba Pylon nie ma podwójnych terminali,

żeby tym drutem podpiąć górę pasma.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na dzień dzisiejszy mam głośniki podpięte przewodami Bridge Elite 2x4mm o długości ok 5m każdy.

Masz na myśli podpięcie tym cienkim drutem dodatkowo czy zamiast?

Co mam uzyskać w ten sposób?

Podejrzewam, że te 4 mm2 to linka miedziana.

Chodzi o to, co napisałeś w treści; uzyskanie, cytuję:

"naturalności, przestrzenności i szczegółowości dźwięków"

tylko tyle.

I jeśli jest możliwość bi-wiringu, to na górę pasma , a jak nie, to zamiast.

Oczywiście jak masz tak długie kable, trzeba dać nie 2 x 0,5, ale więcej np. 8 x 0,5.

Czyli 4 na plus i 4 na minus, ale jak masz pod ręką, to spróbuj tylko 2 x 0,5.

Jak masz opory mentalne, trudno. Ja tak gram od wielu lat; IC też mam z tego drutu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.