Skocz do zawartości
IGNORED

Podpięcie i kupno gramofonu do Yamaha RX-V473 - jak to zrobić?

Marek Miklewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po pierwsze jeśli to nie jest odpowiedni dział to przepraszam i proszę o przeniesienie a teraz do rzeczy. Chcę kupić gramofon a ponieważ nie mam pojęcia co kupić bo się na tym kompletnie nie znam to jeszcze chyba pozostaje kwestia kupna preampu gramofonowego, ponieważ o ile wiem amplituner RX-V473 nie posiada wbudowanego? Chyba, że możnaby kupić sam gramofon już ze zintegrowanym preampem? Gdzie wtedy się podpina sam gramofon? Do wyjścia chinch? czy jak?

No i też pytanie co kupić w kwestii gramofonu? Wiem tylko, że chciałbym kupić taki, który ma pełną automatykę tzn. kładę płytę, naciskam przycisk i ramię samo się przesówa oraz rozpoczyna się odtwarzanie. Taki sprzęt nazywa się chyba gramofon tangencjalny? Jestem osobą niepełnosprawną, mam nie do końca sprawne ręce i nie dałbym rady precyzyjnie ustawić ramienia na płycie bez jej porysowania, dlatego konieczna jest dla mnie pełna automatyka. Podpowiecie coś?

<br />Do wyjścia chinch?<br />

Dokładnie tak

<br />Wiem tylko, że chciałbym kupić taki, który ma pełną automatykę tzn. kładę płytę, naciskam przycisk i ramię samo się przesówa oraz rozpoczyna się odtwarzanie<br />

Zostaje szukać pełny automat.

<br />Taki sprzęt nazywa się chyba gramofon tangencjalny<br />

Tak , tangencjale z zasady są pełnymi automatami ale tzw. zwykłe gramofony tzn z klasycznym obrotowym ramieniem również są w opcji w pełni zautomatyzowanej.

Dziękuję za odpowiedź - a co z zakupem preampu gramofonowego? Czy faktycznie go potrzebuję, czy też może sam gramofon może mieć coś w sobie? Nie koniecznie muszę mieć od razu rybę ;) wystarczy wędka, poproszę choćby o jakieś definicje, czego szukać, no bo zakładam, że byle jaki preamp nie będzie współpracował z każdym amplitunerem? Niestety na stronie Yamahy w FAQ znalazłem, tylko informację nt. podłączenia gramofonu w wolnym tłumaczeniu, że trzeba dokupić preamp gramofonowy i takie rzeczy sprzedawane są w sklepach elektronicznych, wiele mi to nie mówi. Czy powinienem zwrócić uwagę na jakieś parametry?

Dodatkowo myślę też nad sprzętem używanym, nie uważam się za audiofila a sprzęt używany może być nieco tańszy

Teraz większość gramofonów ma wbudowane przedwzmacniacze i normalnie można wpiąć liniowo. Z automatów zobacz np. Denon DP300, pytanie ile chcesz wydać kaski ?

W przypadku modeli wymagajacych dodatkowego przedwzmacniacza wystarczy dokupić przedwazmacniacz.

myślę, że ok 700 zł - max 1000

ps taki przedwzmacniacz będzie OK?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wtedy rozumiem, że to urządzenie wpinam do amplitunera a do niego gramofon? Co do gramofonu to znalazłem taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena powiedziałbym więcej niż atrakcyjna ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kup gramofon z przedwzmacniaczem, nie będziesz musiał dokupować zewnętrznego urządzenia. (możesz go wtedy podłączyć pod dowolne wejście)

Jeśli zależy Tobie na wygodzie i chcesz automat to spójrz na Audio-Technica AT-LP3.

Gramiak z niezłą wkładką, automatyczny.

https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/audio-technica-at-lp3.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.