Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ustawić głośniki w moim przypadku?

bitek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w załączniku rzut mojego salonu. Jestem na etapie rozciągania kabli elektrycznych itp. więc myślę, że to dobry moment na pociągnięcie kabli do nagłośnienia. Cały sufit będzie podwieszany.

Moje pytanie jest następujące:

Jaki system nagłośnienia polecacie do mojego salonu i w jakim ustawieniu? 7.1 , 5.1 czy może 5.1.4 ?

Może to nie jest najlepszy punkt wyjścia, ale na tym etapie nie mam ustalonego budżetu, nie wiem co kupię tak naprawdę. Jak widać kanapa w założeniu jest w narożu ścian. Nie ma więc miejsca ani z tyłu, ani z jednego boku. Niestety tworzy to odległość od TV na poziomie 5m. Myślę, że kanapa będzie przysunięta do TV o jakieś 50-70 cm, czyli z tyłu miejsca trochę będzie, natomiast z jednego boku dalej go brakuje. Jaki system i w jakim układzie polecacie.

Jakie kable rozciągnąć do głośników? 2x 1,5 mm2 wystarczy?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za odpowiedzi. Niestety jestem zielony w temacie. Do tej pory jedyne głośniki jakie miałem to te wbudowane w TV, stąd może i moje pytania są banalne ale...

Czy taki system 5.1.4 daje dobre wrażenie dźwięku surround, lepsze niż standardowy 5.1 ? A czy można to porównywać do 7.1 ? Czy oglądając film na DVD ze ścieżką dźwiękową 5.1 to czy te dodatkowe 4 głośniki wiszące są odpowiednio obsługiwane?

O rany...

Aby wykorzystać 5.1.4 musisz kupić odpowiedni amplituner, który zapewni Ci obsługę nowoczesnych formatów - takich jak Dolby Atmos czy DTS X.

Oczywiście, aby je wykorzystać - musisz posiadać filmy, które nagrane są w takim właśnie formacie.

Jeżeli jesteś na etapie DVD - hmmm, wydaje mi się, że ominęło Cie trochę nowinek świata Audio-Video.

Czy oglądając film na DVD ze ścieżką dźwiękową 5.1 to czy te dodatkowe 4 głośniki wiszące są odpowiednio obsługiwane?

a jaki jest sens oglądać 5.1 w 5.1.4 ?? Ja nie widzę żadnego, oprócz zafundowania sobie bałaganu dźwiękowego nad głową....Lepiej zafunduj sobie 5.2 - ale to nie jest prosta kalibracja i nie chodzi tylko o wstawienie dwóch subów do salonu.

Co do kabli połóż od razu 2,5 mm2 będziesz miał spokój na przyszłość, gdybyś chciał pchać się w sufit...jednak..

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.