Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana punktu pracy dla wzmacniacza Rotel RA-930AX

Komzar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem troszkę pogrzebać we wzmacniaczu Rotel RA-930AX. W załączniku jest schemat końcówki mocy i w instrukcji serwisowej jest napisane, że na rezystorze R629 powinno być 4mV. Taki punkt pracy. Rozumiem, że to ta część "A" wzmacniacza "AB". Pomyślałem sobie, że może to zmienię by "rozszerzyć" klasę A i przekonać się czy to jakoś słychać. Ostatecznie jednak stwierdziłem, że lepiej najpierw coś policzyć niż kręcić na pałę. Problem w tym, że coś mało wierzę tym swoim obliczeniom.

Powiedzmy chciał bym by wzmacniacz pracował w klasie A do 1W mocy.

To oznacza, że przez głośnik 8ohm płynie prąd = sqrt(1W/8ohm) = 0.354A , przy czym to wartość skuteczna a punkt pracy jest prądem DC więc muszę tu mówić o wartości szczytowej prądy zmiennego czyli 0.354*1.4 = 0.5A

To dość duży pra do tego wzmacniacza bo przy zasilaniu 37V ciągły prąd 0.5V daje moc 18.5W na każdy z tranzystorów (jest ich 4, dwa na kanał).

By uzyskać ten prąd spoczynkowy 0.5A to trzeba ustawić spadek na rezystorze R629 równy 0.22ohm*0.5 = 0.11V

Moje pytanie czy ja dobrze rozumuje bo oczywiście takie parametry zniszczą wzmacniacz. W jakim więc rozsądnym zakresie mogę tę klasę A sobie uzyskać ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecnie prąd spoczynkowy wynosi ok 18mA to bardzo niewiele, tranzystory maja moc strat 100W, mozesz spokojnie podniesc im prad spoczynkowy do ok 50mA (czyli ok 11mV spadku napiecia na rezystorach emiterowych) i kontrolowac temperature radiatora

Tranzystory wytrzymaja o wiele wiecej ale nie przy fabrycznym chlodzeniu

Przy 11mV to radiator robi się lekko ciepły. Przez 15min trzymałem na 40mV to radiator był ciepły ale nie gorący. powiedzmy 35 stopni.

Moje pytanie brzmi w takiej sytuacji co te 11mV w praktyce oznacza, do jakiej mocy wtedy wzmacniacz gra w klasie "A". Po prostu nie jestem pewien tego co sam policzyłem bo 50mA to na obciążeniu 8Ohm to raczej moc bardzo mała.W przybliżeniu 0.015W

Dlatego wzmacniacze klasy A pracuja na wysokim pradzie spoczynkowym przy jednoczesnym niskim napieciu zasilania koncowek mocy, zobacz no schemat marantza pm 78 on ma przełączana klase a / ab.

Dlatego wzmacniacze klasy A pracuja na wysokim pradzie spoczynkowym przy jednoczesnym niskim napieciu zasilania koncowek mocy, zobacz no schemat marantza pm 78 on ma przełączana klase a / ab.

Tak, to rozumiem, kombinowałem jednak na ile mogę zmienić na plus tę konkretną końcówkę i potem sobie ocenić, jak to wpłynęło na dźwięk. :)

Zmiana trybu na głębszą klasę AB niewiele wniesie do dzwięku.

Wydaje mi się, że bardziej słyszalne efekty może przynieść zmiana prądów i ich zrównoważenie w wejściu różnicowym.

Pogrzebać można tez przy prądach tranzystora napięciowego i tranzystorów sterujących.

Im wieksza ingerencja w uklad tym wiekszych zmian sie mozna spodziewac. Pytanie tylko na ile wiedza pozwala i gdzie jest granica, kiedy przestaje to byc opłacalne dla tej budzetowej konstrukcji.

Na razie nie będę w tym grzebał. Pokręciłem prądem spoczynkowym i nie usłyszałem różnicy w dźwięku.

W dziale Lampa napisałem post o tym czego mogę się spodziewać po tanim wzmacniaczu lampowy. Na razie jeszcze nie kupiłem, chciałem zobaczyć czy jest jakakolwiek różnica między klasą A a AB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.