Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwane monitory do Onkyo R-N855

Gość Georg1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Georg1

(Konto usunięte)

Witam,

jak w tytule, poszukuję docelowych monitorów do mojego nowo nabytego urządzenia Onkyo R-N855. Jest to urządzenie z półki budżetowej (nominalnie kosztuje 2.700 zł), więc odpowiednie do niego monitory powinny być nie droższe niż 2.000 zł.

Onkyo to japońska szkoła dźwięku [ L. Hegel w blogu Stereo i kolorowo” określa ją jako „preferowanie naturalności, czystości i klarowności dźwięku podparte wysoką selektywnością”]; urządzenie ma stopnie końcowe w klasie D (zasilane nie jest nie układami impulsowymi, transformatorem z układem prostowniczym) - deklarowana przez firmę moc ciągła to 70W/kanał przy 4 omach (RMS).

Moje preferencje to monitory z otworem bass reflex na przód, i - ze względu na cyfrowy wzmacniacz - raczej z większą skutecznością , myślę o wysokościach rzędu 89-91 dB).

Pod uwagę biorę więc:

- Epos K1 ( 88 dB, ale 4 omy! ) - 1990 zł;

- Usher S 520 II ( 86 dB i 8 omów !) w opiniach sugeruje się, że że aby zagrały swoimi możliwościami, to potrzebują wzmacniacza z większą mocą - 2000 zł;

- Cambridge Audio Aero 2 ( 90 dB i 8 Omów) - 1670 zł;

- Indiana Line Tesi 261 ( 91 dB i 4-8 Om ) - 1850 zł; w napotkanych opiniach pojawia się w ocenie ”miękki bas”.

Pomieszczenie ma wielkość ok. 16 m2, słuchana muzyka to przeważająco z epoki baroku (mniejsze składy orkiestrowe i wokalistyka, jak Bach, Telemman, Vivaldi, Haendel, Corelli) .

Które z nich z tej grupy byłby optymalne? Z testu Stryjeckiego (HiFi i Muzyka 2016) oceny wskazują na Usher S-520 II.

Dzięki za sugestie i pozdr.

post-69652-0-26268100-1515266700_thumb.png

post-69652-0-53891000-1515266708_thumb.jpg

post-69652-0-08510500-1515266729_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/136844-poszukiwane-monitory-do-onkyo-r-n855/

Twoje wymagania spełniają też Epos Epic 2 - to muzykalne kolumny i grające średnicą i basem (co równoważyłoby japońskość źródła), poza tym o skuteczności 90 dB - może jej też warto wziąć pod uwagę?

Tabelka z testu Audio też daje jakieś podstawowe pojęcie o tych monitorach. Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ushery to za mały woofer, nawet do materiału, którego słuchasz,

z kolei Aero ma tweeter o swoim charakterze, więc biorąc to pod uwagę, pozostaje ze wskazanych

wybór pomiędzy Epic2 a Indianą, która ma jednak BR od frontu, co wcale nie znaczy, że zagrają

dobrze przy ścianie, bo wiele tych, co mają BR z tyłu zadowala się kilkoma centymetrami ...

A skuteczność podawana a rzeczywista - tu bywa rozbieżność rzędu 5 dB; czasem więcej.

Trzeba pamiętać, że zwykle korzystamy i tak z 2-5 W, tak, że każdy wzmacniacz ma zapas.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Georg1

(Konto usunięte)

Z liczbami podawanymi przez producenta to niestety prawda - są różnice, i bywają nawet znaczne.

*

Jeśli chodzi o odstęp od ściany to realnie może być ok 25-30 cm - więc jak na przedni bass reflex to chyba wystarczająco.

*

Na zakładce z opiniami jest aż 10 testów poprzedników Indiana Line Tesi 260 - i te nie reprezentują już zachwytów jak recenzenci, wiec jestem wobec nich dość ostrożny. pozostaje rzeczywiście któryś obu Eposów.

• 1 miesiąc później...
Gość Georg1

(Konto usunięte)

Jako nowy mam pytanie do kolegów,

czy do funkcji DTS Play Fi zaimplementowanej w tym Onkyo R-N855 można podłączyć bezprzewodową kolumnę (żeby słuchać w innym pokoju muzyki z tego amplitunera)? Rozumiem, że musi ona posiadać własny wzmacniacz (być kolumną aktywną) jak np. System Audio Saxo 1 Active albo Advance Acoustic Air 55 czy Definite Technology W7. Czy sterowanie nią odbywać się będzie z poziomu amplitunera czy z własnej aplikacji np. w telefonie/tablecie? Pozdr.

Jako nowy mam pytanie do kolegów,

czy do funkcji DTS Play Fi zaimplementowanej w tym Onkyo R-N855 można podłączyć bezprzewodową kolumnę (żeby słuchać w innym pokoju muzyki z tego amplitunera)? Rozumiem, że musi ona posiadać własny wzmacniacz (być kolumną aktywną) jak np. System Audio Saxo 1 Active albo Advance Acoustic Air 55 czy Definite Technology W7. Czy sterowanie nią odbywać się będzie z poziomu amplitunera czy z własnej aplikacji np. w telefonie/tablecie? Pozdr.

z aplikacji

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Apka DTS działa dobrze. Nie ma powodów do narzekań.

ten standard DTS możne z racji jego nowości nie być jeszcze "dopracowany" w sensie "chorób wieku dziecięcego", z drugiej strony producent chyba nie ryzykowałby takiej wtopy (choć np. użytkownicy urządzenia Cocktail Audio X-30 skarżyli się na aplikację);

To także kwestia oczekiwań. Ludziom wydaje się, że taka apka może wszystko, wszędzie i zawsze. Często nie rozumieją ograniczeń danej technologii i stąd rozczarowania.

• 3 tygodnie później...
Gość Georg1

(Konto usunięte)

Chciałbym się podzielić pewnym doświadczeniem. Zaniosłem mojego Onkyo R-N 855 (2 x 75 W w klasie D) do kolegi i podłączyłem do jego kolumn: Audio Academy Phoebe III (87 dB / 4 omy) oraz Audio Academy Hyperion III lux (89 dB / 8 om; po modyfikacji zwrotnicy) - i o dziwo, mimo że to podłogowe, sporawo objętościowe kolumny, to zgrało, i to nieźle (jak na mój słuch początkującego); co prawda przy Phoebe blacha nad kratką wentylacji zrobiła się sporo ciepła (to podobno skutek ich 4 omów); lepiej chyba -według mnie - Onkyo zagrało z Hyperionami; ogólnie dźwięk bez wyróżniania żadnego z pasm, dość dynamiczny, czytelne stereo, bez suchości (czego obawiałem się przy Onkyo).

Być może nie powinienem więc szukać do mojego Onkyo kolumn podstawkowych, skoro jest ono w stanie z kolumn podłogowych wydobyć niezły dźwięk (oczywiście na miarę klasy tego urządzenia), ważne chyba byłoby szukać kolumn raczej z dużą dynamiką i wyższą impedancją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.