Skocz do zawartości
IGNORED

Czas na kable

Jakub Pers

Rekomendowane odpowiedzi

Nie oszaleję zwyczjanie chce teraz rozkminic i odpuscic temat na kilka lat, skorow ydaje kwoty 8 lub 10 tys na zestaw to niechcialbym tracic na ktoryms elemencie jakosci:) domyslam sie ze wybor nie jest optymalny ale chce uprawdopodonic sukces:)

Zajrzyj do środka zestawu i pomyśl jaką drogę musi pokonać prąd elektryczny zanim jako dźwięk trafi do Twojego ucha. Scieżki, kabelki, punkty lutownicze, druciki, nóżki elementów, cewki ...etc i co ? myślisz, że 2 metry solidnego miedzianego kabla ( nie jakiegoś dziadostwa pokrytego miedzią !!!) sprawi, że nagle przybędzie basu, stopa perkusji stanie się jędrna, a gitary i scena będą kosmiczne ? Nieeee... klasa zestawu, akustyka pomieszczenia, jakość nagrania i ucho ludzkie są decydujące. Kabelki to pierdoła. Zrób eksperyment z kablami miedzianymi za kilka zł/m ( ew.wtopisz kilkanaście zł) i wypożycz gotowce za kilkaset zł. z możliwością zwrotu)...porównaj i jeśli usłyszysz różnicę to znaczy,że jesteś szczęśliwym lub nieszczęśliwym audiofilem ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Zrób eksperyment z kablami miedzianymi za kilka zł/m ( ew.wtopisz kilkanaście zł) i wypożycz gotowce za kilkaset zł. z możliwością zwrotu)...porównaj i jeśli usłyszysz różnicę to znaczy,że jesteś szczęśliwym lub nieszczęśliwym audiofilem ;)

bardzo dobra rada, ja tak zrobiłem kiedyś i tzw,'węże strażackie' mam tylko do pochwalenia się jaki ze mnie audioświr:)

Zajrzyj do środka zestawu i pomyśl jaką drogę musi pokonać prąd elektryczny zanim jako dźwięk trafi do Twojego ucha. Scieżki, kabelki, punkty lutownicze, druciki, nóżki elementów, cewki ...etc i co ? myślisz, że 2 metry solidnego miedzianego kabla ( nie jakiegoś dziadostwa pokrytego miedzią !!!) sprawi, że nagle przybędzie basu, stopa perkusji stanie się jędrna, a gitary i scena będą kosmiczne ? Nieeee... klasa zestawu

A pomyślałeś, że klasa zestawu, jak piszesz, może być zaprzepaszczona przez kabel?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Jeśli dla kogoś klasę zestawu określa:

jędrna stopa

więcej basu

kosmiczne gitary

to zapewne skończył budowanie zestawu może nie na Altusach, bo już się pewnie rozsypały,

ale w najlepszym razie na Klipschach z najtańszą Yamahą i korektorem ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kol.Audioburak nie zrozumiał mojego skrótu myślowego, więc zadam pytanie: czy w nowym zestawie ( kolumny+wzmacniacz) w cenie powiedzmy ok.10 tys.zł. wewnętrzne okablowanie, ścieżki elektryczne, cewki itp, itd są na poziomie powiedzmy 100 lub więcej zł/m ? Wątpię. Więc, czy dużo droższe zewnętrzne kable o "kosmicznej" technologii mogą mieć jakikolwiek wpływ na polepszenie lub pogorszenie brzmienia takiego zestawu ? Na chłopski rozum - nie. Myślę, że system zabrzmi tak, jak pozwoli na to jego najsłabsze ogniwo. Czy 2-3 metry zewnętrznego kabla głośnikowego z przyzwoitej miedzi może być tym "wąskim gardłem"...a co z okablowaniem kolumn, wzmacniacza...?

Kupując choćby Creeka z monitorami kabli prawie nie ma; jest PCB z przekaźnikami i krótkie kable

wewnątrz kolumny. A o tym, jak krótkie shitowe kabelki wewnątrz gratów potrafią zepsuć dźwięk,

to wiedzą tylko ci z nas, co sami montowali choćby własne lampowce.

A jak się ma ich długość do głośnikowych czy IC to pozostawię tylko logice i rachunkom....

I zgadnijcie które mogą więcej w materii barwy popsuć ? - to pytanie za 1 punkt ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zgaduję. Co zmienią super drogie wypasione kable głośnikowe nie wiadomo z jak kosmicznych przewodników, jeśli wewnątrz kolumny są zwykłe miedziane ? Raczej nic - zgadłem ?

Jeszcze jedno pytanie: co się stanie z dźwiękiem, gdyby przeciąć taki super kabel i połączyć go centymetrowym zwykłym miedzianym ? Czy nadal zachowa swoje super właściwości, czy stanie się shitem ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.