Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz do tannoy fusion 2 ?

dorothy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem tu nowa i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto pomoże mi w wyborze wzmacniacza do moich kolumn Tannoy Fusion 2. Pocztałam trochę opinii o wzmacniaczach: CA z serii Azur, Nad c320 bee, Yamaha ax-396 i właściwie nie mam pojęcia, który z nich zagrałby dobrze z miomi kolumnami. Opinie na temat brzmienia tych wzmacniaczy są podzielone, a ja boję się, że podejmę złą decyzję i rozczaruję się brzmieniem zestawu. W sumie na temat kolum Fusion 2 też jest niewiele informacji w necie i nie wiem czy dobrze zrobiłam że je kupiłam? Po podłączeniu kolumn do wieży philipsa bardzo się rozczarowałam, więc chciałabym dobrać wzmacniacz, który pokaże, jak grają tannoyki. Preferuję brzmienie ciepłe, melodyjne, lubię jak jest dużo przestrzeni (nie cierpię suchego płaskiego dźwięku), lubię jak wszystkie pasma są w miarę zrównoważone. Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczna.

https://www.audiostereo.pl/topic/13700-jaki-wzmacniacz-do-tannoy-fusion-2/

Zakup był dobry, zgodny z Twoimi preferencjami. Wzmacniacza posłuchaj przed zakupem. Jestem zdania że Yamaha Ci się spodoba, następny byłby CA, natomiast NAD to chyba brzmienie nie dla Ciebie.

Dzięki za odpowiedź, ale najgorsze w tym wszystkim jest to że mieszkam w małym mieście i prawdopodobnie nie prędko będę miała okazję posłuchać wzmacniacza w tej klasie co CA, NAD i Yamaha. U mnie są tylko sony i pioneery, a na te firmy jestem już uprzedzona.

Ja z kolei, biorąc pod uwagę Twoje oczekiwania odnośnie dźwięku poleciłbym Ci właśnie Nada 320 Bee. Ciepły, efektowny dźwięk z dobrą przestrzenią i dużym basem (dla mnie osobiście zbyt dużym), ale akurat mam inne preferencje. Muzyczne znaczy się:)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Kochanie , polecam tez NAD C320bee pod warunkiem ze lubisz (prawdziwych oblesnych facetow ) ale jesli preferujesz poslusznych i milych pantoflaerzy) to polecam CA azur , a yamaszce zapminki. Sorki ale wlasnie wrcilem z fajnej imprezki. Chetnie Cie poznam ( jesli lubisz sama kochac a nie tylko byc kochana ) Caluski z sympatja ( NAD C320bee ) ide spac Pa. Pa.

Ale jaja :))) Lukarowi trzeba podrzucić poprawkę do regulaminu, „Nietrzeźwym popełnianie wpisów na forum wzbronione”.

dorothy ja osobiście preferuje „plumkanie” Tannoyów z NAD-em, ale wiesz, to jest tak, co kucharz to przepis.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jeśli zdecydujesz się jednak na Yamahę, to pamiętaj, między 396 a 496 różnica jest istotna, natomiast 596 jest tylko dalszym rozwinięciem 496 i nie jest już naprawdę dużo lepszy. CA raczej sobie daruj, z Tannoyami wyjdą ciepłe kluchy, natomiast NAD moim zdaniem do Fusion i Twoich preferencji nie pasuje, niemniej posłuchaj koniecznie przed zakupem, niczego nie kupuj w ciemno bo można się przejechać. Ja kiedyś kupiłem tego NADa w ciemno, i była taka tragedia, że po 2 miesiącach sprzedałem go z dużą stratą. C340 jest duuużo lepszy, ale i droższy.

Nie ma czegoś takiego jak za mocny wzmacniacz do kolumn. To mitologia rozpowszechniana 20 lat temu (w epoce Altusów) przez producentów takich jak Tonsil, Kasprzak czy też Unitra-Diora. Kolumny to nie grzejnik, a wzmacniacza nigdy i tak nie odkręcisz do oporu. Mocny wzmacniacz nie zostanie przesterowany, więc nie będzie produkował przykrych i niebezpiecznych dla kolumn zniekształceń. Swego czasu miałem do wzmacniacza 150W podłączone kolumienki 50W, i nawet przy bardzo głośnym graniu (ale na "source direct") nie występowały żadne niekorzystne zjawiska (może poza niezadowoleniem sąsiadów).

Czy któryś z Panów mógłby mi jeszcze coś podpowiedzieć......? Czy wzmacniacze CA z serii Azur rzeczywiście zagrałyby "mułowato" z miomi kolumnami???? Szczerze mówiąc to bardzo mi się podobają (wizualnie hihhihi), no ale skoro miałabym usnąć .......??? echchch.. Lubię słuchać raczej spokojnej muzy (smooth jazzu), ale chcę czuć przestrzeń i żeby wszystko grało melodyjnie..... Może jeszcze ktoś napisze swoje sugestie????

Czy ktoś mógłby się podzielić ze mną opiniami o kolumnach Tannoy Fusion 2??? Niewiele znalazłam w necie, w związku z tym nie wiem czy dobrze zrobiłam kupując kolumny z nowej serii. A może powinnam kupić używane Tannoy M1 lub M2? Poradźcie proszę....

dorothy - nie panikuj , spokojnie, nie pali się . Po świętach coś się zorganizuje w twoim temacie. Jeżeli się nie mylę i pamięć mnie nie zawodzi ,z tym dystrybutorem wiążą się pewne przejścia. Także nie dziw się braku opisów , recenzji tych kolumn w necie.

Te Tanoye brzmią całkiem sympatycznie. Słuchałem ich razem z Yamahą AZ-596 (było bardzo OK) oraz 320Bee i nie podobało mi się. Z Paradgim (nie pamiętam modelu) NAD też brzmiał jakoś nijak. Nie podobał mi się i już, tak że odradzam jego zakup. Nie przejmuj się, kupiłaś dobre kolumny, jazz brzmiał na nich bardzo ładnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.