Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Zensor 7 , Zensor 1 , Zensor Vocal, sub Dali e12f jaki ampli ?

Mariusz Ten

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zestaw Dali Zensor 7 , Zensor 1 , Zensor Vocal, sub Dali e12f obecnie mam aplituner ONKYO 676e , ale wg mnie brak mocy dla glosnikow Zensor 1 . Szukam jakies alternatywy i dzwiek nie jest taki jaki jak bym oczekiwal . Jest taki sztuczny bardziej basowy .

Pokoj mam 25 m2 glownie uzywam zestawu do ogladania filmow , sluchania muzyki house, rock.

Okablowanie to QED Silver Anniversary XT.

Mozecie mi pomoc w doborze odpowiedniego amplitunera ?

Yamaha RX-A1070 tu na pewno nie zabraknie Ci mocy, ewentualnie trochę niższy model Yamaha RX-A870 całość na pewno ożyje, nada głębi całemu zestawowi.Napewno nie pożałujesz:)

Co masz na myśli pisząc mała moc dla Z1? Te kolumny w Twoim ustawieniu(5.1) są jako efekty tylne. Bass masz z suba i ewentualnie z frontów tylko.

Qed silver przewód do kolumn może być przyczyną dźwięku.

Na początku ja bym przeprowadził jeszcze raz kalibracjie całego systemu. (w kd po kalibracji wszystkie kolumny na 80hz lub fronty fullpass, sub 120hz w amp ustawić po kalibracji / manualnie na max hz na subie)

Miałem kiedyś te same kolumny ale 7.1 czyli 2xZ7 i 4xZ1 i e12f tylko że z Denonem i nie mogę powiedzieć aby w filmach basu brakowało bo e12f świetną robotę robi.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Raczej problem jest z głośnikami odłączyłem frontowe i centralny. W miejsce frontowych podłączyłem te male i nadal ledwo co graja. Dosłownie trzeba się przysłuchiwać przy 70 dopiero zaczynają sensownie grac. Podłączyłem od sąsiada Monitory i wszystko ładnie gra :)

Myślę, że problem nie leży w zbyt małej mocy amplitunera, tylko w innych preferencjach co do charakterystyki dźwięku ze swojej strony. Oczywiście można dźwiękowo lepiej, wymaga to zastosowania wyższej klasy amplitunera, jednak moim zdanem zakup musisz poprzedzić odsłuchami.

Na pewno do Dali Zensor warto rozważyć amplitunery Marantz, najtańszą naprawdę dobrą propozycją jest SR6011 (https://www.q21.pl/marantz-sr-6011.html). Będzie bardziej plastycznie, trochę mniej basu, ale za to z lepszą kontrolą i szybkością, bardziej aksamitna góra pasma.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli będziesz rozpatrywał amplituner Yamahy to zdecydowanie warto dołożyć do RX-A1070 https://www.tophifi.pl/kino-domowe/amplitunery-av/yamaha-musiccast-rx-a1070.html

przy czym wydaje mi się ,że problem leży w złym ustawieniu głośników (w sensie pomiaru) Może warto ręcznie popracować nad ustawieniami dźwięku.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.