Skocz do zawartości
IGNORED

Eltax Liberty 3+ (czarne przetworniki) + Nad 3240PE. Zbyt jasne brzmienie.

Mesiah1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Problem jak w temacie. Pokój ok 16m. Gra to jak dla mnie zbyt ostro niezależnie od gatunku muzyki. Tak jakby wysokie tony + może wysoka średnica były zbyt natarczywe a bas zbyt skromny i grał jakby oddzielnie. Słychać, że w tym budżetowym zestawie jest potencjał ale jest dla mnie zbyt ostro. Istnieje jakiś patent na delikatne ściszenie TW? Czy może wymienić wzmacniacz na coś lepszego (nie słynie on raczej z natarczywego brzmienia ale to już pewnie stary wyschnięty grat)? Jest jakiś sprawdzony używany wzmacniacz który zagra w połączeniu z 3+ tak jak trzeba (dynamicznie ale nie ostro, z dwojga wolę już ciepłe kluchy) w przedziale do 1000zł? Może jakiś sony ES? Z tego co wyczytałem Eltaxy grają delikatną V więc wzmacniacz powinien być raczej przeciwieństwem. Dodam, że używam kabli Supra Ply 3.4. Z góry dziękuje za sugestie.

Witam. Problem jak w temacie. Pokój ok 16m. Gra to jak dla mnie zbyt ostro niezależnie od gatunku muzyki. Tak jakby wysokie tony + może wysoka średnica były zbyt natarczywe a bas zbyt skromny i grał jakby oddzielnie. Słychać, że w tym budżetowym zestawie jest potencjał ale jest dla mnie zbyt ostro. Istnieje jakiś patent na delikatne ściszenie TW? Czy może wymienić wzmacniacz na coś lepszego (nie słynie on raczej z natarczywego brzmienia ale to już pewnie stary wyschnięty grat)? Jest jakiś sprawdzony używany wzmacniacz który zagra w połączeniu z 3+ tak jak trzeba (dynamicznie ale nie ostro, z dwojga wolę już ciepłe kluchy) w przedziale do 1000zł? Może jakiś sony ES? Z tego co wyczytałem Eltaxy grają delikatną V więc wzmacniacz powinien być raczej przeciwieństwem. Dodam, że używam kabli Supra Ply 3.4. Z góry dziękuje za sugestie.

Podpowiem tylko, że u mnie z Yamahą było tak samo plus średnica się wycofała więc faktycznie cieplejszy wzmacniacz wskazany. Ten NAD to nie jest wzmacniacz właśnie po jaśniejszej stronie? (tak ktoś w opinii na audiostereo go opisuje)

Nie mam kompletnie pojęcia. Myślałem, że wszystkie wzmaki Nada (szczególnie te stare 4 cyfrowe) grają raczej ciepło z delikatną górą. Yamaha to chyba inna bajka bo ona też gra V, przynajmniej te modele które znam. Zapomniałem dodać, że kolumny stoją na zasypanych standach firmy VAP ok 60-70cm od ścian. Górna krawędź kolumny to ok 90cm od ziemi (model 5+ ma ok 85cm). Co do wzmacniaczy to myślałem nad jakimś Sony ES lub MF Elektra E11. Ten drugi jest chyba problematyczny w naprawach dlatego to raczej ostateczność.

Nad 3240Pe nie gra jasno, sucho wręcz jest tego przeciwieństwem. Miałem go parę miesięcy i gra barwnie, ciepło, dynamicznie. Coś nie tak musi być z Twoim wzmakiem. Może kondy powysychały, straciły pojemność itp ... Trochę latek już on ma więc jak nie był na przeglądzie to może być po prostu już nadszarpnięty czasem.

Z ciepłych wzmaków do 1000 zł.

Ze starszych:

Harman Kardon 655Vxi

Pioneer A 757, Pioneer A 777.

coś z Musical Fidelity

Z nowszych:

Nad 326, Nad 372 - chociaż te nie są tak bardzo ciepłe jak te powyższe, raczej lekko ocieplone, ale grające z werwą.

Advance Acoustic Map 105.

Z reguły Soniacze Es mają trochę wycofaną średnicę, więc nie wiem czy w tym kierunku droga, ale faktem jest , że nie grają krzykliwie, ostro. Choć też zależy , jakie bo np. Taki 690 es, czy 590 Es do jasnych kolumn bym nie podłączał bo one same w sobie grają jasno, ale np 670 Es, 700 Es, 730 Es jak najbardziej. Te 3 ostatnie modele to wzmaki grające dosyć neutralnie, miękko z lekkim ociepleniem, na pewno nie są jasne/ostre.

Ja też odebrałem średnicę w TA-F570ES jako może nie bardzo wycofaną, ale lekko ocieploną i ciut z tyłu. Może to była wina połączenia z Tannoy m2.

Nie wydaje mi się żeby średnica w m2 była wycofana. Miałem je przez chwilę. Jeśli w m2 jest wycofana to w 3+ w ogóle jej nie ma:)

Passion22 dziękuję za odpowiedź. Rozejrzę się za wymienionymi wzmakami i trochę o nich poczytam. Gdyby ktos miał jeszcze jakieś sugestie prosze o wpisy. Mile widziany ktoś kto miał te kolumny i słuchał na nich różnych wzmacniaczy.

Jeszcze jedna sprawa. Przed 3+ z Nadem 3240PE grały u mnie AE NEO 3. To połączenie to lawina basu z wypchniętą średnicą i przygaszone górne rejestry. 3+ grają zdecydowanie ostrzej ale dźwięk jest bardziej kontrolowany do tego z lepszą stereofonią oraz przestrzenią (tu jest diametralna różnica). Może odniosłem takie wrażenie przez podbita górę.

Jest jeszcze jedna opcja. Po prostu błądzę i te kolumny nie są dla mnie? Im więcej o nich czytam tym bardziej wychodzi na jaw fakt, że seria liberty od eltaxa gra po prostu jasno/ostro. Kolumny te zbierają bdb opinie ale może tylko wśród osób starszych z przytępionym słuchem?:)

Tam jest chyba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

rezystor 3R3 więc naturalnie można go wymienić przynajmniej na 3,9 albo jeszcze więcej.

Groszowa sprawa, więc zamów szereg np. 3,6 - 3,9 - 4,3 - 4,7 - 5,1 i dobieraj.

Na poweraudio.pl poniżej złotówki/szt.

A tak szczerze, to sprawdzałeś czy różni się to na wyjściu CD od tego, co słyszysz

w gniazdku wzmacniacza za pomocą słuchawek ?

Kolumny są mało podejrzane - miałem 5+ i grało całkiem wyrównanie w pasmie.

Trochę też złagodzi czasem IC - solid jak np. Reson.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeszcze jedna sprawa. Przed 3+ z Nadem 3240PE grały u mnie AE NEO 3. To połączenie to lawina basu z wypchniętą średnicą i przygaszone górne rejestry. 3+ grają zdecydowanie ostrzej ale dźwięk jest bardziej kontrolowany do tego z lepszą stereofonią oraz przestrzenią (tu jest diametralna różnica). Może odniosłem takie wrażenie przez podbita górę.

Jak najbardziej. Z reguły systemy jaśniejsze, gdzie wyższa średnica oraz wysokie są dość wyeksponowane poprawiają znacznie przestrzenność, stereofonię itp.

Moim zdaniem w Twoim przypadku powinienieś rozejrzeć się raczej za innymi kolumnami gdyż one jak i akustyka mają największy wpływ na brzmienie, a z tego wynika , że z Twoim wzmakiem jest raczej wszystko ok.

Swoją drogą ten Twój NAD to świetny klocek jak ktoś ceni barwę, kulturę dźwięku i jeżeli jest sprawny to ja bym go zostawił, a właśne wymienił kolumny. Dla mnie jedynym minusem tego wzmaka była jego nie duża moc, ale jezeli ktoś podłączy łatwiejsze kolumny do wysterowania to sprawdza się idealnie.

Ja kiedyś miałem bardzo jasno grające kolumny i próbowałem je okiełznąć chyba 10 - cioma ciepło grającymi tranzystorami, lampy nie chciałem. Skończyło się wymianą kolumn bo nie uzyskałem porządanego efektu a podłączałem totalne zamulacze. Ogólna sygnatura dźwiękowa kolumn jak jasność, krzykliwość zawsze była na prowadzeniu - tylko raz w większym , a raz w mniejszym stopniu, ale była.

Ps. Albo faktycznie lekka modyfikacja jak kolega wyżej opisał.

Tam jest chyba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

rezystor 3R3 więc naturalnie można go wymienić przynajmniej na 3,9 albo jeszcze więcej.

Groszowa sprawa, więc zamów szereg np. 3,6 - 3,9 - 4,3 - 4,7 - 5,1 i dobieraj.

Na poweraudio.pl poniżej złotówki/szt.

A tak szczerze, to sprawdzałeś czy różni się to na wyjściu CD od tego, co słyszysz

w gniazdku wzmacniacza za pomocą słuchawek ?

Kolumny są mało podejrzane - miałem 5+ i grało całkiem wyrównanie w pasmie.

Trochę też złagodzi czasem IC - solid jak np. Reson.

Ciekawe jest to, że Eltaxy 3+ są opisywane jako ostrzejsze z wycofaną średnicą ( i tak u mnie grały), a 5+ są opisywane jako zrównoważone o naturalnej barwie.

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc to jest raczej niemożliwe. Te same przetworniki i zwrotnice (tu nie jestem na 100% pewien). Nawet litraż obudowy jest taki sam (przegroda). No ale o tym chyba wszyscy wiedzą. Spotykałem się już z wpisami gdzie do 3+ polecano np Rotela 971 jako zgrany duet. Chyba bym nie wytrzymał słuchania muzyki przy takim połączeniu. Miałem ten wzmacniacz do tannoy m2 i wiem ze jest zdecydowanie jasny. Pisze to tylko po to żeby pokazać jak rozbieżne są gusta i opinie.

To prawda, są różne gusta itp. ale niektóre połączenia biorą się z "przeszłości" i tak zauważyłem , że dużo osób nie słuchając pewnych połączeń poleca te owiane "legendą".

Przykładem jest Rotel + B&W. Nieraz wyczytałem na forum jak ktoś chce ocieplić budżetowe nowe kolumny B&W, a ludzie polecają właśnie wspomnianego Rotela 971 (swoją drogą dla mnie to jeden z najjaśniej grających Rotelów) do np. B&W 685 ;) Jak dla mnie to toalne nie porozumienie. Kiedyś stare modele kolumn B&W owszem podłączało sie pod Rotele, ale z reguły te kolumny grały inaczej jak obecne i takie połączenie z jasnymi Rotelami były bardzo odpowiednie. Oczywiście to tak ogólnie gdyż zależy też od klasy kolumny itp. I tak ktoś coś , przeczytał i powtarza w kółko to samo nie słuchając nowego sprzętu. ... Druga sprawa - gusta, preferencje.

Dobra Panowie czym zastąpić te eltaxy? Mam komplet 3240PE oraz CD 5420 w świetnym stanie (przynajmniej wizualnym) i raczej nie chce go zmieniać bo to nie w nim jest raczej problem. Poza tym nie dostane za niego pewnie więcej jak 7-8 stów. Jakie fajne podstawki kupić do 1000-1200zł? Interesuje mnie raczej gładkie, analogowe granie. Bez buczenia dudnienia i ostrej góry. Słucham głównie klasycznego rocka ale czasem tez czegoś spokojnego/klimatycznego typu Morcheeba czy Bob Marley. Nie chcę kolumn do katowania metalu. Tak jak kolega wyżej wspomniał musi to być raczej coś mało obciążającego wzmacniacz. Wiem, że dużo wymagań jak na budżet i pewnie nie uda się tego ogarnąć ale może warto spróbować? Zawsze chodziły za mną podstawki Dynaudio ale one podobno potrzebują dużo prądu do tego to nie ten budżet (mowa o np modelu 52 SE).

Nie musi być zaraz ES - wystarczy np. ten:

Ukryta Zawartość

łagodny, świetna dynamika i wyrównane brzmienie od małych poziomów; zdalne masz w gratisie ...

Czyżbyś sprawdził wzmacniacz polecaną metodą i jest świetnie ?

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A nie jesteś w stanie wypożyczyć wzmacniacza albo iść do salonu audio z 3+...

Z podstawek w tym budżecie chyba bedzie ciężko - może Arcusy jakies .. ale to neich się wypowiedzą osoby które słuchały ich..

Sam jestem ciekaw odpowiedzi.. stare Unitry grały melodyjnie z kopem bez jasnej góry np. UX40.

Wyboru dużego w kolumnach nie ma, ale zawsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- te mają regulację wysokich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeśli wzmacniacz łagodny nie jest ( sprawdzić ) to jedynie pozostaje odłączyć tweeter ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Absolutnie odpadają odsłuchy i jeżdżenie. Pracuje często po 12h i naprawdę ostatnie o czym myślę jak mam wolne to szlajanie się gdzieś ze sprzętem. Pomijam już fakt, że mieszkam w dziurze.

Co do testów za pomocą słuchawek to nie mam nawet jak go przeprowadzić. Nie posiadam takowych. Po prostu słychać, ze wzmacniacz ma potencjał ale kolumny są zbyt ostre. NEO 3 grały dużo łagodniej. Co do wypożyczenia wzmaka to jest jakaś tam opcja. Znajomy ma cyrusa 8vs z psx. Tylko, że to tez podobno dość chirurgiczne granie.

Rozumiem... w takim razie pozostaje Ci eksperyment z używanymi... jak nie pasują to sprzedaż bez wielkiej wtopy...

Castle to dobry trop. Nowsze magnat 637 chyba.. czasami się trafią..

Albo bierz Dynaudio one zawsze sa muzykalne.

Ok podjąłem decyzje. Z racji, że dostałem dwie prywatne wiadomości od osób które ogrywały liberty 3+ i twierdzą, że to bdb kolumny i nie grają zbyt jasno z dobrym ciepłym wzmakiem zostawię je. Dokupię jakiś wzmacniacz. Myślę, że do 1000zł jest tu większe pole manewru niż w przypadku kolumn (sama budżetówka tak jak 3+). Nada zostawię sobie do porównań. Ładować się w takiego pionka A757? Jest ich sporo na rynku i wyglądają w środku bdb. Opinie mają już niestety podzielone. Musi to być coś z porządną podstawa basową (bez muła itp) i z łagodną górą (nawet kosztem rozdzielczości i szczegółów). Średnica neutralna lub nawet trochę wypchnięte przed szereg. Strzelam, że to ma prawo się zgrać z Eltaxami. Nie wiem tylko czy wzmacniacz który tak gra będzie kosztował w granicach 1000zł:)

Taki off, ale miałem niedawno kontakt z kolegą od NAD'a 3020 - tragedia po prostu, bo też był wyznawcą

czterocyfrowych a przebudzenie było bardzo przykre. Szkoda, że nie masz słuchawek; wzmacniacz podałem,

nawet ostro poniżej budżetu #14 a jakby były, to też 500, 600 - ten używam i musiałem go rozświetlać ;-)))

Pioneer a 757 gra potężnie z mocną podstawą basową, dociążoną średnicą, wysokie i wyższa średnica jest na drugim miejscu. Granie ciepłe. Nie jest to jednak wzmak super detaliczny i rozdzielczy. Bas jest mocny ale też dosyć poluzowany, do szybkich i konturowych on nie należy. Wzmacniacz nie ma nic wspólnego z twardym graniem - jest po miękkiej stronie. Wielki i ciężki - 20 kg. Czy zgra się z Twoimi kolumnami , to wie tylko ten co takiego zestawienia słuchał ;).

Taki Sony Ta f 700, 730 es jest napewno bardziej przejrzysty, szybszy, detaliczniejszy, basu mają mniej jednak lepiej kontrolowanego. Nie są to napewno tak ciepłe wzmaki jak ten Pionek, ale do jasnych , czy ostrych też nie należą. Coś pomiędzy. Grają również miękko , na pewno nie twardo.

Zależy jakie kto ma preferencje.

Taka mała uwaga, te wzmacniacze mają też już swoje lata i może być tak , że dany egzemplarz drugiemu może być nie równy, więc najlepiej kupić nie grzebany, na oryginalnych częściach, gdyż w razie co będzie łatwa naprawa. Ważne aby kondensatory trzymały swoją pojemnośc itp. a w tych wzmakach syfu nie wkładali , tylko dobrych firm elementy więc jak wzmacniacz nie był katowany to do dziś pojemność kondów może być nawet ponad norme.

Plusem np tych Pioneerów jest to , że to maszyny nie do zdarcia. Jeżeli nie był bezmyślnie używany i jest na oryginalnych częściach to może pograć jeszcze sporo latek.

Dziękuję za odpowiedzi. Stan wzmacniacza to podstawa i mam zamiar tego przypilnować. To już stare klocki i zawsze mogą być z nimi problemy. Lepiej brać niegrzebany. Co do Sonego za 400zł to fajna opcja ale zatrzymam się na chwil przy wzmakach pioneera. Podobno pioneer 676 gra inaczej niż 757. Nadal jest dość ciepły i bez ostrej góry ale ma mniej basu który jest tez szybszy. Idealne egzemplarze chodzą do 600zł. Może iść w tym kierunku?

Jeślii chodzi o samą charakterystyke brzmienia to Pioneer A 656 jest bardzo bardzo podobny do A 757, ale kilka cech je różni. Pioneer A 757 jest zdecydowanie mocniejszy i to słychać już od najmniejszego wzmocnienia. Gra potężniej, pełniej. Jest też bardziej dynamiczny i trochę detaliczniejszy od niższego brata. Oczywiście mocniejszy bas. A 757 ma znacznie lepszą budowę.

Pioneer A 656 nie ma szybszego basu od A 757.

Piszesz o 656 czy to błąd? Miałem na myśli model 676. Chociaż to pewnie zbliżony model. Idealne egzemplarze 676 chodzą w granicach 600zł. Obdrapane 757 startują od 900zł. Nie wiem czy warto dopłacać. Tym bardziej, że ma to grac "tylko" z Eltaxami.

Tak, pisałem o 656, model 676 jest gorszy od 656. Przy ostatnim wypuście modeli jak Ax7x zaczeli już przyoszczędzać. Nie są to duże różnice, ale jednak.

Jeszcze trochę i Krell czy Accu będą do nich za cienkie ;-))

Miałem Sony 570 Es i Pioneer'a A 757 - Pioneer mi się bardziej podobał, ale to kwestie indywidualne, kolumn, całego toru.. Co prawda Sony miał bardzo fajną stereofonie i przestrzenność, ale wokale , ogólnie masa dźwięku, taka monumentalność na której mi zależało to Pioneer dał czego Sony nie miał. Sony był lżejszy, zwiewniejszy. Jeżeli ktoś ma bardzo jasne, twardo grające kolumny to w tej kwocie również uważam , że Pioneer to ciekawy wybór. Jak on nie przyciemni , nie zmiękczy kolumn to już tylko zmiana ich , albo walka z akustyką.

Zdecydowanie Pioneera nie polecam do ciepłych , miękkich kolumn bo wyjdzie papka, ale do tych po przeciwnej stronie jak najbardziej.

Czyli kolejny głos za Pioneerem. Czytam teraz ostro i znajduje coraz więcej opinii, że modele 757 oraz 777 grają dość dobrze ale.. mają dość jasną górę. Masakra jakaś. W dwóch wątkach jest napisane o tym, że niby Sony 570ES ma fajny szybki bas , ciepłą średnicę oraz jest dość przygaszony na górze. Podobno zgrywa się bdb z jasnymi kolumnami. Mija kilka wpisów i bach, kolejna opinia o sonym mówiąca żeby nie zestawiać go z jasnymi kolumnami bo będzie jazgot. Bądź tu mądry. Skończy się na tym, że zaryzykuje i kupię na chybił trafił. Jak nie trafie zacznie się żonglerka.

Z tych wszystkich wpisów można wywnioskować jeszcze jedno. Wzmacniacz wnosi mało zmian w dźwięku o ile ma poprawną budowę. To kolumny graja pierwsze skrzypce i zmiany są duże (bez efektu placebo).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.