Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer plx 1000 czy jednak używany JVC QL5

Pilot353

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mialem Goldiego Ac 380 szlif Gyger czy Vdh tego już nie wiem za to wiem jak gralo u mnie - czyli bardzo delikatnie i ciepło .

Co system to inne granie Panowie i tego nie zmienimy :)

po co luzować , nie psuj zabawy :)

Właśnie przynajmniej coś się dzieje, inaczej zakładka analog na AS pójdzie do lamusa.

ątpię bardzo by jakiekolwiek ramię technicsa było dobre do tej wkładki

Standardowo ramie SL12xx ma 12 g. masy efektywnej z koszykiem 7,5 g , masę tą możemy zmieniać stosując i zmieniając koszyki, ich masa może mieć max.12,5g a przeciwwagi 85g ,

95g, 98g oraz dokręcany odważnik 2 lub 3 gramy. Wystarczy policzyć co z czym.

albo grasz na współczesnych płytach CD zrobionych na winyl

Płyty kupuje na giełdach stare wydania, nowych mam może cztery wydania.

no właśnie uszy macie odwrotne :)

lub odwrotnie słuchacie.

Panowie dbajmy o nasz słuch.

Często widzę jak młodzi ludzie wykonują jakieś bardzo hałaśliwe prace bez stoperów lub nauszników ochronnych. Oj, nie dbają.

Co system to inne granie Panowie i tego nie zmienimy :)

Jakieś dwa tygodnie temu znajomy przytachał do mnie Adama z wkładką AT95 żeby ustawić windę bo ramię podpierała przy odtwarzaniu płyty. Podłączyłem i całkiem fajnie zagrało.

Standardowo ramie SL12xx ma 12 g. masy efektywnej z koszykiem 7,5 g , masę tą możemy zmieniać stosując i zmieniając koszyki, ich masa może mieć max.12,5g a przeciwwagi 85g ,

95g, 98g oraz dokręcany odważnik 2 lub 3 gramy. Wystarczy policzyć co z czym.

Też myślałem , że wystarczy dociążyć . Mam 3 ramiona o zbliżonej masie i lkilka wkładek o różnej podatności .Ramiona to tp16 (thorens) ,l85 (stare lenco l85) , i ortofon as 212 . Tp16 jest lżejsze o 1g z hakiem .

Każda wkładka na każdym ramieniu grała inaczej. Nie było pary ramion by zagrały tak samo z jedną wkładką. Nawet red jest wrażliwy na ramię. Gramofon tez ten sam thorens 160. pre i reszta taka sama.

Z doświadczenia bardziej wynikało , że przebieg rezonansów w poszczególnych ramionach był bardziej krytyczny niż mi się na początku wydawało. Dobrze dobrane ramię potrafi wyeksponować zalety wkładki , lub nadrobić jej niedociągnięcia. Kiedyś z bartkiem też o to wojnę toczyliśmy , bo z racji wykształcenia nie sądziłem , że materiał , kształt i tp mają spory wpływ.

A czemu nie techniks , bo już nie jeden próbował różnych ramion i po kilku postach ochów i achów wszyscy decydowali się na ortofona as212 .

kiedyś znalazłem wykres rezonansów as 212 w sieci i miał on wyraźną górkę (raczej górę) w środku pasma , to mniej-więcej pokrywa się z tym , gdzie wkładka dostaje "wsparcie".

Jak balansujesz wagą z przodu i z tyłu to wszystko się zmienia.

lenco miało pierścień na rurce , ale powędrował na maxa do tyłu . Ramiona bez p,wag miały tą samą wagę , a nacisk ustawiony na igle ustawiony na wadze elektronicznej samą p,wagą. Dokładniej chyba się nie dało :)

tu masz przykład jak wyglądają rezonanse w różnych ramionach. Akurat orto i tecniksa nie ma , ale jakieś wnioski można wyciągnąć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym artykule z linku jak dobrze zrozumiałem bardziej im chodziło o wpływ zakłóceń zewnętrznych na zakłócanie rezonansu w zależności z czego jest wykonana obudowa gramofonu itd.

Tak na szybko ramie SL 12xx może spokojnie przyjąć dl103

Standardowo ramię ma masę 12g ale można dobić do 20g. najlepiej uzyskać jakieś 15g to rezonans wyjdzie w przedziale 9Hz przy nacisku igły 2g.

Ramię SL 12XX to nie jest SME czy kuzma . Za to cały gramofon kosztuje mniej niż wspomniane ramiona . I bez urazy ale wspomniany tu Thorens czy Lenco w standardowej formie to przy Japończyku graty .

Denon 103R to nie jest Ortofon Spu Royal N czy AT33PTG . Za to u jukiego kosztuje poniżej tysiaka . Pomimo tego że kosztuje 1/5 tego co Ortofon nie gra wcale 5x gorzej . W penych aspektach jest przyjemniejszy .

Słuchałem Dynavectorów , Lyr , AT , Ortofonów i innych dużo droższych wkłądek od dl 103r . Stąd z czystm sumieniem polecam tą wkładkę

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Nie masz o co kawosz się pieklić. A do wyższości Japończyków to zdania są mocno podzielone . I mają chyba większą ilość przeciwników niż zwolenników wliczając kupę plastikowego badziewia, którego też sporo klepali. Jakbyś czytał dokładniej to byś się domyślił , że skoro ramiona były zmieniane to niemógł być to seryjny thorens. Denon owszem zagra , ale nie pokaże 100 procent swojego potencjału , a o to chyba tu chodzi.

Owszem cena swoją drogą . Ale są wkładki które zapewnie zagrają o wiele kepiej od 103 na tym eamieniu chociażby wyroby AT

eamieniu

miało być ramieniu . Chciałem poprawić stąd kropka.

W tym artykule z linku jak dobrze zrozumiałem bardziej im chodziło o wpływ zakłóceń zewnętrznych na zakłócanie rezonansu w zależności z czego jest wykonana obudowa gramofonu itd.

to zapewne te drugie wykresy z gramofonami . Jeżeli ramiona tak samo badali to pośrednio też otrzymali wykresy rezonansów ramion , bo wkładka także oddziaływuje na ramię wprowadzając nazwijmy to zakłócenia . Ale w każdym razie wiadomo chociaż jak to mniej więcej wygląda i że rezonanse mają różne przebiegi i nie jest to jeden pik , który trzeba stłamsić.

Ja się nie irytuje . Za to nie znam osoby niezadowolonej z denona dl 103 R . Mogę polecić z tanich MC AT - F2 . Kupiłem tą wkładkę jakiś czas temu żeby przetestować . Nie zawiodła mnie . Teraz z takich samych powodów zakupiłem AT 33PTG/II . Na razie za krótko gra żebym ją ocenić . Wygrzewa się na najmniejszym dopuszczalnym nacisku . Miałem denona Dl 301MK2 bardzo fajna wkładka do lekkich ramion . Mam Ortofona Spu Royala N na SME 3012 . Cena nie gra . Wiele frajdy daje mi słuchanie na Ortofonie MC-20 którego ostatnio wylicytowałem za 700 zł . Denon dl 103R koniecznie R to gwarancja dobrego grania za niską cene .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.