Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór chińskiego daca pod mały DIY;-)

100na

Rekomendowane odpowiedzi

Można usłyszeć jeśli ktoś stuka obcasami 2 metry przed tobą i jest to inny dźwięk niż stukot 5 metrów dalej. Jeśli te dwie osoby chodzą jednocześnie to słychać że jedna jest tu a druga 5 metrów dalej. Tworzy to głębię obrazu a tym samym może nie trzeci ale drugi wymiar. Za pierwszy uznaję szerokość sceny. Szkoda że nie ma określonej wysokości bo było by to trzeci wymiar. Jak na układzie współrzędnych. Oś x, y i z.

Czarne tło to w sensie że ta głębia jest bez końca i w tle nie słychać żadnych szumów pogłosów tylko to co powinno być i czarne tło w sensie że jak ciemność że nie widać w niej nic. Szare to takie że jednak coś tam pozostaje między dźwiękami. Coś tam nie tyle szumi co tworzy jakby podklad dla reszty dźwiękow. Tworzy jakby ścianę na której zawieszone są dźwięki. Dzięki ni ieobecnosci tego tła można usłyszeć głębię. Czyli dokładne wybrzmienie każdego dźwięku niczym nie zakłócone co pozwala ocenić odległość w jakiej został dźwięk nagrany czy też dla drodze masteringu umieszczony w pewnej wyimaginowanej odległości od mikrofonu

Na dobrych albumach dzezowych słychać to wyraźnie. Trąbka jest na przodzie po lewej, za nią z tyłu jest fortepian. Gdzieś po środku ale daleko w tyle słychać perkusję. Trochę na prawo ale przed perkusją kontrabas i przed nim jeszcze bardziej na prawo druga trąbka. To taki przykład. Jak wokalista łazi po scenie albo śpiewa z boku do mikrofonu to również słychać. Jakieś trójkąty dzwoneczki na prawo od perkusji ale równie daleko z tyłu jak perkusja, na tej samej lini. Można bhez problemu usłyszeć gdzie co jest. Nie tylko ja prawo i lewo ale i w głąb. Trzeci wymiar od trójwymiarowych telewizorów 3d czyli patrzenie w głąb. W tym przypadku słyszenie.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Ok wątek odbiegł trochę od założonego przeze mnie tematu ;-) Reasumując zdecydowałem się jednak na gotowego daca smsl sanskrit 6th

Cena 360zl. Podliczylem również propozycję od

Krisa i wychodzi mi z wysyłkami plus obudowa jakieś 650 zł. Jako że jest to mój pierwszy dac myślę że smsl spełni na początek swoje zadanie. Zakupię również układ polecany przez Krisa i będę sobie pomału grzebał. Ciekaw jestem porównania. Jeszcze raz dzięki wszystkim za cenne uwagi.

(Kris przygotuj się na męczące zapytania kompletnego amatora w sprawie poskładania tego do kupy;-)

Koniecznie zdaj relację z porównania jednego i drugiego

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

• 3 tygodnie później...

Pykanie przy przejściach utworów. Szkoda kasy. No chyba, że kogoś stać.

W kwesti "pykania/trzasków". Ja mam taki problem z terminalem PC/Daphile też to występuje ale w czasie odtwarzania, raz częściej raz nie. Niema tego problemu z podłączonym tabletem/smartfonem. Na innym terminalu też występowało. Teraz mam co prawda DAC DIY ale przedtem sprzęt był sklepowy.

Kwestia transportu. Z nowym Androidem nic nie pyka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.