Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1738 MONAURAL MODE

ThoraxLabs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Płytka PCB do wersji monaural mode została ukończona. wymiary płytki 160x150mm

grubość ścieżek 30 mil a grubość pads 70 mil

zarówno ścieżki jak i elementy są rozmieszczone identycznie dla obu przetworników (Multi-Channel) poza doprowadzeniami sygnałów z DIR. Płytka bez problemów wychodzi w domowych warunkach aktualnie jest testowana.

Końcowy efekt wydaje się być satysfakcjonujący ni mniej jednak jest parę zastrzeżeń (grubsze ścieżki masy analogowej bądź zastosowanie Plygon Plane na całą płytkę PCB)

Jeżeli testy wypadną pomyślnie rozważam wersje przeznaczoną do wykonania przez firmę.

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-237998_1.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

A TI zaprzestal wysylac darmowe probki ?

--

Pelos

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>jello

Ja niestety nie posiadam większej ilości PCM1738 ale próbuj w dystrybutorów myśle ze cena powinna u nich wynosić ok 56zł+vat - taką cenę kiedyś znalazłem w ofercie jednego z nich (przy zamówieniu 1 szt). TI dięki głupocie pseudo elektroników i promocji sampli prowadzonej przez gazete EP zaprzestało wysyłania sampli na Polskę - nie wiem jak jest w przypadku innych krajów. Zroszta wcale nie dziwię się TI jeśli każdy po przeczytaniu EP zamawiał tonę sampli, których nigdy nie wykożystał, nawet ich nie wlutował bo nie wiedział nawet do czego są, ale wpadł na pomysł ze póści je na allegro i zarobi parę groszy. Nawet nie wiecie jak mnie takie coś złości, ale to nie o tym wątek.

Dystrybutorzy TI na Polskę to jedyna droga, przynajmniej mi znana.

Witam po krótkiej przerwie spowodowanej sesją. Dziś dostałem przejściówki SSOP28->DIP28 więc prace nad Monural Mode ruszaja od nowa (tym bardziej, że termin oddania się zbliża). Co do przejściówek to jestem z nich jak na razie bardzo zadowoleny ( ogólny wygląd zewnętrzny i jakość wykonania) co do tego jak się spisują po polutowaniu nie mogę się w chwili obecnej wypowiedzieć, ale jestem dobrej myśli a podstawki precyzyjne juz czekaja na nie w PCB do DAC'a.

• 3 tygodnie później...

Witam

Przyszedł czas oddania pracy przejściowej, moim (jak chyba wspominałem) tematem był DAC z cyfrową regulacją głośności. Szczęśliwie udało się nam go wykonać - niestety nie w pełnym wymiarze ale jednak. W jednym projekcie połączylismy zarówno projekty elektroniczne jak i mechaniczne. Obudowa (której zdjecie postaram się załączyć) została w chwili obecnej pomalowana (czekając na lepszy czas). Nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale zostało spowodowane brakiem czasu i goniącym terminem oddania pracy. Niestety firmy, z którymi próbowałem nawiązac współpracę w celu poanodowania bądz pomalowania proszkowego delikatnie mówiac olały pojedynczego klijenta - pomimo deklaracji na stronach internetowych ze wykonują usługi dla indywidualnych klijentów. W środku w chwili obrcnej zamontowałem:

-Zasilacz 100000uF pojemności - kondensatory Samwha i stabilizatory LM317 i 337

-Przetwornik PCM1738 w wersji pojedynczej (na razie) z I/U na OPA627

-Filtr wyjściowy na OPA4134 bez kondensatorów w ścieżce sygnałowej

-Wyjścia zbalansowane oraz RCA

-wejścia TOSLINK i Coax

-obbiornik wykonany w oparciu o DIR1703

-pozostałe kondensatory to wimy i elny

Za pomocą mikroprocesora możliwe jest:

- regulacja głośności od -120 do 0dB z dokładnoscią co 0,5dB

-de-emphasis

-digital filter roll off (nie wiem ale w tym przypadku nie słysze różnicy pomiędzy poszczególmymi ustawieniami)

-wybór danych wejściowych do PCM

-automatyczna detekcja sygnału wejściowego oraz wyświetlanie rodzju odbieranego sygnału na PLED

-sterowanie pilotem

Po oddaniu promotorowi mam zamiar uruchomić wkońcu Monural mode - niestety nie wyrobiliśmy się z monuralem na przejściówke.

zdjęcia

[obrazekLUKASZ-264986_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze jedno

[obrazekLUKASZ-264987_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam

Udało mi się wykończyć obudowę przetwornika na przyzwoitym poziomie – taką przynajmniej mam nadzieję :P. Ostatecznie zdecydowałem się na lakierowanie proszkowe – rozważałem możliwość anodowania ale z uwagi na słabą jakość aluminium zdecydowałem się na proszek. Napisy na obudowie wykonałem sitodrukiem. Obecnie w środku znajduje się PCM1798 w dual mono, przetworniki prąd napięcie na OPA627 (8sztuk) i filtry dolnoprzepustowe na AD797 (4szt). Ażeby poprawić funkcjonalność regulacja głośności odbywa się na 2xPGA2310. Zasilanie zrealizowane jest obecnie na Nationalach LM317/337 do tego 6x22000uF BC pojemności. Wszystko w prostej formie ale moim zdaniem sprawdzającej się jak do tej pory.

Obecnie sprawdzam inne przetworniki między innymi AD1955, oraz ASRC i filtry cyfrowe więc wielce prawdopodobne, że bebechy znowu zostaną całkowicie wymienione ot taki urok całego tego DIY . Prawdopodobnie w najbliższym czasie w środku zasiądą 4xAD1955 (lub inny z wyjściem prądowym zależy co najlepiej mi spasuje po testach), I/U i filtry na OPA627 lub Zap (jak do tej pory najlepsze rezultaty dawało stosowanie OPA627 jako I/U ale ciekaw jestem Zap’a jak się sprawdzi), do tego ASRC jeśli się sprawdzi, no i regulacja głośności na 2xPVC – to już jest.

Ukryta Zawartość

post-3375-100004867 1170302406_thumb.jpg

post-3375-100004868 1170302405_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedna fotka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.