Skocz do zawartości
IGNORED

Podłaczenie dwóch kolumn pod jeden kanał

Krystian_69665

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bedę podwieszał sufit z racji tego chce zamontować kolumny surround w suficie

i zęby nie wyglądało to głupio z przodu tez bym zamontował głośniki ale czy mogę je podłączyć

bezpośrednio pod ten sam kanał co frontowe głośniki

Posiadam amplituner Denon avr-x520bt 6-16 Ohm o mocy RMS/max 130/140 W

Do tego frontowe głośniki VK 7830 8 Ohm o mocy RMS/max 90/140 W

Chciałbym do tego podłączyć głośniki sufitowe Magnat IC82 HI-END 4 – 8 Ohm o mocy RMS/max 100/180 W

Albo głośniki sufitowe Magnat IC62 4 – 8 Ohm o mocy RMS/max 75/140 W

Czy amplituner to udźwignie i czy będzie to jakoś grało

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

to przede wszystkim bezsensowny pomysł ze względu na to że zaburzysz sposób budowania przestrzeni . jedynie jeśli Twój amplituner ma dwa wyjścia ( A,B )na kanały/kolumny przednie możesz je tak podpiąć że wolnostojące to A a sufitowe to B .Po drugie jak słusznie zauważył szpotek jeśli podepniesz je równolegle to spadnie impedancja takiego tandemu do poziomu bodajże 1/4 sumy impedancji i spalisz końcówkę mocy , jeśli podepniesz szeregowo ich impedancja zmieni sie i będzie sumą impedancji kolumny podłogowej +sufitowej co wpłynie na obniżenie oddawanej mocy i jak pisałem ze względu na usytuowanie rozwali scenę . Nie polecam takiego pomysłu.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

• 1 miesiąc później...

Podłączę się do tematu.

Wzmacniacz Rotel RA-931 + kolumny Tannoy M3 podłączone pod direct speakers

Wszystko hulał przez parę lat, aż podłączyłem trzecią kolumnę Alton 70 pod jeden z kanałów remote speakers. Potrzebowałem podłączyć kolumnę w innym pomieszczeniu. Grało ok 2-3 miesięcy, a dziś za późno zobaczyłem, obudowa nagrzała się bardzo mocno zaśmierdziało i kanał spalony. (znaczy się wzmacniacz zabezpieczeń nie posiada)

Muszę przyznać, że nawet ucieszyłem się, bo wzmacniacz ten wk.... mnie od początku brakiem możliwości odłączenia głośników przy słuchaniu na słuchawkach.

Domyślam się, że błędem było dołączenie trzeciej kolumny?

Jakiego wzmacniacza powinienem poszukać który zgrałby się z tannoy m3, miał phono, możliwość przełączenia tylko na słuchawki, możliwość podłączenia 2 par kolumn, przełączania pomiędzy nimi, a najlepiej gdybym mógł grać na jednej? (wtedy nie muszę nowej pary kupować)

Praktycznie każdy mający przełącznik kolumn A i B z odpowiadającym im wyjsciami.

Musisz tylko zwracać uwagę na impedancję kolumn, by nie była niższa, jak dopuszczalna dla wzmacniacza, bo historia Ci się powtórzy.

A ten Rotel jaką minimalną impedancję kolumn obsługuje?

Jesteś pewien, że Tannoy MA taką impedancję, a nie tylko piszą, że ma? W tej kwestii oszustwa są częstsze od pisania prawdy.

tu nie ma co się znać ,ugotowałeś wzmacniacz i tyle , na pewno te kolumny nie mają pełnych 8 ohm , a to ma być 8+8 a nie 5+5 , to nie jest jakiś super mocarz tylko 40x2 ,

zabezpieczenie termiczne,, a widzisz w nim na radiatorze jakiś układ z czujnikiem temperatury , nie patrz na te dwie mniejsze kostki , NIE MA ot i cała filozofia

A nie lepiej już sobie kupić coś co ma 2 strefy? Kino domowe?

Słuchanie na 4 głośnikach tak psuje stereofonię itd.. że nie ma sensu ładować się we wzmacniacze stereo...

Parę lat grał bez problemu z tannoy, a skończył się po podłączeniu trzeciej kolumny.

Kina domowego nie chcę. Stereofonia nie zepsuje się, bo głośniki będą w różnych pomieszczeniach w moim zakładzie. Nie będą grały razem, a w zależności od tego w jakim pomieszczeniu pracuję. Wcześniej grały w jednym, a pracowałem w drugim, więc dostawały mocno w d...

Tak więc szukam czegoś co zagra ładnie z Tannoy m3, w drugim pomieszczeniu będą m1 lub m2 nie będą grały razem. Do tego będę używał słuchawki ultrasone HFI780.

Muzyka - rock, folk, poważna, chóralna, czasem pop. Przedział od 500-800zł.

Teraz trochę się boję o swoją yamahę ax-900, gra z w mieszkaniu z malutkimi Polk Audio RTi A1. Czy aby nie za małe są do tej yamahy?

A nie lepiej już sobie kupić coś co ma 2 strefy? Kino domowe?

Słuchanie na 4 głośnikach tak psuje stereofonię itd.. że nie ma sensu ładować się we wzmacniacze stereo...

Masz racje po co tak kombinować?

De gustibus non est disputandum

Witaj Jeśli masz we wzmacniaczu dwa wyjścia kolumnowe A+B a planujesz że A będzie w jednym pomieszczeniu , a B w drugim dokup po prostu dwie takie same kolumny i to załatwi problem . Z tą nominalną impedancją podawaną na kolumnach raczej bym nie przesadzał że producenci tak kłamią choć rzeczywiści podawana jest średnia i w ekstremalnych przypadkach 8 ohm w wybranej częstotliwości spada do około np 3 i wtedy jest trochę zonk , ale jeśli wzmacniacz nominalnie może pracować z obciążeniem 4 ohm-owym nie powinno być problemu . Niemniej zachęcam do poczytania specyfikacji ( ewentualnie dokładnego obejrzenia obudowy z tyłu ) czy i jak można połączyć kolumny o różnych impedancjach. Co do wyboru wzmacniacza - każdy który ma A+B i może pracować z kolumnami 4 ohm . Ja mam np Onkyo A5VL i spokojnie załatwiłby sprawę ( odłącza kolumny gdy wpinasz słuchawki ) .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Proszę o poważne propozycje.

Jeśli chcesz nagłośnić wiele pomieszczeń, wzmacniacz i głośniki radiowezłowe są jak najbardziej poważną propozycją.

I taki właśnie wzmacniacz chcę kupić. Rozumiem, że bez problemu będę mógł podłączyć parę tannoy M3 pod A, a pod B drugą parę np. Tannoy M1? Na jakości dźwięku nie stracę, jeśli będą podłączone 4, a będą grać na przemian?

To jeszcze zostaje wybór używanego wzmacniacza, który zgrałby się z Tannoyami.

Absolutnie NIE. "Normalnych" kolumn do tego nie podłączysz.

System radiowęzłowy na wyjściu daje sygnał 100V. Podłącza się do niego głośniki z transformatorami dopasowującymi i regulacją skokową głośności. W każdym pomieszczeniu można oddzielnie regulować głośność, a odległości pomiędzy wzmacniaczem a głośnikami mogą być bardzo duże. Do wzmacniacza możesz łączyć dużo głośników, byle nie przekroczyć sumarycznej mocy wyjściowej.

Ja pisałem o normalnym wzmacniaczu, takim o którym @przemo7 pisał.

Radiowęzeł zdecydowanie odpada. U mnie odległość od głośników jest nie większa niż 5m.

A co powiesz na układ pseudo radiowęzłowy?

Z głównego wzmacniacza, do którego masz podłączoną parę kolumn w głównym pomieszczeniu, wyprowadzasz z pary B przewody do drugiego pomieszczenia, ale zamiast kolumn, podłączysz do nich przez dziennik napiecia, drugi wzmacniacz z kolumnami. Dziennik obniży poziom sygnału a wzmacniacz to wzmocni niezależnie od poziomu W pomieszczeniu głównym. Ograniczenie jest takie, że jak w pom. głównym grasz cicho, w drugim będzie słaby odstęp od szumów.

Dodam, że obwód dzielnika napięcia nie obciąża głównego wzmacniacza.

Chcę już tylko wzmacniacza stereo, który dobrze zagra z Tannoy M3. Zagra lepiej niż Rotel RA931. Źródłem będzie MARANTZ CD 63 MKII KI, gramofon SABA PSP250 oraz komputer z kartą dźwiękową Aim SC 808.

Fajnie, gdyby posiadał pilota. Cena do 1000zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy zagrają lepiej , ale nowe z gwarancja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ewentualnie używki zeby pasowało do cd z marantza .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj rozmawiałem ze sprzedawcą z Myślenic i odradzał kupno Marantza do tych kolumn, raczej Yamaha jakaś, albo Nad. Yamaha ax-900 stoi już w domu, więc drugiej nie chcę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.