Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Unitra Fonica 1100

CzS

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się, a jeśli tak to jak, podłączyć ten gramofon do wzmacniacza poprzez wejście phono lub "normalny" line-in bez przerabiania? Nie uśmiecha mi się stawianie drugiego zestawu głośników...? Może wziąć sygnał z wyjść słuchawkowych "din5", bo chyba sygnał z wyjść "din2 głośnikowych" nie będzie użyteczny?

Pozdrawiam, niestety w kwestiach technicznych u mnie słabo :-(.

Nie dopisałem najistotniejszego tj. jest to wersja WG czyli z wbudowanym wzmacniaczem...

https://www.audiostereo.pl/topic/138426-gramofon-unitra-fonica-1100/

Jeśli to gramofon ze wzmacniaczem, wejscie magnetofonowe jest również wyjściem i masz tam sygnał po przedwzmacniaczu RIAA, czyli normalny, liniowy sygnał. Łączysz z każdym wejściem wzmacniacza o charakterystyce liniowej. Schemat wyprowadzeń sygnału na wtyku din znajdziesz bez problemu w sieci.

Czy da się, a jeśli tak to jak, podłączyć ten gramofon do wzmacniacza poprzez wejście phono lub "normalny" line-in bez przerabiania? Nie uśmiecha mi się stawianie drugiego zestawu głośników...? Może wziąć sygnał z wyjść słuchawkowych "din5", bo chyba sygnał z wyjść "din2 głośnikowych" nie będzie użyteczny?

Pozdrawiam, niestety w kwestiach technicznych u mnie słabo :-(.

Nie dopisałem najistotniejszego tj. jest to wersja WG czyli z wbudowanym wzmacniaczem...

może daj schemat , bo nie każdy ma czas szukać i patrzec jaka to wersja

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Dzięki bardzo za podpowiedź. A teraz dla słabszych...jak z jednego dina5 rozdzielić prawy i lewy kanał? Ze schematu sprawdzić na których pinach jest lewy a na których prawy i wydzialic sobie to na rca?

Patrząc w gniazdo din 5 od przodu masz masę złącza na kolnierzu i środkowym pinie. Lecąc od pina środkowego w każdą stronę masz na kolejnych pinach kan. P, kan.L na skrajnych. Niestety, od tak dawna nie miałem do czynienia z tymi zlaczami, ze nie pamietam dokładnie, po której stronie jest we, a gdzie wy. Prawdopodobnie po lewej (piny 1,4) jest wyjscie, po prawej (piny 5,3) wejście. Środkowa masa ma nr 2.

To jest "Daniel", o ile nie był przerabiany to wymaga pre dostosowanego do wkładki (MM lub MC).

Złącze DIN:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AMB

Niestety WG-1100 nie ma żadnego wyjścia na zewnątrz poza wyjściami głośnikowymi i słuchawkowymi. Krótko mówiąc bez przeróbki się nie obejdzie. Wiem co piszę bo mam go już długo i lat 30 temu wy....... wzmacniacz razem z transformatorem TS120/13, który pomimo,że był w puszce to siał po wkładce aż miło.

Nie gadaj, ma wejście magnetofonowe bez wyjścia??? W życiu się z takim czymś nie spotkałem!

Czyżby działanie antypirackie?

;-)

Masz rację Porlick. Zapomniało się już. Znalazłem instrukcję WG-1100 i faktycznie była możliwość nagrywania i z tunera i z gramofonu. W gnieździe magnetofonowym DIN była pętla. Ustawienie potencjometrów wzmacniacza nie wpływa na jakość nagrania z gramofonu i tunera (tak pisze w instrukcji). Czyli jest to wyjście nie tylko z pre phono ale trochę dalej za selektorem ale przed regulatorami barwy dźwięku.

To w takim razie czy to zbyt piękne czy taka przejściówka by mi wystarczyła żeby ogarnąć temat???

Adapter VIVANCO DIN - 2xRCA, widzę też wersje bez uziemienia. Którą należy zastosować? A jeśli z uziemieniem to gdzie je wpiać?

Lepiej przedłużać kabel "dinowy" czy czincze bo to przejściówki mają 0,2m a ja z 1,5m potrzebuję...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.