Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade Tannoy M4 przez McGyvera

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis otrzymalem moje kolumienki Tannoy M4, ktore kolega McGyver podjął się upgrade'ować!

I tak nie mogąc oderwać słuchu postanowiłem coś na ten temat napisać!

Po pierwszych paru godzinkach sluchania moge spokojnie powiedziec ze poprawa jest i to na prawde kolosalna!

Pojawila sie o wiele głębsza i szersza scena. Kolumienki zniknęły z pokoju - pojawilo sie powietrze,kupa powietrza..., lekkosc, przestrzen, dźwięk się otworzyl! Lepsze rozseparowanie instrumentow i co mnie strasznie cieszy, ta detalicznosc!. Slysze o wiele wiecej szczegolow na plytach ktore znam od zawsze! Flety, fortepian i wokale brzmia tak lekko, przewiewnie, tak wciągająco... Ja nie wiem jak rano wstane do pracy...

Po raz pierszy na moim sprzecie zdazylo mi sie cos takiego, ze wpatrzony w ekran monitora nagle odwrocilem sie slyszac jakis dzwiek za moimi plecami, a dopiero po chwili sie zorientowalem ze to z plyty, i co najwazniejsze, z takiej ktora znam od zawsze!

Adam jestem pelen podziwu!

Przechodzac do szczegolow:

Odkręciłem głośniki coby zajrzec do srodka. Wyglada to na prawde profesjonalnie! Calość obudowy usztywniona jest od wewnątrz drewnem, i wytłumiona matą bitumiczną. Kabelki sa wymienione na nowe i polutowane bezpośrednio, nie przez wtyczki jak poprzednio. Wylot BR jest wymieniony na zaokrąglony. Terminale sa oczywiście nowe - zlocone typu Bi-wire.

Na szczegolna uwage zasluguje zwrotnica – wyglada na jakąś z duzo wyższej polki. Oczywiscie jest zbudowana cala od nowa i dostosowana pod bi-wire. W ogole nie widac ze to jakas manufaktura!. Na prawde Adam jest profesjonalista…. W torze wysokotonowym jest cewka powietrzna i kondensator MKP Jantzen, w torze niskośredniotonowym cewka powietrzna i kondensator foliowy, a w torze niskotonowym cewka rdzeniowa i taki sam kondensator foliowy.

Od razu co sie rzuca w oczy (a raczej w uszy) to swietna kontrola basu. Nie wiedzialem nawet jak przed upgrade tamten bas byl ubogi! Juz teraz wiem co to znaczy pudelkowy bas. Kolumienki schodza duzo nizej, przy zachowaniu wszystkich detali i smaczkow! I co najwazniejsze NIE MA WRESZCIE TYCH CHOLERNYCH REZONANSOW, ktore były wczesniej!!! Dopiero teraz słychać ze wczesniej one byly! Miodzio...

Srednica jak wspomniałem bardziej namacalna i wciagajaca i wreszcie otwarta, a nie przyduszona. W ogole mam wrazenie jakby ktos zdjął koc z kolumn ;-))) Na scenie pojawilo sie wreszcie zycie i kolory...

I gora. Hm, na pewno jest inna i na pewno wiele lepsza! Nie ma absolutnie zapiaszczenia, ani jakiegos przygaszenia. Można śmiało powiedziec ze jest detaliczna i lekko uspokojona (ale nie uspiona!!!) w porowaniu ze wcześniejszymi doznaniami co jest na plus. Nie ma sybilantow, ani jakis niemiłych niespodzianek. Jest mniej agresywna, ale niesie wiecej informacji. Jest wiele bardziej rozdzielcza. Jest o wiele bardziej „kulturalna”. Dokladnie o to mi chodzilo!!!

Suma sumarum – jestem PRZESZCZĘŚLIWY że zdecydowałem się na upgrade i można tylko Adamowi bic brawo!!!

Spokojnie mogę powiedziec ze gosc wie co robi i jest w tym dobry!

A ja dzięki niemu mam nowe kolumny w domu z (co mogę śmiało powiedzieć) wyższej półki....

I myśląc że po wygrzaniu może być już tylko lepiej mam gęsią skórkę na plecach.....

Polecam go innym!

https://www.audiostereo.pl/topic/13871-upgrade-tannoy-m4-przez-mcgyvera/

Jak czytam pierwsze wpisy o poprawie dźwięku, to tak jak bym doznawał DejaVu. Miałem dokładnie takie same odczucia po pierwszych odsłuchach moich kolumn po "Adamowym" tuningu:) Pozostaje tylko pogratulować kolejnej fantastycznej roboty i już sobie idę;))) ]

BTW Widziałem te Twoje Tannojki u Adama w stanie całkowitego "rozbrojenia" ;)

Pozdrawiam

Wlasnie to mialem na mysli, ze za 300 mozna zmienic kabel, podsatwki lub kolce. A po tak gruntownej i przemyslanej modernizacji uzyskales efekt duzo wiekszy i w dodatu Cie zaodwala.Tylko pogratulowac.

Słuchałem tego. Dobry poziom, choć w moim odczuciu nieco za jasne, są może też pewne niedostatki na średnicy i przestrzenności, ale to można skorygować, pogrzebać w zwrotnicy i strojeniu bassrefleksu, zastosować dobre elementy, kable, wytłumienie... Te przetworniki mają spory potencjał.

Ha, te Quadrale są mojego kolegi, i najpierw trafią do mnie na "odsłuch testowo-porównawczy" przez okres świąt. Już grzeję wzmacniacz i szykuję Watersa , Daviesa i inne takie. Ryzykuję stres przez święta, jak się okaże że tunningowane Quadrale wpadają w moje ucho lepiej niż moje Tanoyki....

Moll, trochę inaczej.

Gibon, mogę zdemontować :-))) A poważnie, wyciągnij Vifę, wstaw czecha, sprzedaj, a do Vify dobiorę Ci fajne wooferki i sporzączę bardzo dobre kolumienki.

ile to będzie kosztować , ja chcę kolumny grające głośno , szczegółowo z o bszerna sceną, naturalnie , nie ukrywam , żę wygląd też się liczy-chciałbym ,żeby były wysokie 105, 110 cm ) jak ceny nie chcesz podać na forum to mopże meilem ([email protected]) dzięki zgóry

Panowie ja mam od Adam i Grzegorza kolumny ich produkcji jewst zdjęcie na forum, mogę mówić z szczerością dobra robota, podkręcali mi również ROTELA 975 i HK680 jest ok chociaż do rodzaju muzyki której słucham Panowie stwierdzili że muszą poprawić cichość ROTELA, to ich inicjatywa, więc goście sa profesjonalistami. Co do cen to normalne ani drogo ani tanio, tyle ile trzeba chociaż jest pole do negocjacji ..........., Panowie to respektują. Co do obsługi, gościłem ich u siebie dwukrotnie i był to dobrze spędzony czas bez nachalstwa aby wcisnąć towar, byli punktualnie co jest ważne dla mnie akurat, no i znają się na muzyce, troszkę gorzej z Jazzem ale jest przyjemnie. Nazywają się chyba REGIS Audio ???, i tak wogóle to na 2006 zamawiam u nich mocny sprzęt kolumnowy oni to potrafią. Aby być obiektywny to posłuchaliśmy tego z innym sprzętem ( sorry ale ja nie mam pamięci do typów ) Kreek, ROTEL, Castle, Arcam....... no i było ok to znaczy nie wycofałem się ze swojego wyboru.

pozdrawiam Panów i forumowiczów, a tak wogóle to WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!!!!!!!!!!!!

Bokska, Jazz to ogromna dziedzina, i tutaj nasze preferencje po prostu się nie za bardzo pokrywają. Moje ulubione instrumenty jazzowe to przede wszystkim saksofon i inne dęciaki, i trochę kontrabas, zwłaszcza w ujęciu akustycznym (Ray Brown, Christian McBride). Ja sam mam ok. 100 płyt jazzowych, Grzegorz też ma trochę.

Fajnie grają te Quadrale. Właśnie jestem po godzince słuchania. Szkoda, że nigdy nie słyszałem tych głośników przed tuningiem - nie wiem, ile w tym zasługi McGyvera. Jak każde głośniki, mają one swoje wady i zalety, ciekaw jestem, które z zalet są świadomym efektem tunningu? A zaletą tunningowanych egzemplarzy która jest słyszalna od razu to przestrzeń, plany budowane są zarówno w szerz, jak i w przód, co na niektórych płytach daje spektakularne efekty. Ostatnio słyszałem coś takiego u znajomego , ale były to monitory Totem Rokk zasilane z klocków za grube tysiące, a nie budżetowe było nie było podłogówki. W budowaniu przestrzeni do przodu Platin X okazały się lepsze od moich Sensysów. Poza tym brzmienie dynamiczne, lekko rozjaśnione. Trochę za mały bas, chociaż dobrze kontrolowany , krótki i bez śladów dudnienia czy podbarwień. Nie schodzi za nisko, niestety. Z wad : nie najpiękniejsze wokale. ( ale bez przesady..) .

McGyver, ta przestrzeń to Twoja zasługa?

Właśnie... Basu bardziej poprawić nie da rady, takie przetworniki. Jakbyś widział ich magnesiki, to i tak byś się dziwił, że jest jakakolwiek kontrola. Sugeruję wywalić te cudaczne nóżki i dać tradycyjne kolce. Zeby jeszcze coś więcej wyciągnąć z wokali trzebaby już chyba midrange zmienić. Przestrzeń jest zasługą świetnego tweeterka, ja mu tylko stworzyłem odpowiednie warunki do pracy, bo oryginalna zwrotnica była zrobiona... hm... ultrabudżetowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.