Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner, kolumny a impedancja.

Adi777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem Amplituner Yamaha RX-V 683, jest już u mnie w domu, oraz czekam za zamówionymi głośnikami Dali Zensor 1 jako efektowe, Sub E-12F, i Zensor Vocal. Mam kilka pytań. Na innym forum jeden z użytkowników napisał, że powinno się kupować fronty i centralny z tej samej serii, na co drugi użytkownik odpisał, że mogą być całkiem inne, byle centralny nie był gorszy jakościowo od frontów. Jako, że będę słuchał dużo muzyki, toteż fronty chciałbym kupić jakieś konkretne, czy ten Vocal Zensor nie będzie za mocno odstawał od głośników frontowych, mam się czym przejmować ? Pomyślałem, żeby tego Zensora Vocala wymienić na np. Opticona Vocala, tylko nie wiem, czy jest dużo lepszy ? Czy głośnik centralny jest jakoś mocno ważny ? Oczywiście mam na myśli filmy i gry, rozumiem, że odpowiada przede wszystkim za dialogi ? Problem polega na tym, że jeśli chciałbym wymienić centralnego na Opticona, to nie będzie to chyba bezpieczne, bo on ma 4 Ohm, a Yamaha RX-V683 przyjmuje 4 Ohm, ale tylko na kolumnach przednich, frontach. Jakieś rady ?

https://www.audiostereo.pl/topic/138794-amplituner-kolumny-a-impedancja/

Według większości opinii centralny jest najważniejszy w całym zestawie, bo idą przez niego wszystkie dialogi. Więc dobrze, żeby był porządny. Ale jak ta Twoja Yamaha nie przyjmuje 4-omowych kolumn poza frontami, to Opticona nie podłączysz. Swoją drogą jak można kupować takie ampli? Przecież teraz połowa kolumn jest 4-omowa...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dodam że dialogi to tylko cześć ścieżki .. W

Moim centralnym usłyszeć można wszystko..przestrzeń, głębię ,bas (ciągle mam na 40hz odcięcie) .. No chyba że polski lektor zakryje resztę dźwięków.. Chodź ja nigdy nie oglądam z lektorem.. Zero klimatu w filmie.. Proponuję kupić raz a porządnie. Pozdr

Dzięki, też tak myślałem, ale chciałem się upewnić. Opticon teoretycznie powinien być lepszy, inna budowa, dwa głośniki wysokotonowe, tak mi się wydaje, wymienię bez sprawdzania Zensora Vocala. Ampli też wymienię. Myślę nad Denonem AVR-X3400H.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.