Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Tannoy HTS 201 (max 2000 zł)

Pirog87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje rozbudowę swojego zestawu kina domowego o wzmacniacz stereo. Obecnie posiadam amplituner Yamaha RX-A850 grający z kolumnami Tannoy HTS 201. Jakość muzyki odtwarzanej przez ten zestaw nie zadowala mnie, więc pomyślałem o wzmacniaczu stereo połączonym z amplituner z wykorzystaniem gniazda pre out. Kolumn póki co nie zamierzam wymieniać. Niestety w temacie wzmacniaczy jestem totalnie zielony i nie wiem jaki wybrać i na co zwracać uwagę przy wyborze - póki co im więcej wątków czytam, tym bardziej wydaje mi się że nic nie wiem :)

Słucham rocka, bluesa czasami trochę mocniejszych brzmień (trash metal).

Na początek myślałem o czymś używanym w przedziale 1000-2000 zł max.

Czy, mógłby mi ktoś pomóc w wyborze wzmacniacza do tych kolumn lub wskazać na co zwracać uwagę przy wyborze?

Masz pewność, że to, co słyszysz to wina wzmacniacza ?

Moim zdaniem za 3/4 brzmienia odpowiadają kolumny i tu powinieneś szukać jakiegoś wyjścia.

1. Pożycz przyzwoite kolumny a zobaczysz, czy dobrze szukasz rozwiązania kłopotów.

2. Pożycz dowolny wzmacniacz a mam pewność, że dużo lepiej nie będzie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z kolumnami mam taki problem, że nie mam miejsca na nic szerszego (musiałbym zmienić całe umeblowanie salonu, a to póki co nie wchodzi w rachubę). Może ktoś ma propozycje jakieś wąskiej alternatywy dla Tannoy'a. Długo szukałem jakiś przyzwoitych kolumn, które będą zajmowały niewiele miejsca - fronty mojego Tannoy'a mają 106mm szerokości. Zdaje sobie sprawę, że ten zestaw jest typowo do wykorzystania w zestawach kina domowego, ale sadziłem (przeczytawszy opinie), że te fronty dadzą jeszcze radę zagrać o wiele lepiej (nie jest to byle plastik za 200 zł). Oczywiście spróbuje pójść za radą i najpierw pożyczyć jakieś wzmacniacz, niczym zdecyduje się na zakup.

Natomiast co do amplitunerów kina domowego, krąży powszechnie opinia, że nie nadają się do odsłuchu stereo muzyki - stąd pomysł, że zacznę od zakupu wzmacniacza.

Zastanawiam się w takim razie, czy w ogóle zaprzątać sobie głowę poszukiwaniami wzmacniacza :/ - zacznę od testów z pożyczonym wzmacniaczem.

Amplitunery KD nie nadają się do muzyki stereo, ale dla koneserów barwy czy dynamiki,

natomiast dla normalnego konsumenta dźwięków są często i tak najmocniejszym punktem

całego zestawu. Wiem, co piszę, bo mam jako drugi zestaw LG "z pudełka" i często słucham

na nim muzyki bez żadnej przykrości.

A chyba trudno porównać Twój AmpKD z moim zestawem o mocy 20 W i bez bajerów typu

nawet porządny zasilacz. Fakt, że kopułki są tekstylne włożone zamiast mylaru.

Oczywiście do słuchania MUZYKI, a nie czegoś w kategoriach umca, umca czy hałasów free ...

Musisz wyznaczyć max szerokości kolumny u Ciebie, takich szukać, albo może czasem wystarczy

pogrzebać trochę w ustawieniach całego ustrojstwa, żeby było zadowalająco.

U mnie trochę to trwało; ustawienia liniowe czyli bez nadmiaru basu, podobnie z górą,

która może zostać bardzo łatwo w Tannoy'ach przewalona.

Najważniejsze jest i tak CO Ci się w Twoim dźwięku nie podoba;

najważniejsza jest zawsze trafna diagnoza ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja na Twoim miejscu wydałbym te 2000 zł na lepsze kolumny i sądzę, że z końcowego efektu będziesz o wiele bardziej zadowolony niż po wymianie wzmacniacza. Jest na rynku sporo wąskich podłogówek, które powinieneś wpasować do pomieszczenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.