Skocz do zawartości
IGNORED

Mały kącik kinowy. Czy to ma sens?

lycone

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam Sony HW55 + ekran 100" i Onkyo 607 + budżetowe kolumny. Miałem budować swój dom z przewidzianą salą kinową, ale muszę przełożyć ten plan na późniejszy czas. Ze sprzedażą projektora już się pogodziłem z powodu braku miejsca, ale boję się zmiany z takiego nawet budżetowego zestawu kina na grającą belkę, nawet wysokiej jakości. Do rzeczy :)

Jest sens pakować się w zestaw 5.1 lub 5.1.2 w takim pomieszczeniu jak na zdjęciach poniżej? Może lepiej kupić jakiś dobry sounbar i "cieszyć" się takim dźwiękiem?

Problemy jakie widzę:

1. Brak miejsca na kolumny, bo 82" TV zajmuje prawie całą ścianę przez co myślałem o kupieniu jakichś kolumn podstawkowych i zawieszeniu ich nad TV

2. Mała odległość między tylnymi głośnikami

3. Mała odległość między komunami Atmos na suficie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

salon2.png

Obecny zestaw z którym niedługo się pożegnam :(

MS_100_2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na schemacie zapomniałeś o centralnym.

Jak dasz go na stolik a tv na ścianę, to twoje fronty wylądują na ponad 2m wysokości.

Schemat nie trzyma skali, bo 82" nie jest takie niskie (mam 79"), to wiem ile to miejsca zajmuje.

Ale widzę rozwiązanie, którego nie zamieściłeś.

Jak dasz tv na ścianę te 30cm ponad stolik to będziesz miał miejsce na centralny i dwa monitory w poziomie po bokach na stoliku. Z tyłu jakieś dipole na ten regał i atmosy w sufit.

Pod Atmos 5.1.2 może być, górne jako środkowe ustawiasz 30-50 cm od wysokości kolan do przodu.

Co do frontów, możesz całe 5.1 przenieść na sufit ale na efekt atmos nie ma co liczyć, to da ewentualny efekt 7.1, możesz też zastosować kolumny IN WALL czyli w zabudowę dać o ile ściana tv taka będzie i albo po bokach albo pod tv umieścić głośniki.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Jest kilka ciekawych maluchów : Tannoy Hts 101 XP , Canton Movie , Wharfadale DX .

Do Atmos polecam Magnat IC 62 lub 82 .

Tannoy radzi sobie najlepiej z wymienionych w stereo. Następnym atutem jest bardzo elegancki wygląd i wykonanie na wysokim poziomie.

Szczotkowane ciemne wykończenie z elementami czarnego połysku.

Tak można zrobić ale tylko dla 5.1 setu wszytko w suficie. Widziałem takie rozwiązania tylko nie wiem jak to gra. Te sufitowe głośniki są kierunkowe.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Na schemacie zapomniałeś o centralnym.

Jak dasz go na stolik a tv na ścianę, to twoje fronty wylądują na ponad 2m wysokości.

Schemat nie trzyma skali, bo 82" nie jest takie niskie (mam 79"), to wiem ile to miejsca zajmuje.

Ale widzę rozwiązanie, którego nie zamieściłeś.

Jak dasz tv na ścianę te 30cm ponad stolik to będziesz miał miejsce na centralny i dwa monitory w poziomie po bokach na stoliku. Z tyłu jakieś dipole na ten regał i atmosy w sufit.

Dodawałem głośniki na szybko i zapomniałem o tym centralnym :) W każdym razie jest to jakaś opcja. TV na ścianę i głośniki leżąco na szafce. Ewentualnie na stojąco jeżeli będą wystarczająco niskie. Muszę tam też zmieścić amplituner, Xbox One X, PS4 Pro i Nvidia Shield, więc trochę miejsca to zajmuje razem.

Jest kilka ciekawych maluchów : Tannoy Hts 101 XP , Canton Movie , Wharfadale DX .

Do Atmos polecam Magnat IC 62 lub 82 .

Tannoy radzi sobie najlepiej z wymienionych w stereo. Następnym atutem jest bardzo elegancki wygląd i wykonanie na wysokim poziomie.

Szczotkowane ciemne wykończenie z elementami czarnego połysku.

Nie mam w tym miejscu podwieszanego sufitu, więc do Atmos tylko kolumny wchodzą w grę. Takie małe Tannoy wydają się bardzo ok. Musiałbym tylko dokupić 2 lub 4 sztuki na sufit.

Co do budżetu to nie mam jakiegoś limitu. Chciałbym wymienić ampli na jakiś nowy, do tego te 7 lub 9 kolumn. Powiedzmy do 10 - 15 tysięcy za całość.

Poniżej zdjęcie prawdziwego pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Nie mogę już edytować poprzedniego wpisu...

Rozwiązanie o leżących kolumnach frontowych i którym pisał RAF77 daje dosyć ciekawą firtykę nawet na więkse głośniki niż przedstawione w tym temacie maleństwa od Tannoy czy Wharfadal.

Myślałem o zakupie takich Heco Music Style 200 - 4 szt., do tego jakiś centralny i model płaski 200F 2 lub 4 szt. na sufit. Zamknąłbym się w swoim budżecie na spokojnie, a powinno grać to lepiej niż małe Tannoy, prawda?

Ukryta Zawartość

Mnie tez czekaja podobne zmiany w niedalekiej przyszlosci. Przeprowadzam sie z domu do mieszkania :(, ale moje nowe pomieszczenie bedzie bardziej ustawne i troche wieksze. Nie wiem tylko jak sasiedzi poradza sobie z moimi seansami ;).

Teraz mam pomieszczenie dedykowane pod kino a w nowym miejscu bede musial sie pogodzic z tym, ze bedzie ono rowniez salonem i prawdopodobnie z projektorem tez bede musial sie pozegnac :(

Zanim czegokolwiek sie pozbedziesz, to wez to wszystko przenies do nowego pomieszczenia i zobacz jak sie sprawdzi.

Kolumny to chyba Mission? Jaki to model jest? Moge byc zainteresowany jezeli zdecydujesz sie na sprzedaz.

Fajne kino można złożyć na M-1 od Bowers and Wilkins. https://www.tophifi.pl/mistrzowska-promocja/zestawy-hi-fi-av/music-cast-rx-a1070-5-m-1-asw-610.html

Nie wiem czy na takiej małej powierzchni warto się bawić w głośniki Atmos. 5.1 powinno być w pełni satysfakcjonujące.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.