Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  460 członków

Harbeth Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że tam sygnał idzie z zacisków głośnikowych i jak regulujesz głośność sobie pilotem, to i sub się ścisza?

Gałka z tyłu służy tylko do ustalenia "dawki" basu na komfortowej głośności a potem i tak to sobie już globalnie (Nelson + P3ESR) regulujesz pilotem od normalnego wzmacniacza?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie wiem. Nie dali mi nigdy. Ale naprawdę nie popieram idei łączenia stereo z subem. Jak zechcę wincyj basu to kupię SHL. Jaki problem?

Moim zdaniem P3ESR należy traktować jak dzieło sztuki użytkowej. To jest kreacja. Przemyślana z każdej strony właśnie tak a nie inaczej. Tu nie ma żadnych przypadków. To jest takie, jak ma być. I albo to akceptujesz, albo nie kupuj. Jest milion innych kolumn.

Doprawianie do tego suba jest jak zachowanie Johna Lennona, który kupił Rollsa i pomalował go w kwiatki. To niegrzeczne względem twórców. A nawet barbarzyńskie. Oczywiście i John Lennon i każdy inny człowiek może sobie robić ze swoją własnością rzeczy dowolne. Nie moja sprawa.

Ale jeśli ktoś kupuje głośniki wielkości pudełka na dziecięce buty a potem narzeka na brak basu... to sorry. Brak mi słów.

Było nie kupować a nie protezować się subem.

Mocne slowa.  Ja natomiast uwazam ze sluchanie muzyki w ktorej jest zawarte najnizsze pasmo wymaga zestawow potrafiacych to zagrac, wiec nie wiem, chyba lepiej miec proteze niz skakac na jednej nodze 😉

36 minut temu, il Dottore napisał:

Rozumiem, że tam sygnał idzie z zacisków głośnikowych i jak regulujesz głośność sobie pilotem, to i sub się ścisza?

Gałka z tyłu służy tylko do ustalenia "dawki" basu na komfortowej głośności a potem i tak to sobie już globalnie (Nelson + P3ESR) regulujesz pilotem od normalnego wzmacniacza?

Pewnie tak. Jednak osobny sub daje wiecej mozliwosci ustawienia w pomieszczeniu co pozwala na osiagniecie lepszych efektow.

5 minut temu, BlueDot napisał:

Pewnie tak. Jednak osobny sub daje wiecej mozliwosci ustawienia w pomieszczeniu co pozwala na osiagniecie lepszych efektow.

Ja tam nieuczony... Nie znam się. Mam suba w domu ale to do KD.

Nie mieszam myślowo dwóch różnych systemów. Pewnie rozwiązanie z subem ma swoje zalety i P3ESR zagrają z tym (zresztą jest to rozwiązanie firmowe a nie żadne druciarstwo) ale jakoś nie jestem na sub do małych Harbethów napalony.

One mają basu, jak Rolls Royce mocy: wystarczająco. 😄 Ale to niesamowite, że tak konserwatywna firma posłuchała publiki i robi suby a ostatnio nawet głośniki aktywne! 🙂 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

21 minut temu, il Dottore napisał:

Ale to niesamowite, że tak konserwatywna firma posłuchała publiki i robi suby a ostatnio nawet głośniki aktywne! 🙂

Nie maja wyjscia. Inne firmy oferuja wiecej i w obawie przed utrata klienta firma musi powiekszac oferte. 

Ja uwielbiam p3esr, ale bez suba szybko mi sie nudza, natomiast z subem mam wrazenie ze poprawia sie jeszcze to w czym p3esr sa najlepsze.

Podlacz na chwile tego od KD i bedziesz wiedzial czy wogole isc w ta strone.

Tez posiadam male i duze glosniki i jednych i drugich uzywam z subem. 

To zupelnie inne doznania niz bez.

Ja dodam, że testowałem SVS Micro 3000 i kompletnie nie "siadł" u mnie. Może za dużo DSP posiada etc.

REL T7x zmiażdżył w mojej przestrzeni o kilka klas 3000.

Wydaje mi się, że idealnym rozwiązaniem będzie 2x T5x

U mnie SVS 3000 Micro zmiazdzyl o kilka klas Rel T7x i T9x. Moze to wlasnie dzieki wiekszym mozliwoscia dopasowania dzwieku dzieki DSP.

Teraz mam SB4000 i ten to juz miazdzy wszystko, nawet serie S Rela.

W dniu 8.02.2025 o 07:48, BlueDot napisał:

Podlacz na chwile tego od KD i bedziesz wiedzial czy wogole isc w ta strone.

Nie mam jak - to jest najprostszy sub od KD wejściem LFE na pojedynczy kabel subwooferowy.  Do amplitunera podłączam więc na luzie ale nie mam jak wypuścić sygnału z normalnego wzmacniacza.

A jak to wygląda u Ciebie? Z tego co widzę to Twój sub ma takie wejścia/wyjścia na RCA:

Zrzut-ekranu-2025-02-09-201134.png

Czyli: z DAC idzie połączenie zwykłym cinchem na RCA do suba a potem z suba do wzmacniacza? To nie degraduje Ci jakości sygnału? Mówimy o dwóch długich połączeniach. To już lepiej na XLR puścić, ale ani mój wzmak ani DAC XLR nie mają.

8 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie mam jak - to jest najprostszy sub od KD wejściem LFE na pojedynczy kabel subwooferowy.  Do amplitunera podłączam więc na luzie ale nie mam jak wypuścić sygnału z normalnego wzmacniacza.

A jak to wygląda u Ciebie? Z tego co widzę to Twój sub ma takie wejścia/wyjścia na RCA:

Zrzut-ekranu-2025-02-09-201134.png

Czyli: z DAC idzie połączenie zwykłym cinchem na RCA do suba a potem z suba do wzmacniacza? To nie degraduje Ci jakości sygnału? Mówimy o dwóch długich połączeniach. To już lepiej na XLR puścić, ale ani mój wzmak ani DAC XLR nie mają.

Uzyj wyjscia Pre Out z wzmacniacza.

8 minut temu, BlueDot napisał:

Uzyj wyjscia Pre Out z wzmacniacza.

A to akurat mam. Output oznaczony PRE AMP. 🙂 

2 minuty temu, il Dottore napisał:

A to akurat mam. Output oznaczony PRE AMP. 🙂 

Upewnij sie ze uzywasz Pre Amp Out a nie Pre Amp In.

Normalne kable RCA do 2m dlugosci nie powinne zbierac zaklocen. Jezeli nie slyszysz ich w KD to w stereo tez nie uslyszysz.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Upewnij sie ze uzywasz Pre Amp Out a nie Pre Amp In.

Normalne kable RCA do 2m dlugosci nie powinne zbierac zaklocen. Jezeli nie slyszysz ich w KD to w stereo tez nie uslyszysz.

Nie, nie. To jest wyraźnie oznaczone wyjście. Mam 2: PRE-AMP i TAPE.

A21a-SERIES-2-REAR-WS1__26292.1489794412

A przewód do suba mam pewnie nawet dłuższy niż 2m. Nic się chyba nie dzieje, ale głowy bym nie dał, bo jakość mojego mini KD jest naprawdę bardzo podstawowa i się cieszę, że w ogóle coś słyszę. Oczywiście w stosunku do telewizora to jest i tak bajka.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Nie, nie. To jest wyraźnie oznaczone wyjście. Mam 2: PRE-AMP i TAPE.

A21a-SERIES-2-REAR-WS1__26292.1489794412

A przewód do suba mam pewnie nawet dłuższy niż 2m. Nic się chyba nie dzieje, ale głowy bym nie dał, bo jakość mojego mini KD jest naprawdę bardzo podstawowa i się cieszę, że w ogóle coś słyszę. Oczywiście w stosunku do telewizora to jest i tak bajka.

Bedzie chodzil.

25 minut temu, BlueDot napisał:

Bedzie chodzil.

Nie no, weź! 🙂 4000? Może jeszcze 2 sztuki? 😄 Ten 4000 to jest tyle kasy, że sprzedam P3ESR i kupię sobie uzywane SHL z porządnym basem.  I jeszcze zostanie kapusty. 

Zresztą, z tego co paczę, to na mój "salon" takie 3000 Micro by spokojnie stykło. Cena absolutnie do przyjęcia. Gdyby się nie sprawdził w stereło to na bank się przyda w KD zamiast mojego anemika 100 czy 120W (nie pamiętam).

25 minut temu, il Dottore napisał:

Nie no, weź! 🙂 4000? Może jeszcze 2 sztuki? 😄 Ten 4000 to jest tyle kasy, że sprzedam P3ESR i kupię sobie uzywane SHL z porządnym basem.  I jeszcze zostanie kapusty. 

Zresztą, z tego co paczę, to na mój "salon" takie 3000 Micro by spokojnie stykło. Cena absolutnie do przyjęcia. Gdyby się nie sprawdził w stereło to na bank się przyda w KD zamiast mojego anemika 100 czy 120W (nie pamiętam).

Micro bedzie idealny.

Gdybys mial w planie pozbycie sie p3esr to daj znac. Szukam czegos takiego do sypialni.

Mieszkam w Monaghan jak cos.

26 minut temu, BlueDot napisał:

Gdybys mial w planie pozbycie sie p3esr to daj znac

A gdzie ja dostanę taką średnicę w cenie poniżej mojego samochodu?

5 godzin temu, BlueDot napisał:

To zalezy czym jezdzisz 😉

Starym złomem. Ale wczoraj byłem na myjni, więc wartość samochodu wzrosła! 🙂

On po myciu optycznie nabiera wartości. 🙂 

diesel2.jpg

Edytowane przez il Dottore

• 2 tygodnie później...

Teraz gram z SSD - zgodnie z radami red. Pacuły. 😄 

https://rumble.com/v6md58f-lets-play-blues-from-ssd.html

Zaprosiłem wczoraj kolegę, który nie znosi Harbethów, sam używa Kharmy, więc zupełnie inna estetyka.

Nawet on  przyznał w końcu, że idzie wytrzymać. 🙂 

W moim przypadku Goodmans’y Maxim zmiażdżyły Herbatniki P3 a myślałem że będzie odwrotnie… zobaczcie jaka ta nasza zabawa subiektywna 🙂

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Ja tam nie narzekam. 😄 

Z SSD jest bardzo miło:

https://rumble.com/v6mbc80-ssd-based-source-file.html

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Jakies nowe standy?

Dopiero planuję zakup drewnianych ażurowych. Tutaj stare ciężkie od SF Concertino. Jeszcze ś.p. Franco Serblin robił. 🙂

7 minut temu, il Dottore napisał:

Dopiero planuję zakup drewnianych ażurowych. Tutaj stare ciężkie od SF Concertino. Jeszcze ś.p. Franco Serblin robił. 🙂

Tak mi sie wydawalo. Moje Usher fajnie by na nich wygladaly.

Nie chcesz sie ich pozbyc?

Teraz, BlueDot napisał:

Tak mi sie wydawalo. Moje Usher fajnie by na nich wygladaly.

Nie chcesz sie ich pozbyc?

Od ponad 10 lat mam Concertino ze standami robiące za meble. Bo słuchać się tego nie da, więc nie grają. Planowałem sprzedaż następnego dnia po zakupie PMC, ale żona się nie zgadza. PMC z kolei nie chcę sprzedać, gdyż tak słodko grających PMC firma już nie robi - poszli w kliniczne, bardziej studyjne brzmienie. A moje są ciemne, nasycone - rzadkość!

W rezultacie mam 3 pary kolumn. Póki mieszkamy we  dwójkę na 6 pokojach, to jest OK, ale muszę coś z tym zrobić w końcu. 😞

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Póki mieszkamy we  dwójkę na 6 pokojach

Fajne warunki.

po zakupie PMC

A jaki to model? Tez podstawkowce?

Mi tez nowe PMC nie podchodza.

6 minut temu, il Dottore napisał:

Od ponad 10 lat mam Concertino ze standami robiące za meble. Bo słuchać się tego nie da

🤣

Mi tez Sonus nie podchodzi, ale mysle ze moje x718 na tych standach moga wygladac bombowo. 

9 minut temu, BlueDot napisał:

A jaki to model? Tez podstawkowce?

Tak. PMC TB2+. Plus oznacza zastąpienie kopułki metalowej przez jedwabną (i to był strzał w dziesiątkę!) oraz zmiany w zwrotnicy.

Naprawdę cudnie to gra. Takie typowe stare brytyjskie brzmienie. Jak nie PMC! 🙂 

https://rumble.com/v5hyq31-accoustic-blues-sample.html

Edytowane przez il Dottore

Tak. PMC TB2+. Plus oznacza zastąpienie kopułki metalowej przez jedwabną (i to był strzał w dziesiątkę!) oraz zmiany w zwrotnicy.

Naprawdę cudnie to gra. Takie typowe stare brytyjskie brzmienie. Jak nie PMC! 🙂 

https://rumble.com/v5hyq31-accoustic-blues-sample.html

Tych nie znam wogole.

Tutaj chyba PMC nie jest zbyt lubiana marka. Zadko sie pojawiaja na Adverts a jak juz nawet sa to stoja i stoja.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Tych nie znam wogole.

Tutaj chyba PMC nie jest zbyt lubiana marka. Zadko sie pojawiaja na Adverts a jak juz nawet sa to stoja i stoja.

Ja widuję je dosyć często. Ale nie śledzę ich losów. Teraz będą rzadziej bo nowe PMC z serii przeznaczonych do użytku domowego są bardzo drogie.

Starych nagrań świetnie się słucha na P3ESR:

https://rumble.com/v6p90mr-i-ching.html

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.