Skocz do zawartości
IGNORED

AMP do SUBa - jak to z tą mocą? Optymalny DIY amp

Pawel EM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Zbudowałem SUBa na Scan speaku 32W 4Ohm. Obudowa 55L uwzględniając driver + trochę wypełnienia wełną. Przyjmijmy, że to konstrukcja zamknięta (wprawdzie BR ale bardzo nisko strojony więc głównie działa w warunkach zbliżonych do OZ poza tym raz pracuje z BR a raz z zamkniętym tunelem).

Aby go odpalić zakupiłem super mocnego wzmaka NAD 216, który dodatkowo można zmostkować. Dopiero uczę się własnych konstrukcji i projektowania/doboru wszystkich elementów w torze, aby współgrały więc intuicyjnie założyłem, że do dużego suba potrzebna jest duża moc... Sterowanie DCXem 2496. Sub pracuje na 20-65Hz.

Jakie było moje zdziwienie, gdy do codziennego, niegłośnego słuchania, aby osiągnąć około 75dB musiałem nie dość, że zapomnieć o mostkowaniu i grać pojedynczym kanałem to jeszcze dodatkowo na procesorze (bo na razie nie mam regulacji głośności innej) ściąć sygnał idący na NADa zasilającego suba o jakieś 30dB.

Oczywiście nie podejmę się precyzyjnych przeliczeń (po prostu jutro sprawdzę multimetrem) ile Watt czy VA daje NAD przy tak ściętym sygnale jak powyżej, ale z grubsza kalkulując wychodzi, że wykorzystuję raptem kilka Watt...

Zresztą, skoro efektywność tego drivera to 86dB (biorąc pod uwagę 4Ohm) z 1W/1m to z jakichś 2 m będzie to minimum 80dB w pomieszczeniu. Teoretycznie wychodzi 1W potrzebny maksymalnie jeśli nie zamierzam przekraczać 80dB - czegoś nie łapię?

No więc kluczowe pytanie - po co do SUBA wkłada się wzmacniacze po 200-400W? Wielkie smoki lub nowe silne D-klasowce, skoro potrzebne raptem parę Watt? Ktoś może mi to wyjaśnić?

Z drugiej strony intuicyjnie czuję i widzę to w wyobraźni ;) ,że aby ruszyć taką wielką membraną z częstotliwością powiedzmy 25Hz to trzeba trochę siły. Za jaką konstrukcją powinienem się rozglądać, jeśli chciałbym taki monoblock wykonać samodzielnie? Macie jakieś sprawdzone schematy? Intuicyjnie pewnie silne zasilanie, duże kondensatory... co dalej? Jakiś specyficzny rodzaj konstrukcji?

Swoją drogą, ów NAD wywalił się. Najpierw jeden kanał potem drugi... przestery, zniekształcenia, padł... jak sądzicie - czy właśnie dlatego, że do takiego SUBa potrzeba mocy a ten był zbyt wysilony? A jak to ma się do z grubszych kalkulacji i zapotrzebowania na kilka Watt powyżej?

Nie wiem, czy to coś zmieni w rozważaniach dot. NADa, który padł, ale wykres impedancji w winISD mam z bardzo dużym pikiem od 3,6Ohma na 20Hz do jakichś 28Ohm na 38Hz... czy to źle? teoretycznie amp musi dać mniej prądu... ?

Druga rzecz - nie ścinam pasma u doły filtrem górnoprzepustowym - po prostu puszczałem na NADa wszystko poniżej 65Hz... nie wiem np. czy NAD nie próbował grać jakichś tam 15Hz (choć wątpię, czy na nagraniach CD coś takiego ktoś by poczynił).

Pomożecie mi w rozważaniach dot mocy?

Przesterowane wzmacniacze generują bardzo duże zniekształcenia. Prędzej czy później uszkodzą głośnik. Zapas mocy zapobiega temu.

Ja bym użył mocnej końcówki w klasie D.

Przesterowane wzmacniacze generują bardzo duże zniekształcenia. Prędzej czy później uszkodzą głośnik. Zapas mocy zapobiega temu.

Ja bym użył mocnej końcówki w klasie D.

Ale kiedy te znieksztalcenia jak realnie moze nie trzeba az takiego zapasu? Moze ktos pomoc mi ustalic jakiej mocy realnie potrzeba? Jesli winisd pokazuje mi na 30hz glosnosc z 2m 80db juz przy 10-20w to biorac pod uwage zapas moze wystarczy 50-80? No wlasnie a ile tego zapasu trzeba aby nie bylo znieksztalcen?

Jeśli nawet Nad może obsługiwać 4Ω na kanał, to po zmostkowaniu kanałów obciążenie nie może być niższe od 8Ω.

Do subwoofera należy stosować wzmacniacze zdolne do pracy z dużym prądem wyjściowym. Dla typowych wzmacniaczy stereo to zwykle zbyt trudne obciążenie. Lepiej zastosować wzmacniacz impulsowy z przewymiarowanym zasilaczem.

Jeśli nawet Nad może obsługiwać 4Ω na kanał, to po zmostkowaniu kanałów obciążenie nie może być niższe od 8Ω.

Do subwoofera należy stosować wzmacniacze zdolne do pracy z dużym prądem wyjściowym. Dla typowych wzmacniaczy stereo to zwykle zbyt trudne obciążenie. Lepiej zastosować wzmacniacz impulsowy z przewymiarowanym zasilaczem.

No ale jak jest z ta moca? Rozumiem że jak powyżej jeśli potrzebuje grać z dużymi głośnosciami i potrzebuje moc na skraju wydajności pradowej. A co jeśli potrzebuje pare Watt? Jak to z ta moca? 4 ohm elektrycznie to 4 ohm i przy danym napieciu daje konkretny prad. Dlaczego zatem wzmak stereo wysteruje sredniotonowca 4 ohm a suba juz nie?

Bo przy tej samej głośności muzyki rozkład mocy w np trójdrożnej kolumnie wygląda następująco:

75% nas

20% średnie

5% wysokie tony.

W dodatku- zgodnie z krzywymi czułości sluchu, zapotrzebowanie na moc w zakresie bazowym zmienia się nieproporcjonalnie do np tonów średnich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.