Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

To teraz innej beczki.

Weźmy dwa identyczne tytuły z wytwórni ATC - jeden na LP drugi na CD.

Napiszę banalnie - LP zjada na śniadanie (baa, na wszystkie posiłki :)) CD. Robi z nim co chce i jak chce.

I gotów jestem ponieść wszelkie konsekwencje swojego stwierdzenia!

+1

Mam "301" e.s.t na winylu, dziewczyna ma na CD.

Regularnie, jak słuchamy czarnego placka, to mi powtarza, że "ten winyl to jakoś brzmi lepiej."

ps. a jak tam w ogóle Twoja przygoda z E.S.T ? W szczególności pytam o "Leucocyte"

Przerobiłeś już ? Odjazd co ? Każda strona inna, ale jakby napędzające się, jak marża kwartalna, musi być narastająca :)

+1

Mam "301" e.s.t na winylu, dziewczyna ma na CD.

Regularnie, jak słuchamy czarnego placka, to mi powtarza, że "ten winyl to jakoś brzmi lepiej."

ps. a jak tam w ogóle Twoja przygoda z E.S.T ? W szczególności pytam o "Leucocyte"

Przerobiłeś już ? Odjazd co ? Każda strona inna, ale jakby napędzające się, jak marża kwartalna, musi być narastająca :)

A u mnie ,druga polowa stwierdzila ostatniu ,ze TV analogowa ma lepsze kolory od Cyfry? he,he i co wy panowie na to?

Tad

Wszystko co naturalne to lepsze.

A cyfra to przecież sztuczny wynalazek niby postępu technicznego.

W takich czasach żyjemy, że wszystko co nowe jest gorsze od starego. :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

http://www.actmusic.com/product_info.php?products_id=278

Zakupiona, przetrawiona i słuchana dość często.

Dzięki za wcześniejsze jej doradzenie.

TV analogowa ma lepsze kolory od Cyfry? he,he i co wy panowie na to?

- raczej nie popadajmy w skrajności - w przypadku TV i hd jest to rzeczywista rewolucja i na tym polu analog idzie w odstawkę...

excelvinyl winylmania blog szukaj

- dźwoęk z winyla kojarzy mi się z ładnymi zielonymi krzaczkami w okolicznościach przyrody - natomiast cd to równo przycięty żywopłot - może to i ładne ale niewiele ma wspólnego z naturą - smaczki przepadły, przestrzeń znika....

- dźwoęk z winyla kojarzy mi się z ładnymi zielonymi krzaczkami w okolicznościach przyrody - natomiast cd to równo przycięty żywopłot - może to i ładne ale niewiele ma wspólnego z naturą - smaczki przepadły, przestrzeń znika....

I takie właśnie "uczone" sądy wygłaszają miłośnicy winylu. Mój zestaw cyfrowy generuje przestrzeń za głową i absolutne 3D wraz z dokładnym rysowaniem planów i umiejscowieniem instrumentów. Chcesz posłuchać? Wczoraj testowałem Transrotora Leonardo z TR-800 S i wkładką Uccello. Fantastyczne urządzenie choć to taki "budżetowy" Transrotor.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ja wiem, że to zestawienie firmowe.

Upgrade ramienia do ich wersji SME niestety trochę kosztuje.

A i wiadomo, że wkładki startowej też nie dadzą z wysokiej półki bo ceną by skutecznie odstraszyli.

Tzn, chciałem tylko napisać, że to co słyszałeś było dopiero przedsionkiem tego czego z gramofonu można wycisnąć. A już zachwyca.

Tak wiem, znam droższe modele Transrotora. Słuchałem też Kuzmy. Ostatnio miałem u siebie VPI. Niestety zabawa w naprawdę dobry dźwięk z winylu kosztuje.

Wczoraj testowałem Transrotora Leonardo z TR-800 S i wkładką Uccello. Fantastyczne urządzenie choć to taki "budżetowy" Transrotor.

Jakie płyty ci służyły jako materiał porównawczy ?

Użytkownik excel dnia 26.08.2013 - 11:31 napisał

I takie właśnie "uczone" sądy wygłaszają miłośnicy winylu.

Przepraszam, gdzie dopatrzyłeś się "Uczonego" sądu w tym wpisie? To nie jest forum naukowe, "uczone" sądy nie są obowiązującą formą wypowiedzi.

Excel w sposób opisowy wyraził własne odczucia z odbioru dźwięku analogowego i cyfrowego jakie dane mu było słuchać. Wyraźnie zaznaczył, że to jego osobiste zdanie, więc w czym widzisz problem?

- dźwięk z winyla kojarzy mi się z ładnymi zielonymi krzaczkami w okolicznościach przyrody.

Excel nie wiedziałem, że z Ciebie taki szalony chłopak.

Serdecznie pozdrawiam.

Przepraszam, gdzie dopatrzyłeś się "Uczonego" sądu w tym wpisie? To nie jest forum naukowe, "uczone" sądy nie są obowiązującą formą wypowiedzi.

Excel w sposób opisowy wyraził własne odczucia z odbioru dźwięku analogowego i cyfrowego jakie dane mu było słuchać. Wyraźnie zaznaczył, że to jego osobiste zdanie, więc w czym widzisz problem?

Wiesz, to zwykła zaczepka, jakich tu widzimy wiele.

Powoli spuszczamy z tonu, ileż można ciągnąć szmatę, to trzeba jakoś włożyć przysłowiowy kij w mrowisko, a że Excel mądrzejszy, to nie daje się sprowokować.

Wyraźnie zaznaczył, że to jego osobiste zdanie, więc w czym widzisz problem?

Problem w tym, że Excel ma własne zdanie i, o zgrozo jest to odmienne zdanie od Accu. A to ciężko przeżyć, jak się jest osobnikiem, którego podnieca dźwięk własnego głosu.

Problem w tym, że Excel ma własne zdanie i, o zgrozo jest to odmienne zdanie od Accu. A to ciężko przeżyć, jak się jest osobnikiem, którego podnieca dźwięk własnego głosu.

:-))

W.

Jakie płyty ci służyły jako materiał porównawczy ?

Klasyka rocka. Beatles, Pink Floyd, Genesis, Yes, Colosseum, Led Zeppelin i Deep Purple. Do tego trochę klasyki i jazzu. Po prostu to czego słucham.

Edytowane przez Accu

Padło już ponad 3500 wpisów może więc czas na małe podsumowanie.

Dlaczego vinyl brzmi lepiej od analogu ? Ano dlatego że oryginał brzmi lepiej od kopii. Płyta vinylowa nagrywana była kiedyś z analogowe taśmy matki, teraz często materiałem źródłowym jest cyfrowy studyjny zapis czy to gęsty PCM czy DSD (SACD), tak czy inaczej jest to szlachetny studyjny materiał

Natomiast płyta CD powstaje:

1- albo ze wspomnianej analogowej taśmy matki, ale w tym wypadku najpierw powstaje gęsta 24 czy 32 bitowa digitalizacja, dopiero potem kompresuje się ten gęsty zapis do 16 bitów

2- w wyniku stratnej kompresji 24/32 bitowego studyjnego zapisu cyfrowego.

Podsumowując- jeśli chcielibyśmy porównywać cyfrę do analogu, bez oszustwa, należałoby porównywać vinyl z gęstymi plikami studyjnymi lub SACd, natomiast porównywanie vinyla z płytami CD, które są piąta wodą po kisielu z cyfrowych studyjnych nagrań stawia CD na przegranej pozycji.

Klasyka rocka. Beatles, Pink Floyd, Genesis, Yes, Colosseum, Led Zeppelin i Deep Purple. Do tego trochę klasyki i jazzu. Po prostu to czego słucham.

tak tylko z czystej ciekawości, kto dał +1 za ten wpis ?

Tak, masz problemy ze sobą i to całkiem spore.

dźwoęk z winyla kojarzy mi się z ładnymi zielonymi krzaczkami

czyli z popularną marychą... ;-)

tak tylko z czystej ciekawości, kto dał +1 za ten wpis ?

Klakierzy + sam Accu z innych kont. ;-)

Stąd tych punkcików jest już kilka tysięcy za byle jakie wpisy,

co rzecz jasna ma potwierdzać osłuchanie, doświadczenie i ogromną wiedzę

a także uznanie innych użytkowników.

Edytowane przez soundchaser

Pozwólcie, że się wtrącę i zaraz zmykam.

Wydaje mi się, że konsman w pkt 1. ma rację. Ale chyba większość z nas już przerobiła ten temat: starsze nagrania na LP przeważnie wygrywają z CD. Ale fenomenem dla mnie jest coś innego. Wysłuchajcie pewnej historii:

Idę do empiku kupić płytę CD w dobrej wierze, ufając że jako meloman i audiofil otrzymam produkt przyzwoitej jakości. Biorę do ręki płytę wydawnictwa DUX "Górecki Mikołaj works for string orchestra" z 2013r. Wydawnictwo estetyczne, ładne pudełko, aż chce się kupić. I kupiłem.

W domu miałem kilka zaległości muzycznych do nadrobienia. Słuchałem ravela z płyty LP, wydawnictwo hungarton - czyli komunistyczne, węgierskie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nagranie chyba z 1965r. Mimo znaczącego wyeksploatowania płyty, żywy dźwięczny autentyczny przekaz sprawiały niemałą satysfakcję. Potem posłuchałem fragmentów płyty LP Paganiniego w wykonaniu Wadima Brodskiego, płytę nagrano i wytłoczono w 1985roku nakładem Tonpressu. Zacytuję co jest napisane na odwrocie tej płyty:

"

Nagranie: Tonpress KAW w koprodukcjiz Impresariatem PRiTV oraz Musical Heritage Society - Amerco. Nagranie systemem digital dokonała firma Leastorm w studio WOSPRiTV w Katowicach w dniach 10-12 listopada 1984r. Reżyser nagrania: Lech Dudzik, inżynier: Tadeusz Sudnik....".

Płyta gra tak, że nawet da się tego słuchać... z przyjemnością. Artykulacja gry Brodskiego jest natychmiast zauważalna.

Wszystko to jest pewną normą. Słychać dobrze. Nie ma tu wodotrysków. Wodotryski mógłbym wskazać na różnych innych płytach, które realizowane były w innych czasach i innymi budżetami. Tutaj wymieniam produkty bloku wschodniego. Jakoś tam grają, zupełnie dobrze w mojej ocenie.

Następnie włączyłem rzeczoną płytę CD Góreckiego DUX. I co się stało? Rozczarowanie, płyty nie da się słuchać. Jest tempa, blada, skrzypce brzmią jak jakieś stringi (taka grupa syntetycznych brzmień) z podrzędnego keyboardu. Patrzę co jest napisane na obwolucie. Zastosowano nowoczesne rozwiązania, po drugie firma DUX dokłada starań w dziedzinie jakości.

Proszę Państwa, niska jakość tego nagrania to nie jest rzecz subiektywna. Jakość jest niska i to jest fakt obiektywny i niezaprzeczalny. Nie ma tu znaczenia, czy mój przetwornik kosztuje 5tys czy 50 tys czy też jakiego transportu używam. Po chwili włączyłem płytę CD messiah handla nakładem wydawnictwa harmonia mundi. Jak gra? A dobrze. Trochę sterylnie, ale słychać barwy, faktury, nie ma tego przykrego wrażenia co na góreckim.

Moje zdanie jest takie że jakość nagrania, jego przetworzenie, mastering - cały ten proces produkcyjny potraktowany jako całość decyduje o naszych wrażeniach, wrażeniach słuchaczy; oczywiście wniosek ten sprawdza się, gdy dysponujemy już dobrym audio w zakresie i CD i LP. Wydaje mi się, że wówczas sama jakość konkretnego wydawnictwa decyduje o naszej satysfakcji. A to że ta jakość jest taka lub owaka, to zupełnie inny świat. Nie wchodząc w zawiłosci tegoż, statystycznie niestety zdarza się tak, że klasyki i rocka, lepiej mi się słucha z LP - ale to jest wniosek poboczny. Patrząc jednak na to co napisałem powyżej obawiam się smutnej prawdy o stanie światowego audio:

Dawniej było mniej wydawnictw fonograficznych, zwłaszcza na terenie demoludów. Myślę, że inżynieria dźwięku coś znaczyła. Dzisiaj każdy może w myśl zasad home recordingu wyprodukować coś tam. A my na podstawie tego oceniamy formaty, urządzenia... Obawiam się, że profesjonalizm w dzidzinie audio podupadł. Podobnie jak jakość dzienikarstwa, zamierającej publicystyki, jakości kształcenia itd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lian

Pozwólcie, że się wtrącę i zaraz zmykam.

Wydaje mi się, że konsman w pkt 1. ma rację. Ale chyba większość z nas już przerobiła ten temat: starsze nagrania na LP przeważnie wygrywają z CD. Ale fenomenem dla mnie jest coś innego. Wysłuchajcie pewnej historii:

Idę do empiku kupić płytę CD w dobrej wierze, ufając że jako meloman i audiofil otrzymam produkt przyzwoitej jakości. Biorę do ręki płytę wydawnictwa DUX "Górecki Mikołaj works for string orchestra" z 2013r. Wydawnictwo estetyczne, ładne pudełko, aż chce się kupić. I kupiłem.

W domu miałem kilka zaległości muzycznych do nadrobienia. Słuchałem ravela z płyty LP, wydawnictwo hungarton - czyli komunistyczne, węgierskie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nagranie chyba z 1965r. Mimo znaczącego wyeksploatowania płyty, żywy dźwięczny autentyczny przekaz sprawiały niemałą satysfakcję. Potem posłuchałem fragmentów płyty LP Paganiniego w wykonaniu Wadima Brodskiego, płytę nagrano i wytłoczono w 1985roku nakładem Tonpressu. Zacytuję co jest napisane na odwrocie tej płyty:

"

Nagranie: Tonpress KAW w koprodukcjiz Impresariatem PRiTV oraz Musical Heritage Society - Amerco. Nagranie systemem digital dokonała firma Leastorm w studio WOSPRiTV w Katowicach w dniach 10-12 listopada 1984r. Reżyser nagrania: Lech Dudzik, inżynier: Tadeusz Sudnik....".

Płyta gra tak, że nawet da się tego słuchać... z przyjemnością. Artykulacja gry Brodskiego jest natychmiast zauważalna.

Wszystko to jest pewną normą. Słychać dobrze. Nie ma tu wodotrysków. Wodotryski mógłbym wskazać na różnych innych płytach, które realizowane były w innych czasach i innymi budżetami. Tutaj wymieniam produkty bloku wschodniego. Jakoś tam grają, zupełnie dobrze w mojej ocenie.

Następnie włączyłem rzeczoną płytę CD Góreckiego DUX. I co się stało? Rozczarowanie, płyty nie da się słuchać. Jest tempa, blada, skrzypce brzmią jak jakieś stringi (taka grupa syntetycznych brzmień) z podrzędnego keyboardu. Patrzę co jest napisane na obwolucie. Zastosowano nowoczesne rozwiązania, po drugie firma DUX dokłada starań w dziedzinie jakości.

Proszę Państwa, niska jakość tego nagrania to nie jest rzecz subiektywna. Jakość jest niska i to jest fakt obiektywny i niezaprzeczalny. Nie ma tu znaczenia, czy mój przetwornik kosztuje 5tys czy 50 tys czy też jakiego transportu używam. Po chwili włączyłem płytę CD messiah handla nakładem wydawnictwa harmonia mundi. Jak gra? A dobrze. Trochę sterylnie, ale słychać barwy, faktury, nie ma tego przykrego wrażenia co na góreckim.

Moje zdanie jest takie że jakość nagrania, jego przetworzenie, mastering - cały ten proces produkcyjny potraktowany jako całość decyduje o naszych wrażeniach, wrażeniach słuchaczy; oczywiście wniosek ten sprawdza się, gdy dysponujemy już dobrym audio w zakresie i CD i LP. Wydaje mi się, że wówczas sama jakość konkretnego wydawnictwa decyduje o naszej satysfakcji. A to że ta jakość jest taka lub owaka, to zupełnie inny świat. Nie wchodząc w zawiłosci tegoż, statystycznie niestety zdarza się tak, że klasyki i rocka, lepiej mi się słucha z LP - ale to jest wniosek poboczny. Patrząc jednak na to co napisałem powyżej obawiam się smutnej prawdy o stanie światowego audio:

Dawniej było mniej wydawnictw fonograficznych, zwłaszcza na terenie demoludów. Myślę, że inżynieria dźwięku coś znaczyła. Dzisiaj każdy może w myśl zasad home recordingu wyprodukować coś tam. A my na podstawie tego oceniamy formaty, urządzenia... Obawiam się, że profesjonalizm w dzidzinie audio podupadł. Podobnie jak jakość dzienikarstwa, zamierającej publicystyki, jakości kształcenia itd.

Potwierdzam,

z całą stanowczoscia

gdzies w tym wątku wyjasnilem to zjawisko REALIZACJA to podstawa tak jak dobre żródło

Pozdrawiam Melomanów

Tad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- dawno nie piłem Leżajska - dzisiaj kupiłem - smak i wrażenia te same , co 35 lat temu, co trzeba zapisać na plus - nie jest złe, chociaż nie ma tej szlachetnej goryczki jak Żywiec...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Artykulacja gry Brodskiego jest natychmiast zauważalna.

Dobre : )

Na marginesie. DUX należy omijać duzym łukiem. Tak jak tłoczenia CD Hungartonu i Suprafonu.

Warto zainteresować się AliaVox, Alpha, Opus, ASTREE Naive, ECM New Series, Dorian, Pneuma i jest z pół setki innych świetnych wytwórni.

Ze starszym materiałem - RCA Red Seal, Telarc, Sony z masterowanym materiałem RCA, Philips, Decca, Harmonia Mundi...

Edytowane przez rochu

Sprawa jest banalnie prosta: nie widzisz różnicy pomiędzy słowem uczony a "uczony" - warto to zmienić bo jeden problem rodzi następny.

Stąd tych punkcików jest już kilka tysięcy za byle jakie wpisy,

co rzecz jasna ma potwierdzać osłuchanie, doświadczenie i ogromną wiedzę

a także uznanie innych użytkowników.

Zobacz wpisy StaregoM, buma1234 i Mario_77. To są goście którzy nie mają NIC do powiedzenia a punkcików całą masę. Nawet pod 10.000. Tak więc punkciki nie są wyznacznikiem niczego. A ich stawianie pod wpisami w/w świadczy tylko o tym że olbrzymia większość forum reprezentuje taki sam poziom jak i oni. Poziom ignorancji.

Tak, masz problemy ze sobą i to całkiem spore.

Przepraszam za dosadność, ale w tym konkretnym przypadku nie mogę inaczej: masz problem ze zrozumieniem czy z premedytacją rżniesz tumana ?

Przepraszam za dosadność, ale w tym konkretnym przypadku nie mogę inaczej: masz problem ze zrozumieniem czy z premedytacją rżniesz tumana ?

Nie odwracaj kota ogonem i nie przypisuj innym swoich ułomności.

• Pokaż nowe odpowiedzi