Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

- a także bardzo dobre było "Łódzkie" w beczułkowatych butelkach, co powinieneś pamiętać -

Doprawdy excelku Twój smak dorównuje słuchowi :-)

Na ten płyn to ja spuszczę litościwie zasłonę milczenia. Jak sobie przypomnę jego "smak", podobny do bejcy przyprawionej gnijącą trawą, to mnie strzyka nie powiem w czubku czego :)

Tak pamiętne "piwo" bardzo popularne na giełdzie samochodowej i wśród budowlańców :-) Piwo Łódzkie, browar Nr3 zwane powszechnie "Zemsta Łodzi" :-)

W.

Przykro mi,że kolegę tak nerwy poniosły.Obiecuję,iż następnym razem będą łatwiejsze zagadki skoro te dla siedmiolatków okazały się za trudne.Pozdrawiam serdecznie!

Doprawdy excelku Twój smak dorównuje słuchowi :-)

- doprawdy vlado zawiodłem się - znowu te personalne wycieczki - myślę, że starzy forumowicze powinni trzymać klasę w przeciwieństwie do zgrai trolli, która tu się ostatnio rozpanoszyła...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Exelku dopuść, że choć my dzieci ziemi łódzkiej potrafimy pośmiać się również z siebie:-) Sam zjechałeś Yulcia niesłusznie i na koniec jeszcze walnąłeś gafę zachwalając "Zemstę Łodzi", więc dajesz powody do żartów:-) Nie podchodź do tych lekko uszczypliwych wpisów tak poważnie jak "Galicjany" :-) Przecież żartujemy i spieramy się tylko w temacie forum.

Serdeczności jak zawsze Włodek.

Sam masz problemy z rebusami dla trzylatków więc nie ośmieszaj się ;-)

Sam się ośmieszasz drogi Accu, ale skoro przez to lepiej się czujesz (klepiąc na jeden temat) to może w tym szaleństwie jest metoda?Jak będziesz wciąż powtarzał swoje oświecone kawałki to w końcu staną się one prawdą! Próbuj dalej.

Moim zdaniem temat jest źle sformułowany. Zakłada coś, co nie jest prawdą w znaczeniu obiektywnym. Jestem miłośniczką i winyla i CD, ale w pierwszej kolejności dobrej muzyki. Format ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Nigdy bym nie powiedziała, że winyl brzmi "lepiej", tylko "inaczej". Jednym się to podoba, innym nie. Kategoryczne stwierdzanie i sądy nie powinny mieć tutaj miejsca. Nie sprzyja to ani poziomie dyskusji, ani kulturze wypowiedzi (jak np. personale ataki). Brzmienie winyla wynika z pewnych technologicznych aspektów i właściwości. Podobnie jak CD. Suche zestawianie liczb i wykresów porównujących CD i winyl nie ma większego sensu, gdyż w ostateczności o b r z m i e n i u decyduje nasz subiektywny zmysł/gust/umysł itp. Jak kiedyś zauważył Nietzsche o gustach dyskutuje się całe życie. W pewnym sensie wszystko sprowadza się do wymiany zdań na temat swoich osobistych preferencji i opinii. Nie chodzi tylko, aby na siłę kogoś przekonywać do swoim gustów. Po co się wykłócać? Czy nie lepiej, aby to forum było na wysokim poziomie i służyło swoją wiedzą każdemu zainteresowanemu? Pewne fakty należy raczej traktować z odpowiednim dystansem i doświadczeniem, a nie dogmatycznym fanatyzmem.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zoska, to samo piszę od stuleci.

Prawdopodobnie (tak samo jak moich) nikt nie weźmie Twoich słów pod uwagę.

Jak zauważyłem, tu nie ma miejsca na tolerancję. Własne zdanie biorą za prawdę absolutną i nikt im nie przetłumaczy, że białe jest białe itd.. :)

Kopanie się z koniem.

Zoska, to samo piszę od stuleci.

Prawdopodobnie (tak samo jak moich) nikt nie weźmie Twoich słów pod uwagę.

Jak zauważyłem, tu nie ma miejsca na tolerancję. Własne zdanie biorą za prawdę absolutną i nikt im nie przetłumaczy, że białe jest białe itd.. :)

Kopanie się z koniem.

Może inaczej: miejsce na tolerancję jest z jednej strony. Bo ani ja ani rochu nie kwestionujemy że coś się komuś bardziej podoba. Kwestionujemy niezgodne z rzeczywistością sądy natury ogólnej wyciągane na podstawie własnych preferencji.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Accu, prawdziwy "fundamentalizm" (po prostu nie chcę z grzeczności tego nazwać - betonem) reprezentują w temacie głównie "winyloluby".

Uwielbiam słuchać czarnych płyt i głównie ich słucham ale z dnia na dzień zauważam, że w tym towarzystwie coraz bardziej zaczynam się wstydzić do tego przyznać :)

Nie mam ochoty żeby mnie ktoś postrzegał jako fundamentalistę :)

Edytowane przez masza1968

Zosiu, Maszeńka, kilku z nas już dawno napisało to samo i teraz zaglądamy tu wyłącznie dla "rozrywki" walcząc z marazmem:-)

Wyłoniła się w tym temacie grupa, której bardzo zależy na grzebaniu w tej kupie. Jest więc wesoło w tej piaskownicy, a że czasami nasypią sobie pisku w oczka, albo pobija się szpadelkami, nic to. To także pozwala dorastać:-)

Dzięki temu wątkowi coś się dzieje :)

Accu i tolerancja? Zaraz pęknę ze śmiechu:)))

Ileż to razy nazwałeś winylowców głupcami czy idiotami? Przypomnij sobie.

To co piszesz przytaczając dane, parametry jest mi znane,jak i większości z nas, od blisko trzydziestu lat.Nie musisz nikogo edukować.16 bitów to dziś archaizm i słuchaj sobie kompaktów jak Ci sprawia to przyjemność.Kto Ci zabroni?Ja też słucham do sprzątania:)

Edytowane przez paul_67

Dobrze panowie. Obiecuję ze jest to mój ostatni post w tym temacie. Naprawdę nie sprawia mi przyjemności sprzeczanie się czy też dogryzanie słowami komukolwiek. Nie ma to żadnego sensu. W końcu na temat winyli można pisać w innych wątkach, mniej kontrowersyjnych tematowo.

Na marginesie dodam tylko że AC DC i Iron Man2 bardziej mi podchodzi od Black Sabbath 13 ;)

Accu, prawdziwy "fundamentalizm" (po prostu nie chcę z grzeczności tego nazwać - betonem) reprezentują w temacie głównie "winyloluby".

Mijasz się z prawdą.Jest zupełnie odwrotnie...

Jakże to była spokojna zakładka gdy mieszacze brylowali głównie na "stereo", ale to już się nie wróci:(

Uwielbiam słuchać czarnych płyt i głównie ich słucham ale z dnia na dzień zauważam, że w tym towarzystwie coraz bardziej zaczynam się wstydzić do tego przyznać :)

Nie mam ochoty żeby mnie ktoś postrzegał jako fundamentalistę :)

Mam to samo. Jak napisałeś: "beton" który nie bardzo potrafi czytać ze zrozumieniem przypisując komuś rzeczy których nie napisał. Kocham winyl, tak jak taśmę analogową ale używam też nośników cyfrowych. Do głowy by mi nie przyszło żeby cokolwiek demonizować. Dziś wieczorem testuję nowy gramofon. Tym razem z naprawdę wysokiej półki. Będą ulubieni wykonawcy i chwile spędzony przy celebracji winylu.

.

Jakże to była spokojna zakładka

Była idealnym miejscem do klepania się po ramieniu. A niektórym właśnie o to chodzi.

Mam to samo. Jak napisałeś: "beton" który nie bardzo potrafi czytać ze zrozumieniem przypisując komuś rzeczy których nie napisał. Kocham winyl, tak jak taśmę analogową ale używam też nośników cyfrowych. Do głowy by mi nie przyszło żeby cokolwiek demonizować. Dziś wieczorem testuję nowy gramofon. Tym razem z naprawdę wysokiej półki. Będą ulubieni wykonawcy i chwile spędzony przy celebracji winylu.

Była idealnym miejscem do klepania się po ramieniu. A niektórym właśnie o to chodzi.

Nie wybielaj się i nie oszukuj sam siebie.Prawda jest taka,ze sprawia Ci frajdę sianie zamętu.

Klepanie się po ramieniu? Może, ale czy źle było?

Dziś wieczorem testuję nowy gramofon. Tym razem z naprawdę wysokiej półki

Czy można prosić o fotkę nowego testowego gramofonu?

Była idealnym miejscem do klepania się po ramieniu

No nie powiedziałbym. Parę lat temu miałem "ostre jazdy" na Analogu z jednym gutkiem, specjalistą od "dawania blaszki na główkie". Chyba teraz przebywa w jakiejś odosobnionej placówce ochrony zdrowia, niemniej jak ma przerwę w rekonwalescencji to jeszcze z raz na rok tu wpadnie i naubliża wszystkim po kolei.

Wartości merytorycznej tego forum nie należy przeceniać, ono ma mało merytoryczny charakter, raczej komercyjno-merkantylny. Taki charakter ukształtowała moderacyja jaśnie oświecona, kierująca forum najpierw pod wodzą Wielkiego Mandaryna, a później jego licznych, pomniejszych następców. Przez lata nauczyłem się, że rejtanowskich gestów w obronie wartości merytorycznych nie należy tu czynić, bo zostają odebrane jako śmieszne lub nawet, o paradoksie! - chamskie. Jak ktoś poważnie myśli o forum mocnym merytorycznie, to powinien takie forum założyć de novo. Ustalić krótki, jasny i przejrzysty regulamin oraz system rekomendacji dla członków forum i po sprawie. Może takie forum powinno być odpłatne, bo ludzie jednak bardziej szanują to za co sami zapłacą, niż to co jest za darmo. Sądzę jednak, że ruch na takim merytorycznym forum byłby zupełnie znikomy.

Edytowane przez Yul

Yul, nigdy nie możesz mieć pewności czy już wrócił i w jakim wcieleniu występuje:)

Nie, poznałbym go łatwo, bo to jest analfabeta.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To teraz innej beczki.

Weźmy dwa identyczne tytuły z wytwórni ATC - jeden na LP drugi na CD.

Napiszę banalnie - LP zjada na śniadanie (baa, na wszystkie posiłki :)) CD. Robi z nim co chce i jak chce.

I gotów jestem ponieść wszelkie konsekwencje swojego stwierdzenia!

Exelku dopuść, że choć my dzieci ziemi łódzkiej potrafimy pośmiać się również z siebie:-) Sam zjechałeś Yulcia niesłusznie i na koniec jeszcze walnąłeś gafę zachwalając "Zemstę Łodzi", więc dajesz powody do żartów:-) Nie podchodź do tych lekko uszczypliwych wpisów tak poważnie jak "Galicjany" :-) Przecież żartujemy i spieramy się tylko w temacie forum.

Serdeczności jak zawsze Włodek.

- ok - vlado, udobruchałem się :) - tym niemniej każda krytyka od osoby szanowanej warta jest rozpatrzenia i reakcji...pozdrawiam serdecznie...

ps. przecież koledze Yulowi klikąłem wczoraj dwie szklanki.....

excelvinyl winylmania blog szukaj

To teraz innej beczki.

Weźmy dwa identyczne tytuły z wytwórni ATC - jeden na LP drugi na CD.

Napiszę banalnie - LP zjada na śniadanie (baa, na wszystkie posiłki :)) CD. Robi z nim co chce i jak chce.

I gotów jestem ponieść wszelkie konsekwencje swojego stwierdzenia!

U mnie jest tak prawie z każdym tytułem.Powtarzam U MNIE,żeby znowu ktoś się nie z....

Odtwarzacz dwukrotnie droższy od gramofonu.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jeśli ktoś lubi skandynawskie klimaty to bardzo polecam edycje ACT.

MOIM ZDANIEM :) są dużo lepsze od LP ECMu.

http://www.actmusic.com/catalog.php?cPath=18&z_cat=1

I wcale nie są kosztowne.

U naszego dystrybutora taniej niż w wytwórni :)

http://shop.gigicd.com/go/_search/full_search.php?search_query_words=xXLPY&order=3

Jeśli ktoś lubi skandynawskie klimaty to bardzo polecam edycje ACT.

MOIM ZDANIEM :) są dużo lepsze od LP ECMu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I wcale nie są kosztowne.

Może zapodasz jakieś fragmenty?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Może zapodasz jakieś fragmenty?

Kliknij w link, wybierz płytę i na każdej są po dwa/trzy sample.

Nie wybielaj się i nie oszukuj sam siebie.Prawda jest taka,ze sprawia Ci frajdę sianie zamętu.

Nie mierz innych swoją miarą i domysły zostaw dla siebie.

• Pokaż nowe odpowiedzi