Skocz do zawartości
IGNORED

Dwa preampy i jedna końcówka mocy

meloman_123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam dwa preampy. Jeden jest lampowy i ma wyjście RCA, drugi jest tranzystorowy i ma wyjście XLR. Końcówkę mam z wejściem RCA i XLR i z przełącznikiem RCA/XLR. Daca mam z wyjściami RCA i XLR, bez przełącznika, jak gra muzyka, to przez wszystkie wyjścia. Pytanie moje jest takie: czy mogę mieć jednocześnie podłączone i włączone oba preampy, podłączone do tej samej końcówki mocy i tego samego daca? W takim układzie mógłbym wybierać grający preamp przełącznikiem RCA/XLR na końcówce mocy.

Pytanie moje jest takie: czy mogę mieć jednocześnie podłączone i włączone oba preampy, podłączone do tej samej końcówki mocy i tego samego daca?

Może tak, może nie. Odpowiedź powinieneś znaleźć w instrukcji obsługi wzmacniacza, bo od jego konstrukcji, zależy jak działa przełącznik RCA - XLR.

Może tak, może nie. Odpowiedź powinieneś znaleźć w instrukcji obsługi wzmacniacza, bo od jego konstrukcji, zależy jak działa przełącznik RCA - XLR.

To trochę słabo, końcówka jest z lat 90, nie mam do niej instrukcji, może znajdę w sieci, ale wątpię. W ciemno na pewno nie zaryzykuję.

W sieci są instrukcje dwóch innych modeli z podobnym przełącznikiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niestety instrukcje nie rozwiązują problemu. Trzeba by zajrzeć do środka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sieci są instrukcje dwóch innych modeli z podobnym przełącznikiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety instrukcje nie rozwiązują problemu. Trzeba by zajrzeć do środka.

Dzięki. Jeśli miałoby to pomóc, to mogę wstawić zdjęcia, za jakiś czas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Małe szanse na odczytanie schematu ze zdjęć, ale może...

Układ może być np. taki, że RCA jest zwarte z gorącym wejściem XLR a przełącznik zwiera zimne wejście XLR do masy. To nie nadawałoby się do podłączenia dwóch przedwzmacniaczy.

czy mogę mieć jednocześnie podłączone i włączone oba preampy, podłączone do tej samej końcówki mocy

jest jeszcze jedno pytanie...

w jakim celu???

jest jeszcze jedno pytanie...

w jakim celu???

Te moje dwa preampy grają dość różne. Czasami chciałbym przesłuchać jedną płytę na tranzystorze, potem inną na lampie i tak dalej. Przy konieczności wyłączania wszystkiego, przepinania kabli, włączania i czekania aż urządzenia się rozgrzeją, to nie ma za bardzo sensu, jestem skazany na długie słuchanie na lampie albo na tranzystorze. Takie problemy pierwszego świata ;)

Nie wiem czy to coś pomoże, ale wysyłam zdjęcia z wnętrza mojej końcówki mocy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te małe czarne pudełeczka z napisem Meisei P-12, to przekaźniki. Prawdopodobnie są załączane przełącznikiem XLR-RCA i zmieniają konfiguracje wejścia. Jak zmieniają nie da się odczytać, bo nie widać ścieżek z drugiej strony płytki drukowanej.

IMO możesz zrobić prosty eksperyment. Podłącz jakiś źródło po RCA, zostaw XLR odłączone i ustaw przełącznik w pozycję XLR. Jak mimo to otrzymasz sygnał na wyjściu wzmacniacza, to będzie oznaczać, że wejścia nie są niezależne. Jak będzie cisza, to spróbuj odwrotną kombinację - źródło tylko na XLR a przełącznik na RCA. Znowu, jeżeli sygnał przejdzie na wyjście, to znaczy, że wejścia nie mogą być używane jednocześnie. Jeżeli jednak będzie cisza, to możesz spróbować podłączyć 2 źródła i sprawdzić, czy dźwięk jest przełączany.

Te małe czarne pudełeczka z napisem Meisei P-12, to przekaźniki. Prawdopodobnie są załączane przełącznikiem XLR-RCA i zmieniają konfiguracje wejścia. Jak zmieniają nie da się odczytać, bo nie widać ścieżek z drugiej strony płytki drukowanej.

IMO możesz zrobić prosty eksperyment. Podłącz jakiś źródło po RCA, zostaw XLR odłączone i ustaw przełącznik w pozycję XLR. Jak mimo to otrzymasz sygnał na wyjściu wzmacniacza, to będzie oznaczać, że wejścia nie są niezależne. Jak będzie cisza, to spróbuj odwrotną kombinację - źródło tylko na XLR a przełącznik na RCA. Znowu, jeżeli sygnał przejdzie na wyjście, to znaczy, że wejścia nie mogą być używane jednocześnie. Jeżeli jednak będzie cisza, to możesz spróbować podłączyć 2 źródła i sprawdzić, czy dźwięk jest przełączany.

Dzięki. Nawet sam myślałem o takim teście. Mam teraz podpięty preamp po XLR i sprawdziłem. Po przełączeniu na RCA jest cisza. Jakie będę miał podłączoną lampę to sprawdzę odwrotną kombinację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.